Home » Life & Style » Cine este Dan Şucu, CEO şi proprietar Mobexpert. Povestea mai puțin știută a companiei de mobilier din România

Cine este Dan Şucu, CEO şi proprietar Mobexpert. Povestea mai puțin știută a companiei de mobilier din România

Voicu Costin / 19.01.2022, 11:16
Cine este Dan Şucu, CEO şi proprietar Mobexpert. Povestea mai puțin știută a companiei de mobilier din România

Dan Sucu, CEO Mobexpert, este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din România. Notoritatea sa a prins și mai mult contur în urma participării la Imperiul Leilor. Emisiunea difuzată pe ProTV  l-a avut printre jurați și pe Dan Sucu. O parte din viața sa sau evenimente mai puțin plăcute prin care a trebuit să treacă le-a menționat și pe parcursul difuzării emisiunii. Cum a ajuns  brand-ul Mobexpert să fie lider pe piața de mobilier din țară și cine este Dan Sucu?

Cine este Dan Şucu?

Imediat după Revoluţie, Dan Şucu intră pe piaţa afacerilor din România cu gândul de a dezvolta o afacere care să-i asigure traiul. A început actuala afacere de la o idee inovatoare care s-a gândit că îi va aduce succes.

„Am plecat la drum cu gândul de a-mi face o afacere din care să-mi pot întreţine familia. Voiam să fiu un tată şi un soţ responsabil şi respectat în casa mea”, spunea Dan Şucu despre afacerea sa.

În încercările sale de a intra pe piaţa producătorilor de mobilă a încercat şi afaceri cu fructe şi haine din Turcia, dar a reuşit să aibă succes în domeniul mobiliar. A învăţat „meserie” din vizitele internaţionale, aşa a ajuns în 1993 să zboare în Franţa, la un târg de mobilă ce avea să-i schimbe viaţa:

„Nu mai văzusem în România canapele din piele şi mi-au plăcut foarte mult. La fel şi ideea de mobilier de birou specializat”, menționează Dan Şucu.

Mobexpert, de la o afacere mică la un brand național

A pus bazele companiei Mobexpert în 1993, cu o investiţie iniţială de 1.000 de dolari.

Grupul Mobexpert este lider pe piața de mobilier din România și se clasează între primele douăsprezece întreprinderi europene din industria mobilei. Grupul Mobexpert cuprinde 10 firme pe zona de retail, 9 fabrici de mobilă pe zona de producție, 6 firme de import și 3 firme de servicii (informatică, logistică și proiectare-dezvoltare). Rețeaua regională a Mobexpert numără, în prezent, 26 hipermagazine și magazine. În România, rețeaua cuprinde 13 hipermagazine.

Organizația a fost înființată în 1993 de către Camelia și Dan Șucu. Aceștia au început afacerea prin deschiderea unui magazin în centrul comercial Unirea, prin care se oferea spre vânzare mobilier de import. În 1994 este deschisă prima fabrică a grupului. În cadrul acesteia se produceau scaune de birou, iar mai târziu au fost deschise secții de canapele și au fost introduse piese de mobilier modern.

Anul 1995 a însemnat pentru companie începerea programului de dezvoltare a unei rețele proprii de magazine și introducerea unor produse importate de la cunoscuți producători europeni. Ulterior a început să achiziționeze acțiuni la Samus Dej (în 1996), Ilefor Târgu Mureș și Mobstrat Suceava, astfel compania a început să producă și mobilier, nu doar să importe.

În 2019, ultimul an de dinainte de pandemie, grupul Mobexpert a avut afaceri de peste 200 de milioane de euro.

Prin prisma activității sale, Dan Șucu s-a regăsit în componența emisiunii Imperiul Leilor de la Pro TV, show-ul adresat celor care au deja un business sau o idee cu potențial și își doresc să-și vadă visul finanțat. Omul de afaceri va fi prezent și în cel de al treilea sezon al emisiunii care se va desfășura în anul 2022, după precedentă apariție în anul 2020.