Home » Life & Style » Cum îl cheamă pe Moș Crăciun în diferite țări ale lumii. Tradiții inedite care se respectă

Cum îl cheamă pe Moș Crăciun în diferite țări ale lumii. Tradiții inedite care se respectă

Manolică Anca / 23.12.2021, 13:23
Cum îl cheamă pe Moș Crăciun în diferite țări ale lumii. Tradiții inedite care se respectă

În majoritatea țărilor din lume, oamenii așteaptă cu nerăbdare Crăciunul. Copiii îi scriu scrisori lui Moș Crăciun, iar părinții s-au obișnuit de mult să își asume rolul, tot timpul crezând în secret în miracolele festive. În acest articol am ales să arătăm cum îl cheamă pe Moș Crăciun în diferite țări ale lumii și cum este el întâmpinat în Ajun.

Moș Crăciun, în diferite țări ale lumii

Moș Crăciun este probabil una dintre cele mai recunoscute figuri universale din lume. Și, indiferent de cum i se spune în diferite părți ale lumii, cu toții avem numai amintiri minunate din copilărie cu el. Acel bătrânel vesel îmbrăcat în roșu, cu păr și barbă albă, care ne umple de cadouri în ajun de Crăciun. Totuși, hai să vedem cum îl cheamă pe Moș Crăciun în diferite țări ale lumii și ce tradiții se respectă.

  • Germania: Weihnachtsmann

Ajunul Crăciunului este cea mai importantă zi de sărbătoare pentru nemți, ei respectând un obicei străvechi numit „Christklots” prin care se arde un butuc toată noaptea de Crăciun. Se spune că acesta ar apăra casa de hoți și de nenorociri în tot anul care vine. De asemenea, în ajun, familia se adună în jurul un mese mari cu bucate, după care merg împreună la biserică la Mesa din noaptea de Crăciun.

  • Cum îl cheamă pe Moș Crăciun în diferite țări ale lumii. Elveția: Samichlaus

În Elveția, butucul este cunoscut sub numele de „Bouche de Noel”. Samichlaus, Moș Crăciunul lor, este cel care trebuie să aducă pomul de Crăciun în casele elvețienilor. O altă tradiție a elvețienilor este „Parada ridichilor luminate”, preluată de la mexicani.

Toți membrii familiei scobesc cu mare grijă câte o ridiche mare, pe care apoi o împodobesc cu diferite crestături și forme. La fel ca în cazul dovleacului de Halloween, în ridichea împodobită se pune o lumânare, după care se ține pe post de făclie.

  • Anglia: Father Christmas

În Anglia, butucul care se arde în noaptea de Crăciun se numește „Yule log”. În fiecare din cele patru duminici de dinainte de marea sărbătoare se aprinde o lumânare, așezată într-o cutie. Se fac procesiuni reprezentându-i pe cei trei magi și nașterea lui Hristos. O altă tradiție spune că micuții din Anglia primesc cadourile pe 25 decembrie, nu în seara de Ajun.

De asemenea, se pregătește faimoasa și tipica budincă englezească, „hackin”, iar în momentul servirii se adaugă și pachețelul surpriză numit „cracker”.

  • Cum îl cheamă pe Moș Crăciun în diferite țări ale lumii. Italia: Babbo Natale

În Italia, tradițiile de Crăciun încep cu opt zile înainte, fiind cunoscute și sub denumirea de „Novena”. Copiii merg din ușă în ușă să cânte și să recite poezii, urmând să primească darurile abia pe 6 ianuarie. Conform tradiției, acestea sunt aduse de o vrăjitoare urâtă, dar bună, numită Befana. Aceasta verifică înainte, venind călare pe mătura ei, cine a fost cuminte și cine nu, urmând ca mai apoi să se strecoară pe hornuri și lasă cadourile lângă bradul împodobit.

Cum îl cheamă pe Moș Crăciun în diferite țări ale lumii
Cum îl cheamă pe Moș Crăciun în diferite țări ale lumii
  • Suedia

În Suedia, cea mai importantă zi este Ajunul Crăciunului. Atunci se pregătește o masă mare, prilej cu care rudele își fac daruri. În dimineața zilei de Crăciun (Jul, cum se spune la ei), cei mai mulți dintre suedezi merg la biserică. Despre Moşul din Suedia se spune adesea că ar fi o combinaţie între americanul Santa Claus şi piticii cenuşii din grădini. El are și o înfățișare diferită: este ca un pitic îmbrăcat în roșu, cu barbă albă, care iubește mult orezul cu lapte, tradiționala mâncare suedeză de Crăciun.

  • Islanda

În Islanda vin treisprezece Moși Crăciuni! Cu treisprezece zile înainte de Crăciun, coboară primul din munți și pune dulciuri în ghetuțele copiilor, în timp ce aceștia dorm. Dacă au fost cuminți primesc dulciuri, mandarine, lozuri în plic, în caz contrat, primesc un cartof.

Asta se întâmplă până pe 25 decembrie, după care primul Moș se întoarce la casa lui din munți, pe 26 cel de-al doilea și tot așa până pe 6 ianuarie. Aceasta din urmă este numită și „Al treisprezecelea”, fiind considerată de locuitori ultima zi de Crăciun pentru că în această zi, ultimul Moș Crăciun se întoarce la casa lui.

  • Cum îl cheamă pe Moș Crăciun în diferite țări ale lumii. Finlanda: Joulupukki

La fel ca în multe țări, și aici se reunesc toți membrii familiei pentru a celebra cea mai importantă sărbătoare a anului. Seara, în jurul orei 17.00, familiile merg la biserică pentru a lua parte la slujbe speciale în care se aprind lumânări la mormintele celor dragi.

Tot în ajun, la ora 12:00, un reprezentant al orașului exclamă de la balconul primăriei: „pacea de Crăciun”. Asta înseamnă că, de la momentul proclamării păcii și până la Bobotează, cei care tulbură liniștea sunt pedepsiți.

  • Olanda: Sinter Klaas

Olandezii îl așteaptă pe Sinter Klaas care sosește pe un cal alb și lasă cadourile copiilor în saboții de lemn.

  • Polonia: Święty Mikołaj

În Polonia, se crede în general că Święty Mikołaj aduce cadouri care sunt deschise după ce cina de Ajunul Crăciunului este gata, Uneori, adulții îi tachinează pe copii prelungind momentul cinei, pentru a fi și mai nerăbdători să vadă cadourile.

Moș Crăciun
Moș Crăciun
  • Cum îl cheamă pe Moș Crăciun în diferite țări ale lumii. Spania: Papa Noel

Bărbatul din spatele numelui spaniol al lui Moș Crăciun este cunoscut că dă cadouri pe 24 decembrie sau 25 decembrie (de la Papa Noel) sau pe 6 ianuarie (de la cei trei regi – „Reyes Magos”).

  • Rusia: Ded Moroz

În Rusia, Crăciunul este sărbătorit de fapt pe 7 ianuarie. Cu toate acestea, oamenii fac schimb de cadouri și în noaptea de Revelion. Se crede că Ded Moroz aduce cadouri cu ajutorul nepoatei sale, Snegurka. Tradiția spune că micuții fac un cerc în jurul bradului de Crăciun și îi cheamă pe cei doi. Când apar, steaua și alte luminițe din bradul de Crăciun se aprind.

  • Cum îl cheamă pe Moș Crăciun în diferite țări ale lumii. Franța: Père Noël / Papa Noël

Acesta livrează cadouri fie în ajunul zilei de 23 decembrie, fie în dimineața zilei de 25 decembrie. În estul Franței el este însoțit de Le Père Fouettard, un bărbat îmbrăcat în negru, despre care se spune că îi pedepsește pe copii neascultători.

  • SUA: Santa Claus

În SUA și Canada se crede că Santa Claus călătorește în jurul lumii purtând un costum roșu pe sania lui trasă de reni. Coboară pe horn cu o seară înainte de Crăciun (între 24 și 25 decembrie), lăsând copiilor cadouri sub brad!

  • Costa Rica, Columbia și Mexic: Nino Jesus

În aceste țări, darurile sunt aduse de „Nino Jesus” („Copilul Iisus”). În Mexic, înainte de Crăciun, se organizează Festivalul sculpturii în ridichi.

  • Chile: Viejito Pascuero

În Chile, copiii și adulții fac sau cumpără mici figurine din lut, pe care le punsub brad. Acestea se numesc „pasebre”, iar când Viejito Pascuero vine, își alege și el câte o figurină de sub brad.

  • Japonia: Jizo

Japonezii celebrează Crăciunul cu lanterne, păpuși și aranjamente florale, așteptându-l pe Jizo.