Home » Life & Style » Codul bunelor maniere. Cine salută de fapt primul

Codul bunelor maniere. Cine salută de fapt primul

Voicu Costin / 16.01.2022, 09:23
Codul bunelor maniere. Cine salută de fapt primul

Salutul face parte din educația celor șapte ani de acasă, pe care am primit-o de la părinții noștri. Am învățat de la ei că, atunci când mergem într-un loc, este un semn de respect față de cei prezenți să salutăm. Salutăm vecinii pe scară, profesorii, colegii și rudele mai în vârstă. Dar cine salută primul? Ce spune, de fapt, codul bunelor maniere?

Salutul, o dovadă de respect

Formele de salut reprezintă o interacțiune civilizată între oamenii din societate. De mici am învățat, de la cei mai în vârstă, că trebuie să salutăm ori de câte ori mergem într-un loc sau când întâlnim persoane cunoscute. Fiecare formă de salut este o ocazie de a demonstra respectul față de ceilalți și de a crea o impresie plăcută, persoanelor din jurul tău.

Probabil i s-a întâmplat oricărui om să nu fie salutat de către o persoană în momentul întâlnirii. Dar acest lucr poate s-a datorat emoțiilor sau, pur și simplu, persoana respectivă era distrasă de un gând. Nu trebuie să purtați ranchiună sau să vă supărați pentru acest motiv.

Salutul poate fi de mai multe feluri și poate avea diferite semnificații.

Salutul informal

Salutările informale pot fi verbale, gesticulate sau ambele. Cele mai frecvente modalități de salut la nivel mondial sunt „salut” și „bună”, în timp ce „hei” este folosit mai mult de tineri. Zâmbetul este și el prezent atunci când salutăm, mai ales când întâlnim pe cineva cunoscut sau o persoană dragă nouă.

Serviciile ospitaliere oferite de personalul angajat ar trebui recompensat. Fie că ne este făcut un serviciu sau suntem serviți într-un magazin, restaurant, hotel, regulile bunelor maniere spun că este respectuos să salutăm. Un zâmbet sau un salut cu mâna, ori o plecăciune poate înlocui la fel de bine și un salut verbal. Indiferent de loc sau de persoană este important să salutăm.

Cine salută primul?

Regula scrisă în regulamentul bunelor maniere spune că bărbatul salută mai întâi o femeie, chiar și dacă aceasta este mai tânără. Atunci când un tânăr întâlnește pe cineva în vârstă, politicos este ca tânărul să salute primul. Într-o încăpere, cel nou venit salută pe cei care sunt deja adunați.

Salutul din partea bărbaților

Cum am spus puțin mai sus, bărbatul trebuie să salute primul o femeie. Dacă acesta poartă pălărie, el o va ridică scurt cu puțin înainte de a se apropia de femeie și va înclina capul. Însă, dacă bărbatul nu poartă pălărie, înclinarea capului va fi un pic mai adâncă decât dacă ar saluta cu pălăria.

O reverență sau sărutul mâinii femeii reprezintă și ele două dintre saluturile la care apelează un bărbat, atunci când întâlnește o femeie. Indiferent dacă aceasta este mai tânăra sau mai în vârstă, o femeie va aprecia întotdeauna un bărbat respectuos.

Dacă se întâlnesc două persoane de același sex, cea tânără o salută pe cea mai în vârstă. Două persoane de același sex și de aceeași vârstă se salută în același timp. Acesta poate fi un salut între doi prieteni băieți, fetele pupându-se pe obraz sau îmbrățișându-se cu cele mai bune prietene.