Home » Tehnologie & Știinta » Ce se află de fapt sub apa de gheață din Groenlanda. Misterul pe care mulți au încercat să-l descifreze

Ce se află de fapt sub apa de gheață din Groenlanda. Misterul pe care mulți au încercat să-l descifreze

Cojocaru Cristian / 05.11.2021, 11:26
Ce se află de fapt sub apa de gheață din Groenlanda. Misterul pe care mulți au încercat să-l descifreze

Oamenii de știință au descoperit ce se află sub apa de gheață din Groenlanda. Află ce au putut găsi cercetătorii acolo.

Misterul de sub apa din Groenlanda a fost elucidat

Cel care a condus prima expediție de-a lungul Groenlandei, Fridtjof Nansen descria ce a găsit în Arctica. Acesta a afirmat că acea călătorie a fost ”marea aventură a gheții, adâncă și pură ca infinitul”. Nansen a efectuat expediția în anul 1888 și desigur că nu știa ce s-ar putea afla sub apele înghețate de acolo.

Anii au trecut iar tehnologia a evoluat, astfel că în prezent, cu ajutorul unui radar dar și ale altor tehnologii, oamenii de știință au putut cerceta ce se află sub apele înghețate ale Groenlandei, iar aici vorbim despre un strat de gheață de aproximativ 3.000 de metri grosime. Noile instrumente au putut scoate la lumină un peisaj complex care nu poate fi cercetat cu o altă metodă, reieșind detalii atât despre trecutul tărâmului înghețat cât și despre viitorul acestuia.

Astfel, cercetătorii au descoperit că sub Groenlanda se află practic cel mai lung canion din lume. Acesta a fost descoperit în anul 2013 și are o lungime de 740 de kilometri, fiind măsurat de la cel mai înalt punct aflat în mijlocul Groenlandei până pe coasta de nord-vest, la ghețarul Petermann.

Acest canion are o lungime aproape dublă față de Marele Canion Yarlung Tsangpo care se află în China și este considerat cel mai lung de pe planetă având o lungime de 496 de kilometri. Unele părți ale canionului din Groenlanda direcționează apa de sub calota glaciară direct în mare. O ipoteză arată că acesta s-ar fi putut forma înaintea calotei de gheață, pe vremea când reprezenta canalul unui râu puternic.

Această descoperire nu este singurul lucru care a ieșit la suprafață. De-a lungul zecilor de ani în care au fost efectuate cartografieri ale insulei cu ajutorul radarelor care pătrund gheața și, de obicei sunt montate pe avioane au arătat că sub calota glaciară se află mai multe lanțuri muntoase cu fiorduri scufundate în apa de gheață.

sub apa groenlanda
Calota glaciara ascunde cel mai mare canion din lume

Cercetătorii ar putea determina clima anterioră a Groenlandei

Cu mii sau poate milioane de ani în urmă, înainte ca Groenlanda să fie acoperită cu gheață, acolo era situat un lac de mărimea Rhode Island care are o suprafață de 3.144 de km pătrați și Delaware cu o suprafața de 6.452 de km pătrați la un loc. În prezent, fostul lac reprezintă doar o depresiune plină cu sedimente.

Pe vremea când era plin cu apă, acesta avea o adâncime de aproximativ 250 de metri în unele locuri, iar bazinul acoperea o suprafață de 7.100 de km pătrați, fiind alimentat de 18 izvoare diferite. Acest lac ar putea scoate la lumină indicii prețioase despre trecutul Groenlandei dar și despre clima din zonă.

Însă, pentru a fi aflate aceste date ar trebui forata grosimea de 1,8 km de gheață care acoperă acum zona. În anul 1966, în timpul Războiului Rece a fost cercetată o probă a mizului de la 1,4 km adâncime, probă din care cercetătorii au descoperit ”plante fosile și biomolecule bine conservate”. Acestea datează de acum aproximativ un milion de ani.

Miezul a fost extras din nord-vestul Groenlandei, iar plantele regăsite ar fi putut crește într-o pădure boreală. Această pădure s-ar dezvolta în mare parte fără gheață, lucru din care reiese faptul că gheața din Groenlanda ar putea fi mult mai tânără decât au crezut inițial oamenii de știință.