Home » Life & Style » Cine este Gari Kasparov, unul dintre cei mai buni jucători de șah din istorie, și cum a ajuns opozantul lui Putin

Cine este Gari Kasparov, unul dintre cei mai buni jucători de șah din istorie, și cum a ajuns opozantul lui Putin

Voicu Costin / 11.05.2022, 14:35

Gari Kimovici Kasparov, născut Weinstein, este un mare maestru și fost campion mondial la șah, sovietic rus de origine armeană-evreiască. Unul dintre cei mai mari şahişti pe care i-a avut lumea, și-a început activitatea politică după ce a renunțat la cea a șahului. Considerat unul dintre cei mai deștepți oameni din lume, Gari Kasparov este un opozant convins a lui Putin. Care este povestea celui mai mare șahist din lume?

Activitate ca șahist

Debutul

Kasparov s-a remarcat prin talentul său aparte la școala de șah a lui Mihail Botvinnik. În 1976 a câștigat Campionatul de Juniori al Uniunii Sovietice cu 7 puncte din 9 posibile. A repetat performanța în anul următor cu un punctaj de 8,5/9. După ce a terminat pe primul loc la Memorialul Sokolsky în 1978, Kasparov a declarat că vrea să ajungă campion mondial de juniori, titlu pe care l-a cucerit în 1980.

Rivalitatea cu Anatoli Karpov

Primul meci a avut loc în 1984, iar regulamentul prevedea ca jucătorul care câștigă primul de șase ori să fie declarat campion. La un moment dat, Karpov conducea cu 5-0, după care Kasparov a redus din diferență la 5-3. Meciul a fost anulat de președintele F.I.D.E. Florencio Campomanes după 48 de partide pe motiv că era epuizant pentru ambii jucători și a fost reluat în 1985, numărul maxim de partide fiind redus la 24.

Scorul a fost de 13-11 pentru Kasparov. În 1986, cei doi s-au întâlnit din nou, Kasparov câștigând și de această dată cu 12,5-11,5. Karpov nu renunță și în 1987 revine ca pretendent la titlu, fără succes însă, meciul terminându-se la egalitate, 12-12, ceea ce i-a permis lui Kasparov să-și mențină supremația, la fel ca și în 1990, după ce a învins cu 12,5-11,5.

Performanțe

A deținut titlul oficial al Federației Internaționale a Șahului (F.I.D.E.) până în anul 1993, când a format Asociația Șahiștilor Profesioniști, viitoare rivală a F.I.D.E.  A continuat să dețină titlul de campion mondial până la înfrângerea sa din 2000, suferită în meciul cu Vladimir Kramnik.

Din 1985 până la retragerea sa din 2005, Kasparov a deținut clasificareacea mai ridicată din lume în Clasamentul ELO. Kasparov deținea și alte recorduri mondiale. Cu valoarea coeficientului ELO de 2851 puncte, cu care a fost creditat în iulie 1999 de către Federația Internațională a Șahului, Kasparov era deținătorul celui mai ridicat scor ELO atins vreodată de un șahist, fiind depășit doar de Magnus Carlsen (2878.9 la data de 27 martie 2013).

La retragerea sa din lumea șahului profesionist, Kasparov era pe primul loc cu un punctaj de 2812. Tot ca un vârf al întregii sale cariere, Gari Kasparov este deținătorul premiului Oscar la Șah, pe care l-a câștigat de unsprezece ori.

Retragerea din lumea șahului

Considerat cel mai mare jucător de șah din toate timpurile, Kasparov a fost timp de aproape 20 de ani, din 1986 până în 2005, fiind  numărul 1 mondial în clasamentul șahiștilor, un record de neîntrecut. S-a dedicat politicii și scrisului. Gari Kasparov este șeful opoziției politice din Rusia, fiind desemnat candidatul mișcării de opoziție „O altă Rusie” la alegerile prezidențiale din martie 2008.

Garry Kasparov în lumea politică

Retras din lumea sportului, Garry Kasparov s-a remarcat ca scriitor și activist politic, cunoscut în Rusia și apoi în întreaga lume ca opozant al regimului Putin.

În 1984, anul în care a jucat finala campionatului mondial împotriva lui Karpov, Garry Kasparov și-a făcut debutul în Partidul Comunist al Uniunii Sovietice. Urmau marile surprize rusești din 1985: victoria lui Kasparov împotriva singurului adversar pe care trebuia să-l mai învingă, Karpov, și alegerea lui Gorbaciov în funcția de Secretar General al PCUS.  Au urmat anii de glorie ai lui Kasparov și cei de sfârșit ai Uniunii Sovietice.

  • în 1984, a devenit membru al PCUS;
  • în 1987 a fost ales membru în Comitetul Central al Komsomol.
  • În 1990 șahistul a părăsit partidul și s-a refugiat la Moscova atunci când au avut loc pogromurile împotriva armenilor din Azerbaidjan. La începutul anilor ’90, Kasparov s-a implicat în fondarea Partidului Democrat din Rusia, iar în 1996 s-a alăturat campaniei lui Boris Elțîn.

Garry Kasparov un opozant convins a lui Putin

În ultimii 10 ani, Kasparov s-a remarcat drept antiputinist convins. A fost membru fondator al coaliției Cealaltă Rusie, care s-a opus administrației Putin, iar în 2007, a fost arestat în Moscova în timp ce se îndrepta spre o manifestație antiguvernamentală, dar a fost eliberat la scurt timp. Referindu-se la Kasparov, fostul general KGB Oleg Kalugin a declarat în 2007 că fostul șahist s-ar afla în pericol de moarte din cauza declarațiilor sale vehemente îndreptate împotriva lui Putin.

În februarie 2013, fostul campion la șah a deckarat că

„Fascismul a ajuns în Rusia. Proiectul Putin, la fel ca vechiul Proiect Hitler, nu e nimic altceva decât fructul unei conspirații ale elitei conducătoare. Dictatura fascistă nu a fost niciodată rezultatul voinței libere a poporului. A fost întotdeauna rezultatul unei conspirații a elitei.”

În același an, Kasparov a făcut mai multe declarații cu privire la regimul din Rusia, pe care el îl consideră a fi o dictatură.