Home » Știri » Noua variantă coronavirus. Unde a fost descoperită și cum se manifestă

Noua variantă coronavirus. Unde a fost descoperită și cum se manifestă

Alexandru Cazacu / 16.03.2021, 17:43
Noua variantă coronavirus. Unde a fost descoperită și cum se manifestă

Într-o țară din Uniunea Europeană a fost descoperită o nouă mutație a virusului Sars- Cov-2. Nu mai puțin de opt persoane au fost identificate cu noua tulpină, care se pare că poate păcăli testul PCR.

Noua variantă coronavirus. Unde a fost descoperită

Mai exact, specialiștii din Franța studiază o nouă tulpină a virusului SARS-Cov-2 care a apărut în regiunea Bretania, analizând dacă este mai contagioasă și dacă provoacă forme mai grave ale bolii, se arată într-un comunicat al Direcției Generale a Sănătății (DGS).

Tulpina, care a fost secvențiată, a părut într-un focar izbucnit într-un spital din Lannion, unde au fost descoperite 79 de infectări cu noul coronavirus, dintre care 8 prezentau noua variantă, se arată în comunicat. Focarul de infecție a fost pus ”sub supraveghere” după ce mai mulți pacienți cu simptome de Covid au avut rezultate negative la testele PCR.

Noua tulpină nu este mai contagioasă sau mai gravă

Din fericire, potrivit comunicatului DGS, se pare că analizele făcute noii tulpini ”nu indică o mai mare gravitate sau o contagiozitate superioară” față de varianta originală a virusului. Cu toate acestea se vor face în continuare investigații mai amănunțite, pentru a o cunoaște mai bine.

Direcția Generală a Sănătății susține că specialiștii încercă să afle acum dacă vaccinurile de care dispunem în prezent sunt la fel de eficiente și împotriva noii tulpini. De asemenea, toate centrele de testare din Franța au fost informate în acestă privință pentru ca laboratoarele să aibă în vedere noua tulpină.

”Sunt în curs investigații aprofundate pentru a înțelege mai bine această variantă și impactul acesteia. De asemenea, vor avea loc experimente pentru a determina modul în care această variantă reacționează la vaccinare și la anticorpii dezvoltați în timpul infecțiilor anterioare”, susțin autoritățile.

A apărut o nouă variantă de coronavirus
A apărut o nouă variantă de coronavirus

Etapa a treia de vaccinare în România

De luni 15 martie a început etapa a III-a de vaccinare națională, care se adresează populației generale. Potrivit premierului Florin Cîțu, mai mult de 1,5 milioane de beneficiari sunt înscriși pe platforma electronică. Se pare că, aproximativ 500.000 dintre aceștia sunt din rândul populației generale. De asemenea, premierul susține, că vaccinarea nu este obligatorie, însă este ”singura soluție” ca să putem reveni la normalitate cât mai repede.

”Etapa a III-a de vaccinare începe mâine. Este foarte simplu. Dacă doriți să vă vaccinați, înscrierea se face prin intermediul listelor de așteptare. Peste 1,5 milioane de beneficiari sunt înscriși pe platforma electronică, din care aproximativ 500.000 sunt din rândul populației generale. Programarea se face online sau prin call center! Apoi veți primi notificarea locului disponibil în centrul pentru care ați optat”, a precizat duminică premierul Florin Cîțu, potrivit Agerpres.

România a depășit pragul de două milioane de doze de vaccin administrate

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a anunțat duminică că până în acest moment, de la începutul campaniei de vaccinare naționale în România, din 27 decembrie, s-au administrat 2.160.564 de doze de vaccin la 1.447.357 de persoane, dintre care 734.150 au fost imunizate cu prima doză, iar 713.207 cu a doua de vaccin anti-Covid.