Fiecare țară are tradițiile ei când vine vorba de sărbătorile de Crăciun. Întrebările care se pun sunt legate de dată, adică de 25 decembrie, și de felul cum este sărbătorit în lume. Există atât de multe țări și culturi diferite, încât și tradițiile se schimbă și nu toată planeta sărbătorește nașterea lui Hristos pe 25 decembrie. Pentru mulți, Crăciunul este o perioadă festivă al cărei punct culminant are loc pe 25 decembrie. Masa gourmet, bradul împodobit încă din Ajun, schimbul de cadouri, dincolo de sărbătoarea religioasă, magia este cea care face din Crăciun o sărbătoare specială, prin care care ne apropiem toți de cei dragi, fie în familie, fie cu prietenii.
Vă propunem să ne urmăriți într-o călătorie fantastică pentru a descoperi tradițiile de Crăciun din întreaga lume, făcând câteva opriri în Europa, Asia și America.
Înainte de a începe turul nostru mondial al tradițiilor de Crăciun, o scurtă privire asupra originii acestei sărbători populare. În timpul antichității romane, între 17 și 24 decembrie a fost celebrată o sărbătoare păgână în cinstea naturii, cu ocazia Solstițiului de Iarnă, anume Saturnaliile. În anul 274 d.Hr., sărbătoarea a fost prelungită până la 25 decembrie, când romanii au onorat în acea zi o zeitate solară denumită Sol Invictus. De aceea, mulţi cred că a fost aleasă data de 25 decembrie, pentru a corespunde sărbătorii păgâne menționate.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Crăciunul se învârte în jurul a două perioade distincte. Există, pe de o parte, perioada pregătirilor numită „Micul Crăciun” care are loc între 12 și 24 decembrie, apoi o a doua și ultima parte care este ziua de Crăciun. Înainte de liturghie copiii lasă lui Moș Crăciun un pahar cu whisky.
Se obișnuiește să se lăse un morcov și un pahar de Sherry afară în Ajunul Crăciunului pentru Moș Crăciun și renii lui. În dimineața zilei de 25 decembrie se obişnuieşte să se primească un ciorap plin cu mini cadouri şi se mănâncă o ciocolată în formă de portocală. Se pare că 80% dintre oamenii din Marea Britanie o consumă la fiecare Crăciun. Pe 26 decembrie se sărbătorește Boxing Day, când se merge la cumpărături (inițial, tradiția era să se distribuie cadouri celor mai săraci) pentru că totul este la reducere. De aici și isteria englezilor. Numai anul trecut circa 2,7 miliarde de lire sterline au fost cheltuite într-o singură zi.
Portughezii fac schimb de cadouri în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Obiceiul este de a face foc cu lemne de măslin, după o masă bună. În meniu, se află cod și Bolo Rei, o prăjitură tip brioșă cu fructe confiate, vedeta celor 13 deserturi servite în mod tradițional pe masa de Crăciun (cu referire la Cina cea de Taină).
Ziua de Crăciun este o oportunitate pentru greci de a aduce un omagiu celor dragi decedați, ei mergând astfel la cimitire. Schimbul de cadouri are loc pe 1 ianuarie, iar Sfântul Vasile este cel care le împarte copiilor. Mai degrabă decât un brad, grecii își împodobesc casele cu bărci din lemn iluminate. Inițial, era un semn de recunoștință din partea familiilor la întoarcerea în siguranță a bărbaților din casă.
Crăciunul în Italia este o perioadă cu adevărat magică. Străzile și casele țării sunt pline de pomi de Crăciun și scene originale cu Nașterea Domnului. Poate nu știați că prima iesle a fost inventată în Italia în Evul Mediu în orașul Napoli, motiv pentru care se numește „Il Presepe Napoletano”.
Și cine spune Italia, spune și gastronomie. Fiecare regiune are propriile sale specialități de Crăciun și fiecare familie propriile tradiții. Două deserturi sunt deosebit de populare pe mesele italiene în această perioadă a anului: Panettone, originar din Milano, un fel de cozonac cu fructe confiate, stafide și citrice, și Pandoro din Verona. Aici, nu Moș Crăciun aduce cadourile, ci o bătrână care arată ca o vrăjitoare (Befana). Ea împarte cadouri pe 5 și 6 ianuarie copiilor cuminți, iar celor care nu sunt doar o bucată de cărbune.
Germania este renumită pentru piețele sale magice de Crăciun. Cea mai veche datează din 1434. Aici sunt mici cabane care vând decorațiuni artizanale, produse regionale: vin fiert, covrigei, prăjituri etc. Moș Crăciun (Christkind) există, dar un alt personaj și el cu barbă albă, se sărbătorește pe 6 decembrie-Moș Nicolae.
Perioada Crăciunului se extinde pe toată luna decembrie. În fiecare duminică, suedezii aprind o lumânare de Ajun până în ziua Z, pe 25.
În plus, 13 decembrie marchează ziua Sfintei Lucia, festivalul luminilor, când fete îmbrăcate în alb cu o lumânare în mână, defilează pe străzi. Cât despre cadouri, Jul Tomte, un spiriduș care trăiește în pădurile suedeze, se ocupă de distribuirea lor pe 24 decembrie. Tradiția le spune suedezilor să vizioneze filme de Crăciun cu familia, în timp ce se bea celebrul Glögg (vin fiert picant). În meniul suedez de Crăciun se găsesc: Sillsalad (sfeclă și hering marinat), Gravad lax (somon crud), șuncă de Crăciun și prăjituri mici cu scorțișoară.
Pentru majoritatea rușilor, sărbătoarea de Crăciun este mai presus de orice religioasă. Se prăznuiește pe 7 ianuarie, ziua sărbătorii Nașterii Domnului pentru ortodocși. Începutul festivităților începe pe 6, de îndată ce prima stea apare pe cer. Disociate de Crăciun, cadourile sunt oferite pe 1 ianuarie de Ded Moroz. El este însoțit de fiica sa, Snegourotchka, pentru a sărbători Anul Nou.
Japonezii nu sărbătoresc Crăciunul ca atare. Dar sezonul sărbătorilor este marcat de decorațiuni și mai ales de iluminații, care împodobesc străzile și vitrinele magazinelor, mai rar casele. Sunt două momente grozave: Crăciunul, rezervat iubiților și prietenilor, și Anul Nou c\nd membrii familiei se întâlnesc. Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, este cea mai romantică zi a anului, echivalentul japonez al Zilei Îndrăgostiților. Cât despre masa „tradițională” de Crăciun, s-ar putea să fim surprinși. Într-adevăr, aproape 3,6 milioane de familii se bucură în acea zi de pui prăjit gen KFC.
Sărbătorile încep pe 16 decembrie și durează 9 zile. Se mumesc Posadas. Rerezintă o oportunitate pentru mexicani de a se întâlni în fiecare seară cu familia sau prietenii la o masă bună. Moș Crăciun nu există, însuși Iisus este cel care aduce darurile micilor mexicani.
În SUA , pregătirea pentru Crăciun începe la sfârșitul Zilei Recunoștinței, ultima joi a lunii noiembrie. Moș Crăciun împarte cadouri copiilor cuminți potrivit informațiilor de mare importanță oferite de spiridușii săi. Împodobirea bradului, ghirlandele luminoase și alte tradiții europene au fost readuse de către imigranți. Pe de altă parte, o tradiție originală distinge țara. Constă în ascunderea unui ornament în formă de murătură în brad, pentru că aduce noroc oricui îl găsește.
Una dintre cele mai frumoase destinații pentru un Crăciun înzăpezit este Canada. Și când vine vorba de Crăciun, canadienii sunt serioși. Cea mai mare și mai veche paradă de Crăciun din lume are loc la Toronto. În toată țara se prepară și multe rețete tipice. În Quebec, de exemplu, Tourtière de Noël, o plăcintă gustoasă cu carne, este servită în timpul mesei din 24 decembrie.
Catalonia, una dintre cele 17 comunități autonome ale Spaniei, are propriile tradiții de Crăciun. În fiecare an, familiile catalane „hrănesc” cagatio, un cufăr de lemn pe tot parcursul lunii decembrie până în ziua de Crăciun, când vine momentul să se scoată cadourile. Acoperiți cu o pătură, copiii lovesc cufărul cu o bucată de lemn în timp ce cântă un cântec tradițional. Când au terminat, ei scot pătura pentru a descoperi numeroasele cadouri pe care le-a descărcat cufărul. În ceea ce privește gastronomia, Catalonia are și mâncărurile sale tipice de Crăciun precum escudella, o supă gustoasă servită ca aperitiv urmată de carne gătită în același bulion.
În Ungaria nu se montează bradul acasă înainte de 24 decembrie. Adulții se ocupă uneori să-l împodobească și le spun copiilor că au venit îngerii să-l aducă. Cel mai tipic fel de mâncare este halaszlé, o supă de pește condimentată cu boia. La desert, se va savura o felie de beigli, un fel de prăjitură rulată cu mac.
Coincizând cu începutul verii, Crăciunul în Australia înseamnă soare, grătare și zile lungi la plajă. De fapt, multe familii australiene se bucură de o cină rece de Crăciun sau de un grătar cu fructe de mare. În mod deloc surprinzător, piețele de pește sunt de obicei pline în ziua de Crăciun. A doua zi, cunoscută sub numele de „Ziua Boxului”, australienii se întâlnesc cu prietenii pentru a se bucura de un alt grătar delicios pe plajă. Yulefest, în traducere sărbătorile din iulie sau Crăciunul din iulie. Profitând de temperaturile scăzute din acea perioadă, australienii se bucură de o sărbătoare de iarnă. Se beau băuturi calde, se întâlnesc cu prietenii sau familia, fac schimb de cadouri. Întocmai ca la un Crăciun obișnuit, scrie impact.ro
Versurile cântecelor de Crăciun sunt adesea schimbate pentru a înlocui cuvintele legate de zăpadă și iarnă cu expresii tipice australiene.
Indiferent de obiceiurile pe care le adoptă fiecare țară, Crăciunul este una dintre cele mai grandioase sărbători din întreaga lume. Pretutindeni, mângâie și rămâne o sursă de bucurie și speranţă.