Home » Life & Style » Cine au fost frații Bogdanoff, cei mai cunoscuți gemeni din Franța. Au murit la şase zile diferenţă unul de altul

Cine au fost frații Bogdanoff, cei mai cunoscuți gemeni din Franța. Au murit la şase zile diferenţă unul de altul

Cojocaru Cristian / 04.01.2022, 15:08

Cu pomeții „atât de înalți și de rotunzi încât par să amenințe vederea proprietarilor lor”, așa cum i-a descris un ziar australian în urmă cu un deceniu, frații Bogdanoff au atras atenția oriunde mergeau. Cei doi cunoscuți ai televiziunii franceze, au încetat din viață la doar șase zile distanță unul față de celălalt.

Frații Bogdanoff au murit la șase zile diferență

Controversații oameni de știință celebri care au obținut ambii doctorate după ce au scris o serie de lucrări de fizică impenetrabile și presupuse fără sens, erau descendenți ai nobilimii și, mai târziu, un meme îndrăgit pe platformele de socializare precum Reddit și 4chan. Dar călătoria lor prin stele s-a încheiat recent într-un spital parizian, unde atât Grichka, cât și Igor Bogdanoff fuseseră internați în aceeași zi luna trecută după contractarea COVID-19.

Grichka, geamănul mai tânăr, a murit în secția de terapie intensivă pe 28 decembrie. Igor l-a urmat pe acesta în data de 03 ianuarie 2022. Ambii aveau 72 de ani. O sursă apropiată a fraților a declarat publicației franceze Le Monde că niciunul nu a fost vaccinat împotriva virusului.

Oamenii de știință au apărut în urmă cu un an în titlurile anumitor publicații cum că au încercat să îl convingă pe un milionar în vârstă de 53 de ani, identificat ca „Cyrille P”, să investează sute de mii de euro în diverse proiecte. Ba mai mult, aceștia încercau să revigoreze și Temps X, show-ul științific care a explodat în audiență și care i-a făcut faimoși pe cei doi gemeni în 1979.

Cu zeci de ani înainte de a se transmite îmbrăcați în costume spațiale futuriste, în casele familiilor din toată Franța, gemenii s-au născut într-un castel din Gasconia în 1949. Descendenți din nobilimea germană și austriacă, Igor și Grichka au fost crescuți de bunica lor, contesa. Bertha Kolowrat-Krakowská, a cărei aventură scandaloasă cu Roland Hayes, primul american de culoare care a atins faima internațională ca muzician clasic, a rezultat cu un copil, mama gemenilor.

Frații au continuat să studieze matematica aplicată la Institutul de Științe Politice și la École Pratique des Hautes Études din Paris. Apoi și-au găsit o nișă pentru ei înșiși ca scriitori, producători și prezentatori ai lui Temps X, care a avut loc din 1979 până la mijlocul anilor ’80.

Igor și Grichka au provocat pentru prima dată controverse odată cu publicarea în 1991 a unei cărți, Dieu et la Science (Dumnezeu și știința), care a devenit un bestseller francez. Debutul său, totuși, a tulburat cadrele universitare după ce un profesor de astronomie de la Universitatea din Virginia a intentat un proces de plagiat asupra manuscrisului.

Frații Bogdanoff au început lucrările la doctorat în 1993. După ce și-au susținut tezele și au publicat cinci articole în mai multe reviste de fizică evaluate de colegi, ambii frați au promovat cu cea mai mică notă posibilă.

Urmărind povestea lor în 2002, un reporter al New York Times a scris că unul dintre consilierii lor i-a descris pe gemeni drept „copii nenorociți” care au avut dificultăți să înțeleagă că nu sunt „frații Einstein”. Consilierul, dr. Daniel Sternheimer, a spus pentru Times că pentru a le preda era ca „a-l învăța pe My Fair Lady să vorbească cu un accent Oxford”.

frații bogdanoff
Internautii considerau ca cei doi gemeni au apelat la operatii estetice

„Versiunea științifică a familiei Kardashian”

Lucrările lor, publicate în reviste precum Annals of Physics, pretindeau, printre alte concepte, să identifice ceea ce s-a întâmplat atât înainte, cât și în timpul Big Bang-ului. Activitatea familiei Bogdanoff a fost contestată pentru prima dată în 2002, după ce un fizician de la Universitatea din Tours și-a exprimat îngrijorarea într-un e-mail către un alt profesor universitar. Omul de știință, Max Niedermaier, a numit manuscrisul gemenilor „combinații încântătoare de cuvinte fără sens la modă”, îngrijorându-se că dovezile lor au fost totuși „luate în serios”.

Întrebat de ce li s-au conferit diplomele fraților, dr. Sternheimer a spus: „Acești băieți au lucrat timp de 10 ani fără plată. Ei au dreptul să li se recunoască munca cu o diplomă, ceea ce nu este prea mult în zilele noastre.” El a numit scandalul ulterior, supranumit „afacerea Bogdanoff”, o „furtună într-o ceașcă de ceai”. Disputa s-a încheiat cu un raport care a constatat că tezele gemenilor nu aveau valoare științifică, dar Classical and Quantum Gravity, un alt jurnal evaluat de colegi care a publicat o lucrare Bogdanoff, a refuzat în cele din urmă să imprime o retractare.

Utilizatorii rețelelor de socializare speculau că cei doi frați au descoperit chirurgia estetică. Cu toate acestea, amândoi au negat în mod repetat că au avut vreodată proceduri chirurgicale estetice efectuate. Începând cu Reddit în 2015, utilizatorii au lansat teorii ale conspirației despre frați, susținând, printre altele, că Bogdanoff au „puteri psihice” și ar putea controla piețele criptomonedelor.

Această ultimă afirmație a rezultat dintr-o apariție la televizor în iunie anul trecut, când Grichka a remarcat la emisiunea franceză Non-Stop People că el și fratele său au ajutat la dezvoltarea codului sursă pentru Bitcoin. Ambii au susținut, de asemenea, că Satoshi Nakamoto, numele pseudonim al figurii despre care se presupune că a inventat Bitcoin, le-a dat doi Bitcoin „vechi” în „forma fizică”. „În ceea ce privește credibilitatea”, a spus un editor francez pentru site-ul de știri Decrypt la acea vreme, Igor și Grichka „sunt echivalente cu o versiune științifică a familiei Kardashian”.