Home » Life & Style » Cum se păstrează corect sticla de vin, după ce ai deschis-o. Sfaturi utile pentru a depozita vinul în condiții optime

Cum se păstrează corect sticla de vin, după ce ai deschis-o. Sfaturi utile pentru a depozita vinul în condiții optime

Voicu Costin / 09.03.2022, 20:00
Cum se păstrează corect sticla de vin, după ce ai deschis-o. Sfaturi utile pentru a depozita vinul în condiții optime

De o sticlă de vin bun vrem să ne bucurăm mai mult timp, de aceea îl savurăm cu plăcere și vrem să îl punem la păstrat pentru mai mult timp. Dar se întâmplă ca vinul deschis după câteva zile să nu mai aibă același gust. Ce se întâmplă cu vinul și cum putem să îl păstrăm pentru mai mult timp într-o stare perfectă?

De ce vinul își schimbă gustul?

Pe lângă expunerea la lumină și căldură, contactul cu oxigenul poate altera foarte mult gustul vinului. Oxigenul transformă vinul în oțet. De aceea, marile crame își păstrează cele mai bune vinuri într-un loc amenajat la subsol, ferite de razele soarelui. Vinurile vin îmbuteliate în sticle și sigilate cu dopuri de plută. După scoaterea lui, observăm că nu mai poate fi pus înapoi, de aceea, în caz că ne mai rămâne vin în sticlă și dorim să îl consumăm în altă zi, trebuie să găsim o soluție optimă pentru păstrarea lui.

Cum păstrezi vinul din sticlă după deschidere

Păstrează sticlele de vin deschise în poziție verticală. Odată deschise, toate sticlele de vin trebuie depozitate în poziție verticală pentru a reduce suprafața expusă la oxigen. Păstrează vinul în frigider  sau în zonele cu temperaturi mai scăzute. Cum am menționat și mai sus, vinul se transformă în oțet, dacă stă la temperaturi ridicate. De preferat este să îl țineți la frigider.

De ținut minte că vinul alb se bea mai rece, iar vinul roșu la temperatura camerei. Chiar dacă îl păstrați la temperaturi mai scăzute, puteți avea surpriza să își schimbe gustul. Temperaturile mai scăzute încetinesc procesele chimice, inclusiv oxidarea. O sticlă de vin ținută în frigider poate rămâne relativ proaspătă timp de până la cinci zile.

Folosește un sistem de conservare a vinului

Un sistem profesionist de conservare a vinului te ajută să păstrezi vinul proaspăt pentru mai mult timp. Două sisteme de conservare par a fi cele mai populare și eficiente. Pompele de vid aspiră aerul dintr-o sticlă deschisă, astfel încât această să poată fi resigilată ermetic, fără că oxigenul să afecteze vinul. Această este o opțiune accesibilă, folosită în mod obișnuit.

Sistemele de conservare a vinului cu gaz inert pot păstra vinul deschis și mai mult timp, dar această este, de obicei, mai degrabă o opțiune mai scumpă și nu este accesibilă oricui. Acest sistem se bazează pe introducerea unui gaz inert (de obicei argon) în sticlă. Acest gaz, fiind mai greu decât oxigenul, creează un strat protector pe suprafața vinului. Astfel, se păstrează pentru mai mult timp în stare intactă.

Reutilizarea dopului original

Acest lucru poate fi puțin mai dificil, pentru că dopurile de plută folosite la sticlele de vin nu vor mai putea intra la loc după scoaterea lor. Dacă nu aveți la îndemână un dop de cauciuc care să se potrivească cu sticla de vin cumpărată, puteți folosi un șervet de hârtie. Încercați să îndesați cât mai bine șervetul, fără să ia contact cu vinul. Această metodă vă ajută doar pe termen scurt, pentru că aerul va pătrunde prin hârtie.

Cum să păstrezi vinurile spumante după deschidere

Lumina în exces poate altera vinurile, de aceea ele trebuie întotdeauna depozitate la întuneric. Astfel, șampania se vinde aproape întotdeauna în sticle închise la culoare. Sistemele de conservare a vinului nu funcționează pentru vinurile spumante. Puteți folosi un dop pentru vinul spumant. Acestea sunt ieftine și pot păstra bulele până la câteva zile.