Home » Tehnologie & Știinta » 7 descoperiri științifice, realizate de cercetători în 2021. Ce recorduri surprinzătoare au stabilit

7 descoperiri științifice, realizate de cercetători în 2021. Ce recorduri surprinzătoare au stabilit

Cojocaru Cristian / 29.12.2021, 17:33
7 descoperiri științifice, realizate de cercetători în 2021. Ce recorduri surprinzătoare au stabilit

Este posibil ca ultimul an să fi fost unul pe care cei mai mulți dintre noi își vor aminti ca fiind dominat de sentimente de incertitudine, distanțare socială și izolare, dar nu au lipsit descoperirile științifice fascinante.  Află ce descoperiri științifice realizate de către cercetători în anul 2021 ar putea crea noi inovații în viitor.

Cele mai importante descoperiri științifice ale anului 2021

Cu toate că nu îi vedem făcând asta, oamenii de știință lucrează în mod constant la diferite descoperiri. Indiferent că vorbim despre istorie, tehnologie, bioinginerie sau astrofizică, cercetătorii scot la iveală noi informații și tehnologii care ne-ar putea ajuta pe viitor. Iată câteva dintre cele mai importante descoperiri științifice ale anului care urmează să ia sfârșit.

Celule umane implantate în embrioni de maimuță

Un studiu îndrăzneț și controversat, publicat în revista Cell în aprilie, a arătat cum cercetătorii de la Institutul Salk din San Diego au introdus celule stem umane în embrionii de maimuțe. Embrionii au supraviețuit în laborator, în afara unui animal, până la 20 de zile, mai mult decât în ​​orice experiment similar. Cercetătorii au observat, de asemenea, cum se formează căile de comunicare, ceea ce ar putea explica modul în care celulele umane s-ar putea integra mai bine cu celulele non-umane în experimentele viitoare.

Lucrările asupra acestui tip de organism hibrid, cunoscut sub numele de himeră, se desfășoară din două motive principale. În primul rând, ar putea permite cercetătorilor să creeze celule umane „model” pentru a studia bolile și medicamentele noi, fără a încălca codurile etice care împiedică efectuarea aceleiași lucrări pe oameni reali. În al doilea rând, ar putea permite creșterea de noi organe pentru transplantul uman.

Cercetătorii au încercat același lucru cu alte animale, cum ar fi oile și porcii, în trecut, dar himerele nu au supraviețuit mult timp. Asocierea celulelor umane cu o primată non-umană este atât motivul pentru care a funcționat mai bine, cât și motivul pentru care lucrarea este controversată.

„Xenotransplantul este unul dintre obiectivele pe termen lung aici: de a face organe umane într-un alt animal și de a le folosi pentru transplanturi umane. Este mare lucru dacă reușiți. Dar pe o călătorie de 500 de mile, acesta este un pas de un metru. Partea de etică este interesantă, dar depinde în mare măsură de ceea ce se întâmplă în continuare”, a spus profesorul Henry Greely, director pentru Centrul de Drept și Bioștiințe de la Universitatea Stanford.

În timp ce acest tip de biotehnologie rămâne departe, domeniul se dezvoltă rapid și Greely spune că atât cadrele bioetice cât și cele legale existente se luptă să țină pasul. El ar dori să vadă mai multe grupuri de „scanare a orizontului”, a căror sarcină este să se uite la direcția de deplasare pentru un anumit tip de cercetare și să se asigure că societatea poartă conversațiile etice necesare în timp util.

Telescopul solar surprinde cea mai detaliată imagine a unei pete solare vreodată

Privirea la Soare nu este niciodată o idee bună, dar îi vom scuza pe astronomi care folosesc telescopul solar Daniel K Inouye din Hawaii. Anul acesta au publicat cea mai detaliată imagine a unei pete solare capturată vreodată. Telescopul inovator captează imagini solare cu rezoluție mai mare decât oricând și folosește o tehnologie numită optică adaptivă pentru a corecta unele dintre distorsiunile, cauzate de atmosfera Pământului, care în mod normal ar șterge imaginea. Rezultatul: o privire înfricoșătoare, dar fascinantă asupra comportamentului stelei noastre, care ne-ar putea ajuta în cele din urmă să anticipăm erupțiile solare.

descoperiri științifice 2021
In anul 2021 a fost suprinsa intr-o imagine cea mai detaliata pata solara

Teorema lui Pitagora a fost folosită cu 1.000 de ani înainte de nașterea lui

Teorema lui Pitagora a fost unul dintre lucrurile pe care le-am învățat cu toții la școală, dar se pare că Pitagora nu a fost prima persoană care a susținut asta. În luna august, matematicianul australian Dr Daniel Mansfield și-a publicat analiza unei tablete veche de 3.700 de ani găsită în Irak. A arătat că babilonienii foloseau aceeași regulă pentru a marca și împărți pământul cu 1.000 de ani înainte de nașterea lui Pitagora.

Editarea genelor CRISPR injectată direct în fluxul sanguin

Editarea genelor este o ramură a științei care se dezvoltă cu viteze impresionante. În iunie, cercetătorii au anunțat rezultate extraordinare ale unei noi tehnici extraordinare, în care editorul genei CRISPR Cas-9 a fost, pentru prima dată, injectat direct în sângele unui pacient cu o boală moștenită rară.

În mod normal, CRISPR funcționează prin extragerea celulelor de la un pacient, editarea lor într-un laborator și returnarea lor în organism. Este costisitor, consumator de timp și greu pentru pacienții care fac uneori chimioterapie ca parte a procesului. Tehnica CRISPR a fost relativ rapidă și de asemenea de succes: tratamentul a înregistrat o scădere uriașă a proteinelor distructive care se acumulează în organele și țesuturile corpului în starea de amiloidoză transtiretină netratabilă anterior.

Un tratament pentru orbire este pe cale de a fi lansat

Speranța continuă să crească că vom putea în curând să tratăm și să inversăm orbirea, cu o serie de căi promițătoare de cercetare care arată progrese. Anul acesta, cercetătorii au transplantat cu succes celule retiniene umane în ochii maimuțelor. Cercetătorii care au efectuat procedura nu au găsit semne de efecte secundare nedorite, cum ar fi sensibilitatea la lumină sau răspunsurile imune periculoase. Celulele au început să preia controlul asupra unor funcții ale ochilor maimuțelor. Testele pe oameni s-ar putea să nu fie departe, dar cercetătorii de la Icahn School of Medicine din New York spun că mai întâi tehnica trebuie testată pe maimuțe cu vedere afectată.

Inimile artificiale de titan ar putea salva vieți

Cercetătorii încearcă să construiască o inimă artificială de mai bine de 50 de ani. Acum, o echipă australiană plănuiește teste pe oameni pentru un design care ar putea avea implicații uriașe pentru sănătatea noastră. BiVACOR este revoluționar pentru că nu încearcă să funcționeze exact ca o inimă adevărată, ci încearcă să evolueze într-o modalitate eficientă și durabilă de a pompa sânge în corp. Utilizează tehnologia discului rotativ, care prevede o pompă circulară suspendată între magneți într-o inimă artificială din titan. Până acum, tehnologia a fost testată doar pe animale și temporar la pacienții cu transplant de inimă, deși se așteaptă un studiu complet pe om.

Ce am găsit pe Marte anul acesta?

2021 a fost un an plin pentru Planeta Roșie. Trei misiuni au sosit în februarie, plecând cu șapte luni înainte pentru a profita de alinierea orbitei Pământului și a lui Marte, un eveniment care are loc doar o dată la 26 de luni. Prima misiune care a sosit pe 9 februarie a fost orbiterul Hope al Emiratelor Arabe Unite, prima misiune planetară a națiunii. Scopul navei spațiale este de a studia climatul trecut și prezent al lui Marte de pe orbită.

Spre deosebire de misiunile anterioare de la alte agenții spațiale, care s-ar uita doar la anumite locații în același timp, Hope va analiza schimbările de-a lungul zilei. În timp, va monitoriza schimbările zilnice, lunare și anuale ale lui Marte pentru a construi o imagine cuprinzătoare a cum este vremea pe Planeta Roșie.

Următoarea sosire,  Tianwen-1, aparținând Agenției Spațiale Naționale Chineze (CNSA) a ajuns pe Marte o zi mai târziu, pe 10 februarie. Nava spațială și-a petrecut primele luni pe Marte examinând suprafața de pe orbită, recunoașterea pentru următoarea etapă a misiunii: așezarea roverului Zhurong. CNSA a selectat în cele din urmă un loc în marea Utopia Planitia și a aterizat cu succes pe 22 mai.

Scopul principal al misiunii a fost testarea capacității Chinei de a opera pe suprafața lui Marte, deschizând calea pentru viitoare misiuni. Cu toate acestea, atât orbiterul, cât și roverul sunt echipate cu camere, radar și spectrometre care vor continua să supravegheze suprafața planetei și atmosfera.

Pe 18 februari, înainte ca misiunea Tianwen-1 să fi localizat un loc de amartizare pentru roverul Zhurong, ultima și cea mai mare dintre cele trei misiuni a sosit pe Marte, sub forma lui Perseverance al NASA. A amartizat în craterul Jezero, lângă ceea ce pare a fi locul unei delte ale unui râu din trecut, făcându-l un loc minunat pentru a studia istoria apei de pe Planeta Roșie și potențiala locuință a acesteia din trecut.

Perseverance se bazează îndeaproape pe designul predecesorului său, Curiosity, dar are o completare majoră: o suită de instrumente dedicate forării și depozitării mostrelor de rocă de pe suprafața marțiană. Deși Perseverance este un robo-geolog foarte echipat, există doar câteva lucruri pe care le poți împacheta pe un rover și le poți trimite pe Marte.

Pentru a înțelege cu adevărat planeta, oamenii de știință trebuie să fie capabili să studieze un eșantion marțian în cele mai bune laboratoare de pe Pământ. Perseverance reprezintă primul pas în acest proces. Va petrece următorii câțiva ani călătorind prin craterul Jezero, colectând până la 43 de mostre de rocă pe care le va lăsa apoi în cache pentru o viitoare misiune de returnare a probelor (planificată în prezent de NASA, în colaborare cu agențiile spațiale europene și japoneze) pentru a le colecta. și să se întoarcă pe Pământ.

Perseverance a încercat să colecteze primul eșantion pe 5 august, doar pentru a descoperi a doua zi că vasul de probă era gol, deoarece piatra pare să se fi prăbușit când Perseverance a scos-o din pământ. Rover-ul s-a mutat pe o stâncă cu aspect mai solid, poreclit Rochette și și-a stocat cu succes prima mostră pe 7 septembrie. Sunt planificate misiuni mai elaborate care utilizează aceeași tehnologie, dar, deoarece Ingenuity este echipat doar cu o cameră, este folosit pentru a cerceta înainte de Perseverance, evidențiind orice potențiale pericole sau obiecte de interes.