Home » Life & Style » Diferența dintre șampanie și spumant. În ce constă deosebirea

Diferența dintre șampanie și spumant. În ce constă deosebirea

Voicu Costin / 16.01.2022, 13:52
Diferența dintre șampanie și spumant. În ce constă deosebirea

Cunoscătorii și pasionații de vinuri au tot auzit prin jurul lor făcându-se confuzia între vin spumant și șampanie. Pe lângă diferența de preț, șampania se produce doar într-o anumită zonă a Franței, pe când vinul spumant, se poate produce în orice țară. Care este până la urmă diferența dintre vinul spumant și șampanie?

Confuzia dintre vin spumant și șampanie

De multe ori, necunoscătorii numesc vinul spumant, șampanie. Chiar dacă asemănarea poate fi izbitoare, totuși, se face o diferență dintre cele două băuturi alcoolice. Ambele au o efervescență răcoritoare, bule, dar sunt și câteva lucruri ce le deosebesc.

Vinurile spumante sunt saturate cu molecule de dioxid de carbon gazos, ceea ce le face gazoase sau acidulate. Sunt făcute în toată lumea folosind o varietate de struguri. Cele mai populare vinuri spumante din lume se produc în: Italia (Prosecco), Spania (Cava), California (vinurile spumante).

Vin spumant versus șampanie

Champagne este o regiune de vinificație din nordul Franței. Toate vinurile spumante produse în Champagne sunt guvernate de reglementări stricte. Vinurile sunt obținute doar din anumite soiuri de struguri și trec prin multe procese de producție.

Șampania este un tip de vin spumant atât de istoric și renumit, încât mulți oameni numesc orice vin cu bule „șampanie”, chiar dacă greșesc. Din punct de vedere istoric, această denumire greșită a fost adoptată în SUA în urmă cu zeci de ani. În ciuda protestelor autorităților comerciale franceze, mulți producători interni de vin spumant au făcut publicitate, folosind termenul „șampanie” sau „șampanie americană”.

„Când clienții vin și îmi cer o recomandare de șampanie, unul dintre primele lucruri pe care le întreb este dacă se referă la ceva care vine de fapt de la șampanie din Franța sau dacă se referă doar la un vin spumant bun. Dacă un vin provine din șampanie, asta presupune un anumit process, care necesită multă muncă, care face un vin spumant grozav, dar care crește și costul”, spune Madeline Triffon, maestru somelier la Plum Market, un lanț de magazine de produse alimentare și de vinuri de lux din Detroit și Chicago, potrivit foodandwine.com.

Cum se obține șampania

Metoda tradițională prin care este obținută șampania, implică două runde separate de fermentație, una într-un rezervor sau butoi și a doua, în sticle. Fermentarea în sticlă conferă vinului bulele fine.

„În șampanie, a doua fermentație în sticlă este urmată de o perioadă minimă de păstrare de 15 luni în contact cu celulele moarte de drojdie”, explică Gérard Liger-Belair, profesor de chimie și cercetător în vinul spumant la Universitatea din Reims Champagne, Franța.

Producătorii din întreaga lume folosesc metoda tradițională pentru a face vinuri spumante fine. Dar fiecare va avea altă aromă, pentru că diferă, în primul rând, tipul de struguri folosiți, apoi celelalte etape.

Deși există multe moduri diferite de a face vinul spumant, de departe cel mai comun proces, chiar mai comun decât metoda tradițională, este cunoscut sub numele de metoda Charmat sau metoda rezervorului. A două rundă de fermentație, înainte de îmbuteliere, se face într-un rezervor mare din oțel inoxidabil. Procesul de obținere a băuturii va fi mai puțin îndelungat și poate fi obținută o cantitate mai mare de vin.

Datorită procesului de îmbuteliere care durează mai puțin, prețul băuturilor va fi diferit. Șampania va costa mai mult, pe când vinul spumant va avea un preț mai scăzut, poate și de 10 ori mai mic. O altă diferența dintre produse este cantitatea de bule, vinurile spumante tind să fie mai puțin persistente și mai grosiere. Cea mai cunoscută marcă de vin spumant este Prosecco.