Home » Life & Style » Cum a apărut vata de zahăr și ce conține ea de fapt

Cum a apărut vata de zahăr și ce conține ea de fapt

Voicu Costin / 12.02.2022, 12:27
Cum a apărut vata de zahăr și ce conține ea de fapt

Copii sau adulți, tuturor le plac dulciurile. Bucuria copiilor atunci când merg în parcuri sunt popcornul și vata de zahăr. Nelipsite de la zilele festive, organizate în locurile de joacă, sau în sezonul călduros, vata de zahăr de diferite culori este consumată atât de cei mici cât și de cei mari. Cine este răspunzător pentru această bucurie dăruită oamenilor?

Cine a inventat vata de zahăr

Vata de zahăr, cunoscută și sub denumirea de ață de zahăr și bumbac din zahăr, este un desert din zahăr filat care seamănă cu bumbacul. De obicei, conține cantități mici de aromă sau colorant alimentar. Se obține prin încălzirea și lichefierea zahărului care se rotește prin centrifugare. Prin găuri minuscule, aerul îl face să se răcească rapid și să se solidifice din nou în fire fine.

Mai multe surse urmăresc originea vatei de zahăr sub o formă de zahăr filat găsită în Europa în secolul al XIX-lea. La acea vreme, obținerea zahărului filat era un efort costisitor, cu forță de muncă intensă și nu era în general disponibil pentru oamenii de rând. Alții sugerează că versiuni ale zahărului filat provin din Italia încă din secolul al XV-lea.

Vata de zahăr filată la mașină a fost inventată în 1897 de medicul dentist William Morrison și cofetăria John C. Wharton. Ea a fost prezentată pentru prima dată unui public larg la Târgul Mondial din 1904 sub numele de Fairy Floss. S-au bucurat de un succes răsunător vânzând 68.655 de cutii.

Vata de zahăr
Vata de zahăr

Cine a inventat vata de zahăr

Pe 6 septembrie 1905, Albert D. Robinson din Massachusetts și-a depus brevetul pentru o mașină electrică de filare a vatei, o combinație între un demaror electric și un bol rotativ acţionat de motor care menține încălzirea eficient. Până în mai 1907, a transferat drepturile companiei General Electric din New York. Proiectul său este folosit până în ziua de astăzi ca mașină pentru vată de zahăr.

Joseph Lascaux, un stomatolog din New Orleans, Louisiana a inventat o mașină similară pentru vată de zahăr în 1921. Brevetul său a numit dulciurile „vată de zahăr”, depășind în cele din urmă numele „fairy floss”.

În Statele Unite, Ziua Națională a vatei de zahăr este sărbătorită pe 7 decembrie.

Cine a realizat cea mai lungă vată de zahăr din lume

O dovadă a popularității de care se bucură la nivel mondial, o reprezintă faptul că vânzătorii ambulanți din China nu se rezumă doar la prepararea clasicei vate pe băț.

Aceștia creează capodopere adevărate din vată de zahăr care înfățișează flori și animale folosind nimic altceva, decât firele de vată de zahăr. Dar un grup de cofetari turci au reușit să facă ceva incredibil. Un grup de 70 de cofetari din orașul turc Izmit au reușit ceea ce nu credea nimeni că se va putea. În iulie 2009, aceștia au realizat cea mai lungă vată de zahăr din lume!

Ea a măsurat 1.400 de metri lungime și a cântărit 300 de kilograme. Lucrarea a necesitat  doar șase ore de muncă. Dimensiunile sale au fost echivalentul a circa 13 terenuri de fotbal. Greu de imaginat o asemenea lungime, atât de mare, cât un munte!