Home » Life & Style » Cine este omul din spatele LIDL și de ce este poreclit Fantoma

Cine este omul din spatele LIDL și de ce este poreclit Fantoma

Alexandru Cazacu / 23.03.2021, 09:53
Cine este omul din spatele LIDL și de ce este poreclit Fantoma

Nu mulți știu acest lucru, însă unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă este chiar omul din spatele LIDL. Cine este misteriosul miliardar și de ce este poreclit ”fantoma”, vei putea afla mai departe.

Cine este omul din spatele LIDL și de ce este poreclit Fantoma

Mai exact, este vorba de Dieter Schwarz și potrivit celor de la Forbes, în 2020 magnatul era situat pe locul 38 în topul celor mai bogați oameni din lume. Cu toate că are o avere foarte mare, Dieter Schwarz este atât de discret în ceea ce privește viața sa personală, încât presa din Germania l-a numit ”fantoma”.

În vârstă de 81 de ani, omul de afaceri germane este deținătorul grupului Schwarz, al patrulea cel mai mare retailer pe plan mondial, în ceea ce privește veniturile. De asemenea, compania lui Dieter Schwarz deține atât LIDL cât și Kaufland, miliardarul fiind și CEO-ul acestora.

Dieter Scwarz, CEO al Lidl și Kaufland

Miliardarul german a preluat afacerea familiei de la tatăl său, Joseph Schwarz, care a fost cofondator al grupului Schwarz-Gruppe, cunoscut și ca Lidl & Schwarz, înființat în anul 1930. Dieter Scwarz a deschis primul lui magazin Lidl în anul 1973, însă a preluat conducerea companiei abia în 1977, după moartea tatălui său. Pe atunci lanțul cuprindea la acea vreme deja 33 de magazine.

De asemenea, după mai mulți ani, Dieter Scwarz a deschis și primul magazin Kaufland. Acela a fost momentul când s-a hotărât să se extindă și în Europa. Așadar, în 1984 a apărut primul magazin Lidl în Franța. Deși este unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri, discreția sa a devenit legendară și mulți oameni s-au întrebat de ce nu apare în presă.

Cine este omul din spatele Lidl și de ce este poreclit ”fantoma”
Cine este omul din spatele Lidl și de ce este poreclit ”fantoma”

Dieter Scwarz a fost amenințat ani la rând

De-a lungul vremii mai mulți oameni de afaceri de succes au avut de suferit din cauza că apăreau în presă. Ba chiar mai mult de atât unii dintre ei au fost amenințați sau chiar răpiți. ei bine, nici Dieter Schwarz nu a scăpat, fiind și el amenințat mai mulți ani la rând.

Deși nu se știu prea multe lucruri despre misteriosul miliardar, un lucru este cert. Mai exact, acesta donează constant zeci de milioane de dolari pentru diferite acte de caritate. Un astfel de exemplu ar fi cele 70 de milioane de dolari pe care le-a donat pentru un centru universitar din orașul în care a crescut.

Grupul Scwarz, cel mai mare retailer din Europa

Grupul Schwarz a devenit în anul 2014 cel mai mare grup de retail din Europa, cu o cifră de afaceri de aproximativ 80 miliarde euro. Lidl deține mai mult de 10.000 de magazine în întreaga lume. Acestea se află în Germania, Franța, Austria, Belgia, dar și în alte țări din Europa de Vest, Europa Centrală și Europa de Nord.

De asemenea, există peste 1200 de magazine Kaufland în întreaga lume, dintre care peste 650 sunt se află în Germania. Cu toate acestea, magazinele Kaufland pot fi găsite și pe teritoriul altor țări precum Cehia, Polonia, Croația, Slovacia, România, Republica Moldova și Bulgaria, potrivit playtech.ro.