Home » Tehnologie & Știinta » Descoperire uluitoare! Ce s-a găsit pe Marte. I-a luat prin surprindere până și pe oamenii de știință

Descoperire uluitoare! Ce s-a găsit pe Marte. I-a luat prin surprindere până și pe oamenii de știință

Cojocaru Cristian / 20.12.2021, 16:57
Descoperire uluitoare! Ce s-a găsit pe Marte. I-a luat prin surprindere până și pe oamenii de știință

Oamenii de știință sunt uluiți de ultima descoperire de pe Planeta Roșie. Aceștia nu se așteptau să fie un depozit atât de mare, cu atât mai mult cu cât se află la doar câțiva de metri sub suprafață. Acest lucru a fost găsit în canionul Valles Marineris, fiind cel mai mare canion cunoscut din sistemul solar și care se regăsește pe Marte.

Ceea ce au găsit pe Marte i-a lăsat fără cuvinte

Un depozit enorm de apă a fost găsit la doar câțiva metri sub suprafața lui Marte.

Orbiterul ExoMars al Agenției Spațiale Europene a descoperit „cantități semnificative de apă” în canionul Valles Marineris. Potrivit cercetătorilor, 40% din materialul apropiat de suprafață din regiunea de 41.000 de kilometri pătrați ar putea fi gheață de apă. Datele transmise înapoi de la instrumentul detector de neutroni epitermici cu rezoluție fină (FREND) de la Trace Gas Orbiter (TGO) au găsit niveluri neobișnuit de ridicate de hidrogen, care împreună cu oxigenul formează apa, într-un sit numit Candor Chaos, o regiune de dimensiunea Țărilor de Jos situată la inima Valles Marineris.

Deoarece viața de pe Pământ este foarte dependentă de apă, dovezile apei de pe Marte ar putea fi un indiciu vital că planeta a fost cândva adăpostul vieții  sau că viața ar putea fi încă acolo. Cercetarea, finalizată ca parte a unei operațiuni comune între ESA și agenția spațială rusă, Roscosmos, urmează să fie publicată în ediția din martie 2022 a revistei Icarus și a fost publicată online pe 19 noiembrie.

„Am descoperit că o parte centrală a Valles Marineris era plină cu apă, mult mai multă apă decât ne așteptam. Acesta este foarte asemănător cu regiunile de permafrost ale Pământului, unde gheața de apă persistă permanent sub sol uscat din cauza temperaturilor scăzute constante”, a declarat coautorul Alexey Malakhov, om de știință la Institutul de Cercetare Spațială al Academiei Ruse de Științe, într-un comunicat.

Dacă hidrogenul detectat este într-adevăr legat împreună cu oxigenul pentru a forma molecule de apă, „până la 40% din materialul apropiat de suprafață din această regiune pare să fie apă”, a spus autorul principal al studiului, Igor Mitrofanov, în declarație.

Canionul Valles Marineris este o fisură tectonă gigantică de pe suprafața marțiană netezită și lărgită de eroziunea vântului și, eventual, a apei. Canionul are o lungime de peste 4.000 de kilometri și o adâncime de8 km, ceea ce îl face de 10 ori mai lung și de cinci ori mai adânc decât Marele Canion din Arizona. Potrivit NASA, dacă Valles Marineris ar fi pe Pământ, uriașul canion s-ar întinde pe teritoriul continental al Statelor Unite, de la New York până la California.

găsit pe marte
Oamenii de stiinta par a fi descoperit un rezervor de apa sub suprafata planetei Marte

Mai multe teste urmează a fi conduse în zona rezervorului de apă

Instrumentul FREND al TGO permite orbiterului, care înconjoară Planeta Roșie din 2018, să caute indicii de apă prin detectarea neutronilor emiși la sau chiar sub suprafața marțiană. Pe măsură ce neutronii se formează atunci când particulele energetice numite raze cosmice lovesc solul marțian, suprafețele mai uscate emit mai mulți neutroni decât cele mai umede, permițând echipei să calculeze cantitatea de apă pe o suprafață analizând numărul de neutroni pe care îl produce. Această metodă permite TGO să detecteze apa până la 1 metru sub suprafața marțiană.

În trecut, când oamenii de știință au căutat gheață de apă în regiunea ecuatorială a lui Marte, au reușit să găsească doar urme ciudate ale substanței agățate de praful de pe suprafața sa. Acum că TGO poate pătrunde în subsolul superior, capacitatea noastră de a găsi depozite de apă pe Planeta Roșie s-a extins dramatic.

„Cu TGO, putem privi până la un metru sub acest strat de praf și putem vedea ce se întâmplă cu adevărat sub suprafața lui Marte și, în mod esențial, putem localiza „oaze” bogate în apă care nu au putut fi detectate cu instrumentele anterioare”, a spus Mitrofanov.

Vor fi necesare mai multe observații înainte ca cercetătorii să poată identifica ce tip de apă au descoperit, dacă este gheață sau a devenit legată chimic de mineralele din sol. Dar având în vedere că atât de mult din materialul apropiat de suprafață din regiune pare să fie apă, „în general, credem că această apă există mai probabil sub formă de gheață”, a spus Malakhov.

Indiferent de forma pe care ar avea-o apa, descoperirea a identificat un rezervor de apă mare, ușor de explorat, pe care viitorii roveri ar putea amartiza în apropiere și să-l investigheze atât pentru apă, cât și pentru semne de viață.