Home » Life & Style » Timp liber » Locul din lume unde femeile și bărbații vorbesc limbi diferite. Cum e posibil

Locul din lume unde femeile și bărbații vorbesc limbi diferite. Cum e posibil

Alexandru Cazacu / 08.09.2021, 13:40
Locul din lume unde femeile și bărbații vorbesc limbi diferite. Cum e posibil

E greu că crezut că unele persoane care deși se nasc și cresc în aceeași comunitate, pot să ajungă să vorbească limbi diferite. Ei bine, poate părea incredibil, însă într-un sat din sudul Nigeriei, bărbații și femeile folosesc vocabulare distincte.

Satul unde femeile și bărbații vorbesc limbi diferite

Mai exact, este vorba despre un sat din sudul Nigeriei, unde bărbații și femeile vorbesc diferite limbi. Se pare că aceștia sunt de părere că această diferență de vorbire este ”o binecuvântare de la Dumnezeu”. Cu toate acestea, fiind vorba de limbi care nu au forme scrise, nu se poate ști cu exactitate în ce proporție diferă acestea.

Deși există foarte multe cuvinte pe care bărbații și femeile le împărtășesc în comun, există altele care sunt total diferite. Nu doar că nu sună la fel, nici măcar nu au aceleași litere, sunt cuvinte complet diferite. O propoziție rostită de un bărbată sună diferit în cazul femeilor. De exemplu, pentru câine, femeile din această comunitate folosesc cuvântul ”okwakwe”, în timp ce bărbații îi spun ”abu”.

”Este ca și cum ar fi două vocabulare complet diferite. Multe cuvinte pe care bărbații și femeile le împărtășesc în comun, apoi există altele care sunt total diferite în funcție de sex. Nu sună la fel, nu au aceleași litere, sunt cuvinte complet diferite”, spune antropologul Chi Chi Undie, potrivit BBC.

În Ubang, bărbații și femeile se înțeleg perfect

Cu toate că există aceste diferențe de vorbire, femeile și bărbații din comunitatea nigeriană se înțeleg perfect. Asta datorită faptului că, în timp ce cresc, aceștia învață ambele limbi. Cu toate acestea, până la vârsta de 10 ani, băieții trebuie să se exprime doar în ”limba masculină”.

Se pare că oamenii din această comunitate sunt foarte mândri de diferența de vorbire dintre femei și bărbați, văzând-o ca pe un semn al unicității lor.

”Există o etapă la care va ajunge bărbatul și va descoperi că nu folosește limbajul său de drept. Nimeni nu-i va spune că ar trebui să treacă la limba masculină. Când începe să vorbească limba bărbaților, știi că a ajuns la maturitate. Dacă un copil nu trece la limba corectă până la o anumită vârstă, acesta este considerat ”anormal”, adaugă antropologul.

În Ubang, bărbații și femeile vorbesc limbi diferite
În Ubang, bărbații și femeile vorbesc limbi diferite

De ce vorbesc diferit bărbații și femeile din Ubang

Chiar dacă nimeni nu știe cum s-a ajuns la această diferență de vorbire, există diferite teorii în acest sens. Se pare că majoritatea comunității preferă să creadă că Dumnezeu i-a creat pe Adam și Eva precum oamenii din Ubang și i-a înzestrat cu două limbi diferite.

Mai exact, aceștia sunt de părere că Dumnezeu a vrut să dea fiecărui sat două limbi, însă a realizat că nu erau destule pentru toate, așadar s-a oprit la Ubang, făcând ca această comunitate să fie unică în lume. Însă, Undine susține că cele două limbi ar putea fi rezultatul unei culturi în care bărbații și femeile trăiesc în două lumi diferite.

Ei bine, după cum spuneam nici limba femeilor, nici cea bărbătească nu au o formă scrisă. Așadar, acestea sunt transmise viitoarelor generație doar prin vorbire.