Home » Știri » Știri sociale » Mai e nevoie de test Covid, dacă ai certificat de vaccinare? Răspunsul oferit de Raed Arafat

Mai e nevoie de test Covid, dacă ai certificat de vaccinare? Răspunsul oferit de Raed Arafat

Manolică Anca / 16.03.2021, 12:54
Mai e nevoie de test Covid, dacă ai certificat de vaccinare? Răspunsul oferit de Raed Arafat

Mai ai nevoie de test Covid dacă ai certificat de vaccinare? Este întrebarea de pe buzele multor oameni, care își pun mari speranțe în vaccinul împotriva Covid-19. Cu toate acestea, Raed Arafat încă nu reușește să ofere populației un răspuns clar și ferm în ceea ce privește beneficiile pe care le obții în urma vaccinării. Iată ce spune acesta.

Mai ai nevoie de test Covid dacă ai certificat de vaccinare?

Mulți dintre cei care aleg să se vaccineze, pe lângă a preveni îmbolnăvirea cu virusul nemilos, o fac și pentru a putea ieși liniștiți din țară doar cu dovada vaccinării, fără a mai fi nevoie să se testeze de fiecare dată. În acest timp, la nivel european, mai marii conducători lucrează la un pașaport verde care să ateste statutul de persoană vaccinată și, implicit, de persoană ce poate călători liberă.

În același timp, la București, autoritățile, în frunte cu Raed Arafat, se întreg în declarații incerte în ceea ce privește beneficiile pe care le dobândești după vaccinarea împotriva Covid-19. Întrebat, la Digi24, dacă, tehnic, mai ai nevoie de test Covid dacă ai certificat de vaccinare, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență nu a reușit să ofere un răspuns clar și coerent. În opinia lui, situația este un pic mai complicată decât atât. Raed Arafat a subliniat că este posibil ca celor vaccinați să li se ceară și un test Covid-19 negativ, independent de momentul vaccinări. Argumentul său a fost că vaccinat fiind, ai putea avea o formă asimptomatică a bolii pe care o poți transmite mai departe.

„Se poate cere testul pentru că s-a dovedit că poţi fi purtător asimptomatic. Vaccinul limitează şansa de a te infecta, dar nu o anulează. Uneori se cere în comun.”, a spus şeful DSU, Raed Arafat.

De asemenea, Arafat a mai precizat că la urcarea în avion cei care au certificat de vaccinare sau au avut Covid sunt scutiţi de teste Covid. Fiindcă cele două afirmații nu sunt tocmai la fel, și parcă nesigur, a completat spunând că va verifica informația pentru a nu fi greșită.

România a depășit, joi, 11 martie 2021, pragul de 2 milioane de doze de vaccin anti-Covid 19 administrate
România a depășit, joi, 11 martie 2021, pragul de 2 milioane de doze de vaccin anti-Covid 19 administrate

De la ce procent de populație vaccinată am putea vedea efectele imunității de masă

Conform datelor oficiale, România a depășit, joi, 11 martie 2021, pragul de 2 milioane de doze de vaccin anti-Covid 19 administrate. Șeful DSU este de părere că efectele vaccinării populației asupra numărului de infectări și de internări în secțiile de Terapie Intensivă ar putea să își facă simțită prezența chiar și de la un procent de 30% de persoane vaccinate. Această concluzie vine pe baza experienței țărilor care au deja un procent semnificativ al populației vaccinate, iar numărul de infectări a scăzut proporțional.

„Este clar că vaccinarea este calea care ne va duce către a limita răspândirea și a reveni cât mai aproape de normal. (..) Începe să existe un impact de la un anumit procent. Clar că impactul scontat trebuie să fie la un procent mai mare, de 60% sau 70%, dar probabil când ai deja 30% din populație vaccinată și crești către 40-50 la sută e clar că numărul vaccinați va avea un impact asupra răspândirii și o să o scadă. E fără dubiu.”, a mai declarat Raef Arafat.