Home » Life & Style » Condimentul care face minuni pentru creier. Consumat regulat, are beneficii neașteptate

Condimentul care face minuni pentru creier. Consumat regulat, are beneficii neașteptate

Alexandru Cazacu / 16.08.2022, 12:44
Condimentul care face minuni pentru creier. Consumat regulat, are beneficii neașteptate

Există multe alimente care adun nenumărate beneficii pentru organismul uman, însă un condiment pare să facă minuni pentru creier. După cum arată datele unui studiu recent, dacă este consumat regulat, acesta ajută la sănătatea cerebrală și chiar poate chiar îmbunătăți capacitatea creierului de a se repara.

Condimentul care face minuni pentru creier

Un condiment care se regăsește de obicei în curry poate stimula capacitatea creierului de a se vindeca singur, arată un studiu publicat în revista „Stem Cell Research and Therapy”. Oamenii de știință germani sunt de părere că un compus găsit în turmeric ar putea ajuta la creșterea celulelor nervoase despre care se crede că fac parte din „trusa de reparare a creierului”, scrie BBC.

Ba chiar mai mult de atât, cercetătorii de la Institutul de Neurostiinte și Medicină din Julich sugerează că noul studiu poate deschide calea pentru viitoare medicamente împotriva accidentelor vasculare cerebrale și chiar a bolii Alzheimer.

Experții au studiat efectele unui compus găsit în mod natural în turmeric (turmeronul). În cadrul studiului, oamenii de știință au injectat unor șobolani compusul, iar apoi au scanat creierul animalelor. Anumite zone ale creierului, cunoscute ca fiind cele implicate în creșterea celulelor nervoase, au devenit mult mai active, după administrarea turmeronului.

Ingredientul din curry care poare ajuta la repararea creierului

În urma rezultatelor, specialiștii au constatat că acest compusul ar putea încuraja o proliferare a celulelor creierului. Într-o parte separată a studiului menționat, cercetătorii au introdus mai multe celule stem neuronale ale rozătoarelor rozătoare în diferite concentrații de extract de tumeron.

Se crede că aceste celule au capacitatea de a se transforma în orice tip de celule cerebrale, așa că experții sunt de părere că joacă un rol important și în „repararea” creierului după un traumatism sau o boală. Cercetătorii au constatat faptul că, cu cât concentrația extractului era mai mare, cu atât mai accentuată a fost dezvoltarea celulelor nervoase.

„La oameni și la animalele mai dezvoltate, abilitățile lor nu par să fie suficiente pentru a repara creierul, dar la pești și animale mai mici par să funcționeze bine.

Este interesant că ar putea fi posibilă creșterea eficacității celulelor stem cu turmeron aromatic. Și este posibil ca acest lucru, la rândul său, să ajute la stimularea reparației în creier”, a spus dr. Maria Adele Rueger, unul dintre realizatorii studiului.

Condimentul care face minuni pentru creier
Condimentul care face minuni pentru creier. Consumat regulat ar putea aduce beneficii pentru sănătate

Compușii din turmeric care pot aduce beneficii organismului uman

Acum, specialiștii iau se gândesc dacă testele pe oameni pot fi fezabile. După cum am menționat și anterior, cercetările au fost făcute pe rozătoare, însă oamenii de știință spun că sunt necesare mai multe studii pentru a vedea dacă aceste lucruri se pot aplica și în cazul oamenilor.

Turmeronul este cel mai puțin studiat dintre cei doi compuși majori din turmeric, care pot avea un efect asupra organismului uman. Unele studii anterioare au arătat că celălalt compus (curcumina) ar putea reduce inflamația din organism și ar putea aduce o serie de beneficii împotriva cancerului, potrivit sursei citate anterior.