Home » Știri » Știri externe » Ce semnificație are 9 Mai pentru ruși. Scurt istoric. Putin participă în fiecare an la o paradă grandioasă

Ce semnificație are 9 Mai pentru ruși. Scurt istoric. Putin participă în fiecare an la o paradă grandioasă

Manolică Anca / 09.05.2022, 12:35

În fiecare an, la 9 Mai, Rusia marchează cu fast Ziua Victoriei, o zi extrem de importantă pentru poporul rus. Iar astăzi, cu atât mai mult, ochii lumii sunt ațintiți asupra acestei țări, în contextul în care cu toții suntem îngrijirați cu privire la intențiile președintelui Vladimir Putin în țara invadată, Ucraina. Iată semnificația istorică a zilei de 9 Mai.

Ce reprezintă Ziua Victoriei în Rusia

Rusia celebrează la 9 Mai Ziua Victoriei, un eveniment extrem de important pentru țară. Este o sărbătoare națională prin care se celebrează sfârșitul Marelui Război pentru Apărarea Patriei (1941-1945), așa cum a fost denumit de sovietici cel de-al Doilea Război Mondial, prin organizarea unor evenimente care le eclipsează pe cele din orice altă țară.

Ziua Victoriei în Rusia marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945, atunci când a fost semnată capitularea în fața generalilor ruși. A fost un război care a a provocat moartea a 27 de milioane de persoane de pe teritoriul fostei URSS. Sovieticii au pierdut atunci cei mai mulți oameni dintre toate popoarele participante la război.

Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în 1945, dar nu pe 9 Mai, ci în iunie, pe 24, atunci când în fața dictatorului Iosif Stalin, mareșalii Gheorghi Jukov și Constantin Rokossovski au venit în Piața Roșie din Moscova călare pe doi armăsari. Atunci, armata rusă și-a etalat vehiculele de luptă și avioanele militare, iar soldații sovietici au aruncat steagurile de luptă naziste pe caldarâmul din fața Mausoleului lui Lenin.

Se celebrează printr-o paradă grandioasă

După o pauză de 20 de ani, parada a fost organizată din nou și a devenit o tradiție obișnuită în rândul țărilor din blocul estic și al aliaților sovietici, majoritatea dintre acestea renunțând la tradiție începând cu anii 1980.

Parada de Ziua Victoriei în Rusia
Parada de Ziua Victoriei în Rusia

Chiar dacă și-a pierdut o parte din semnificație pe măsură ce Rusia se străduia să se reformeze în anii ’90, după prăbușirea Uniunii Sovietice, Putin a reînviat-o la o scară fără precedent, deoarece se înscrie în viziunea sa patriotică de a restabili puterea Rusiei pe scena mondială.

În prezent, Ziua Victoriei în Rusia se rezumă la parade și paranghelii fastuoase. Este întotdeauna o sărbătoare publică, iar dacă aceasta cade într-un weekend, atunci rușii își pot lua liber lunea următoare.

Președintele Rusiei participă întotdeauna la parada din Piața Roșie, unde forța militară a națiunii este expusă la maxim, implicând de obicei aproximativ 14.000 de militari și zeci de vehicule. De asemenea, aproximativ 90 de avioane participă la un survol aerian.

În afară de paradele care au loc și în orașele din Rusia, Ziua Victoriei este marcată de „Regimentul Nemuritorilor”, unde oamenii poartă fotografii ale rudelor sau ale prietenilor de familie care au servit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și de ceremonii religioase care implică Biserica Ortodoxă Rusă.

Ce a spus Putin de Ziua Victoriei în 2022

Existau numeroase temeri că Vladimir Putin ar putea folosi Ziua Victoriei pentru a anunța un război total împotriva Ucrainei, în timp ce conflictul intră în cea de-a unsprezecea săptămână. Totodată, mulți experți cred că Putin a sperat să stabilească ziua de 9 Mai ca termen limită pentru a obține o victorie militară în război, sau cel puțin pentru a declara cucerirea regiunii Donbas.

Cu toate acestea, forțele rusești au fost împotmolite în lupte ca urmare a unui proces decizional dezastruos, a unor probleme majore de aprovizionare și a unui moral scăzut în rândul trupelor. Nu a reușit să își atingă obiectivul inițial de a cuceri capitala ucraineană Kiev, iar eforturile sale de a controla estul țării au intrat în impas.

Dar, în loc să anunțe o escaladare semnificativă, astăzi, 9 mai, Putin a descris acțiunea militară a Rusiei ca fiind un răspuns forțat la politicile occidentale. Întregul său discurs propagandist nu a făcut decât să plaseze Rusia drept o victimă a Occidentului, care a reușit să țină piept singură tuturor atacurilor îndreptate către poporul rus.

A făcut o paralelă între lupta Armatei Roșii împotriva trupelor naziste și acțiunea forțelor ruse în Ucraina. El a spus că ceea ce s-a petrecut în Ucraina a fost o mișcare oportună și necesară pentru a preveni o potențială agresiune. Liderul rus a adăugat că trupele luptă pentru securitatea țării în Ucraina și a ținut un minut de reculegere pentru a-i onora pe cei căzuți în luptă.

Parada de Ziua Victoriei în Rusia
Parada de Ziua Victoriei în Rusia

Punctele cheie ale discursului lui Putin:

El a declarat că „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina a fost o măsură necesară și „oportună” și a fost „decizia corectă” a unei țări independente, puternice și suverane.

Le-a spus trupelor rusești că luptă acum pentru securitatea Rusiei: „Voi luptați pentru patria voastră, pentru viitorul ei. Moartea fiecărui soldat și ofițer este dureroasă pentru noi. Statul va face totul pentru a avea grijă de aceste familii”.

A afirmat că NATO este o „amenințare pentru Rusia: „La Kiev se spunea că ar putea obține arme nucleare, iar NATO a început să exploreze terenurile din apropierea noastră și asta a devenit o amenințare evidentă pentru țara noastră și pentru granițele noastre. Totul ne spunea că este nevoie să luptăm”.

De asemenea, a susținut că Occidentul se pregătește pentru „invadarea teritoriului nostru, inclusiv a Crimeei” și că nu vrea să asculte Rusia.