Home » Sănătate » Cum pot ajuta celulele stem în lupta anti-Covid. Sfaturi prețioase de la specialiști

Cum pot ajuta celulele stem în lupta anti-Covid. Sfaturi prețioase de la specialiști

Violeta Badea / 31.03.2021, 17:47
Cum pot ajuta celulele stem în lupta anti-Covid. Sfaturi prețioase de la specialiști

Cum pot ajuta celulele stem în lupta anti-Covid. Sfaturi prețioase de la specialiști. Noul coronavirus a apărut în viața noastră de un an de zile și tot de atunci specialiștii caută diferite metode de vindecare. Recent, aceștia au făcut o nouă descoperire! În acest material veți afla cum pot ajuta celulele stem în lupta anti-Covid.

Cum pot ajuta celulele stem în lupta anti-Covid

Noul coronavirus s-a răspândit pe tot mapamondul și a făcut milioane de victime. Specialiștii caută tot felul de metode pentru a reduce riscul de deces și de a scurta perioada de recuperare în cazul pacienților care dezvoltă forme severe de Covid-19. Recent, cercetătorii au descoperit că celulele stem ar putea reprezenta salvarea în lupta anti-Covid.

Cercetătorii sunt de părere că acestea au capacitatea de a tratat peste 80 de boli, astfel încât ar putea contribui și la vindecarea acestui virus nemilos. Întrebarea care stă pe buzele tuturor este „Cum pot ajuta acestea în această lupta în care ne aflăm cu virusul Covid?”. La această întrebare a încercat să răspundă conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank.

„Celulele stem sunt celule nediferențiate care au o capacitate extraordinară de a se transforma în forme variate de celule specializate, unele contribuind la regenerarea țesuturilor și organelor. Potențialul terapeutic al celulelor stem este cunoscut, ele fiind deja utilizate în tratamentul a peste 80 de afecțiuni. Având în vedere lipsa unui tratament eficient pentru infecția cu noul coronavirus care pune viața în pericol și răspândirea epidemiei, oamenii de știință au acordat atenție posibilității de aplicare a celulelor stem pentru întărirea sistemului imunitar și asigurarea unei recuperări rapide a pacienților”, a spus biologul.

Celulele stem mezenchimale ar putea reprezenta solutia in lupta conta Covid
Celulele stem mezenchimale ar putea reprezenta solutia in lupta conta Covid

Sfaturi prețioase de la specialiști

Potrivit specialiștilor, celulele stem mezenchimale au activitate antimicrobiană și s-a demonstrat că favorizează regenerarea țesuturilor. Acestea ar putea ajuta la tratarea virusului SARS-CoV-2, atunci când sunt administrate intravenos, deoarece ajung natural către plămâni, fix acolo unde este necesară terapia la pacienții cu COVID-19.

Dar ce sunt mai exact celulele stem mezenchimale? Ei bine, acestea sunt celule multipotente, ce au capacitatea de a se reînnoi prin formarea de diverse tipuri de țesut. Acestea se regăsesc în organismul uman: în măduva osoasă, în țesutul adipos, dinți, în lichidul articular sau în lichidul amniotic și în cantități mari în țesutul ombilical, mai exact în gelatina Wharton (celule stem noi).

Un studiu publicat pe Stem Cells Translational Medicine arată că specialiștii au tratat 24 de pacienți Covid-19 aflațiîn stare gravă și internați la University Tower sau Jackson Memorial Hospital cu celule stem mezenchimale provenite din cordonul ombilical. Rezultatul a fost unul uimitor! După ce au urmat acest tratament timp de o lună, pacienții cu vârsta sub 85 de ani au reușit să supraviețuiască.

Mai mult decât atât, timpul de recuperare a fost mult mai rapid în rândul celor care au beneficiat de acest tipde tratament cu celule stem mezenchimale. În plus, cercetătorii au observat că acestă metodă a redus reacțiile inflamatorii severe cauzate de virus și a redus leziunile la nivelul plămânilor şi a fibrozei pulmonare la pacienţii infectați.