Home » Life & Style » Cum arată cimitirul din Rusia unde a apărut primul televizor cu video despre decedat. FOTO

Cum arată cimitirul din Rusia unde a apărut primul televizor cu video despre decedat. FOTO

Cojocaru Cristian / 08.12.2021, 16:22

În funcție de perioadă, oamenii dezvoltă diferite tradiții despre ceea ce înseamnă viața de apoi. Pentru că ne aflăm în epoca tehnologiei, inclusiv acest ritual a ținut pasul viteza, astfel că există cimitirul din Rusia unde un mormânt a fost dotat cu un televizor cu ajutorul căruia sunt afișate imagini despre decedat. Află mai multe despre incredibila poveste.

Cimitirul din Rusia unde un mormânt este dotat cu televizor

Trecerea în neființă a unei persoane dragi întristează pe oricine. Dacă unii aleg să meargă ulteiror să depună coroane de flori sau să le îngrijească, transformându-l într-o mică grădină cu flori care să îi împrospăteze viața de apoi a decedatului, alți oameni aleg metode mai inedite de a-și aduce aminte de cei dragi.

Este cazul și unul bărbat din Rusia care a ales să doteze mormântul cu un televizor unde să poată fi privite imagini cu persoana decetată. Acest concept este denumit „columbarium digital” și este o criptă cu un adaos neobișuit. Locul cu pricina se regăsește pe teritoriul crematoriului din Novosibirsk.

Inginerul Marsel Mukhametshin din Naberezhnye Chelny este cel care a venit cu inedita ideea și care a participa la constuirea mormântului digital. Cu câțiva ani în urmă, bărbatul a brevetat ceea ce părea a deveni ulterior un monument digital. Acesta a povestit că ideea i-a venit în momentul în care bunica s-a stins din viață.

Din cauza estompării memoriei, tatăl inginerului își aducea aminte vag despre mama sa, iar când tatăl lui Mukhametshin a murit, a decis să îi creeze un astfel de monument. După ce ideea a fost promovată mai departe în cadrul unei expoziții, reprezentanții crematoriului au luat în considerare ideea mai puțin obișnuită.

„Sentimentul de estompare a memoriei m-a condus la ideea unui monument digital. Bunica mea a murit când tatăl meu avea 10 ani și își amintea doar fragmente din ea. În 2018, tatăl meu a murit și i-am ridicat un astfel de monument. Cu această idee, am mers la o expoziție din Ekaterinburg, unde reprezentanții crematoriului din Novosibirsk s-au interesat de ea „, a povestit inginerul Marsel Mukhametshin.

cimitirul din rusia
Mormantul este dotat cu un televizor unde pot fi vazute imagini cu persoana decedata

Morminte cu coduri QR

Designerul-arhitect al crematoriului din Novosibirsk, Pavel Babkin a afirmat că acest concept a apărut în urmă cu multă vreme. Totodată, Babkin a explicat că actualele tehnologii sunt prezente aproape în permanență în actuala societate, astfel că au început să aibă un impact uriaș și asupra culturii înmormântărilor.

Acest lucru nu este unul izolat, astfel că tehnologia unor imagini aduse la căpătâiul celui decedat nu reprezintă singura inovație în domeniul înmormântărilor. Un alt aport al tehnolgiei actuale aeste reprezentată de codurile QR. Astfel, acest proiect a fost denumit ”cod de memorie” (n.r. – eng. ”Memory Code”).

Acest proiect presupune permiterea stocării informațiilor despre o persoană decedată pe o pagină specială din rețea. Totodată, cu ajutorul unui cod QR de acces, persoanele pot scana codul care se află pe piatra funerară și afla detalii despre aceasta. În prezent, serviciul este utilizat de mii de oameni, iar startup-ul devine tot mai popular, devenind rapid cel mai mare proiect de acest gen din Rusia.