Home » Life & Style » Cum arată și unde se află una dintre cele mai vechi crame din România. A fost fondată pe vremea lui Ștefan cel Mare

Cum arată și unde se află una dintre cele mai vechi crame din România. A fost fondată pe vremea lui Ștefan cel Mare

Voicu Costin / 20.03.2022, 09:29

Vinul este o băutură alcoolică foarte apreciată și consumată de români. Nu o spunem noi, ci statisticile. 4 din 10 români consumă vin cel puţin o dată pe săptămână, iar 29% de aproximativ 1-3 ori pe lună. Preferatul românilor este vinul roșu. 30% dintre respondenţi au declarat că obişnuiesc să-l consume cel puţin o dată pe săptămână, pe locul al doilea aflându-se vinul alb menţionat de un sfert dintre românii intervievați. Care este cea mai veche cramă din România și ce istorie are ea în spate?

Cea mai veche cramă din Romania

Crama Beciul Domnesc se găsește în localitatea Odobeşti, judeţul Vrancea, și datează din secolul al XIV-lea, din timpul domniei lui Ştefan cel Mare. Se situează la 13 kilometri de oraşul Focşani, iar doritorii pot ajunge aici atât cu maşina personală, cu trenul sau microbuzul. Compania exploatează  astăzi peste 1.400 de hectare cultivate cu viţă de vie nobilă, amplasate în renumitele podgorii: Cotești, Odobești, Panciu și Huși.

Timpul a trecut, iar în anul 1834, domnitorul Mihai Sturza, a devenit proprietarul a peste de 200 de hectare de viță de vie, precum și a celebrei crame de piatră. Potrivit documentelor, Beciul Domnesc de la Odobeşti a luat naştere încă din timpul lui Ştefan cel Mare, iar în anul 1834, când moşia se afla în proprietatea lui Mihail Sturdza, au fost atestate ruinele a două crame, realizate din piatră şi acoperite cu şindrilă.

Domnitorul s-a hotărât să consolideze una din aceste crame, iar finalizarea beciului domnesc a avut loc în 1839, aşa cum scrie pe pisania de la intrare. Beciul Domnesc de la Odobeşti adăpostea vinul care provenea din sute de hectare de viță-de-vie, hectare care îi aparţineau domnitorului.

Constructia si design-ul cramei din Vrancea

Clădirea în care se află Beciul Domnesc de la Odobeşti a fost inclusă pe lista patrimoniului turistic din România, dar şi pe listele de conservare ale celor de la UNESCO. Edificiul a fost creat în piatra ponce, fiind singurul de acest gen din ţară. Are o adâncime de aproape 14 metri şi o lungime de 62 de metri, nefiind deschis publicului larg. Cu toate acestea, compania care deţine beciul, oferă tururi vizitatorilor, nu înainte ca aceştia să îşi facă programare. Vizitatorii sunt mereu însoțiți de un etnolog care le explică istoria cramei şi procesul de fabricaţie al vinului.

Deși crama este amplasată în plină regiune seismică, aceasta nu a fost distrusă de nici un cutremur de-a lungul celor 5 secole de existenţă. Cel mai bun sortiment de vin este un cabernet sauvignon din 1949, dar care nu este de vânzare. Cu toate acestea, unele dintre cele mai scumpe sortimente de vin ajung şi la aproximativ 1.000 de euro pentru o singură sticlă!

Se află inclusă pe lista monumentelor istorice ale României

Crama Beciul Domnesc de la Odobești a fost transformată într-un centru turistic de Vincon Vrancea. Din păcate, a urmat o perioadă în care locația s-a degradat continuu, însă în 1944 Beciul Domnesc a intrat în proprietatea Vincon Vrancea, care i-a redat strălucirea și frumusețea de odinioară.

În anul 1999, compania a fost privatizată, iar vinoteca a fost dezvoltată și pusă în valoare, astfel încât a intrat în patrimoniul UNESCO. Crama Beciul Domnesc a fost introdusă și pe Lista Monumentelor Istorice ale României și în Registrul Național al Patrimoniului Turistic din România. Faptul că vinul de aici era cel mai bun, o dovedeşte venirea celor mai importanţi negustori de vinuri din Europa pe plaiurile mioritice.

Vinuri celebre în toată lumea

Portofoliul Beciul Domnesc cuprinde produse din categoriile vin, vinars, băuturi spirtoase și oţet. Calitatea produselor a fost recunoscută de către specialiştii din întreaga lume, astfel vinurile și vinarsurile din portofoliul Beciul Domnesc au câștigat numeroase medalii la competițiile naționale și internaționale.

Așadar, nu ratați să vizitați cea mai veche cramă de vin din România, fondată de domnitorul Ștefan cel Mare. Un ghid vă va prezenta atât istoria locului cât și a vinurile devenite celebre în toată lumea. Veți putea degusta și unele dintre cele mai bune băuturi și puteți povesti și apropiaților despre experiența unică.