Home » Life & Style » Cum poți renunța la fumat. 13 lucruri care te pot ajuta

Cum poți renunța la fumat. 13 lucruri care te pot ajuta

Manolică Anca / 28.03.2021, 15:53
Cum poți renunța la fumat. 13 lucruri care te pot ajuta

Cum poți renunța la fumat? Foarte multă lume caută răspunsul la această întrebare. Dacă și tu dorești să faci o astfel de schimbare în viața ta, să știi că deja ai făcut un prim pas foarte important. Iată câteva sfaturi foarte utile care te pot ajuta în acest demers.

Cum poți renunța la fumat

Fumatul reprezintă unul din cele mai dăunătoare obiceiuri pentru sănătate. Fiecare țigară fumată crește înzecit riscul îmbolnăvirii de cancer, de boli cardiovasculare, care, după cum bine știm cu toții, de cele mai multe ori conduc către deces. De aceea, cea mai bună cale este aceea de a te lăsa de fumat. Șigur, nu este deloc ușor.

Cu toții vedem la cei din jur sau știm din propria experiență cât de greu este să și reușești. Această decizie este un act individual, care trebuie să vină de la tine, nicidecum ceva ce poate fi impus de cei din jur. Cu atât mai enervant și mai greu este atunci când te simți „certat” de cei din jur și sfătuit mereu să renunți la acest viciu.

Lucruri care te pot ajuta să renunți la fumat

WebMD a alcătuit o listă cu cel puțin 13 motive sau strategii care se dovedesc a fi eficiente în această luptă. Iată, deci, cum poți renunța la fumat:

1. Stabilește-ți un motiv clar pentru care vrei să te lași de fumat – îți dorești să te lași de fumat, dar nu știi exact de ce? „Pentru că dăunează sănătății” nu este un motiv suficient de stabil. Pentru a te motiva e nevoie de un motiv personal puternic. Poate că vrei să îți protejezi familia de fumatul pasiv. Poate te sperie gândul că te-ai putea îmbolnăvi de cancer pulmonar. Sau poate că vrei să te simți și să arăți mai tânăr. Acestea pot fi doar câteva dintre ele. Alege unul suficient de puternic încât să te motiveze îndeajuns.

Stabilește-ți un motiv suficient de puternic care să te convingă să te lași de fumat
Stabilește-ți un motiv suficient de puternic care să te convingă să te lași de fumat

2. Cum poți renunța la fumat? Nu renunța brusc la țigări – deși poate ai fi tentat să arunci țigările chiar în acest moment și să spui: „Gata, m-am lăsat!”, nu este chiar așa simplu. 95% dintre persoanele care încearcă să se lase de fumat fară terapie sau fară o medicamentație sfârșesc prin a-și relua vechile obiceiuri. Asta deoarece nicotina regăsită în țigări creează dependență. Creierul se obișnuiește cu doza sa regulată de nicotină și va „tânji” după ea. În absența ei, va apărea de multe ori dorința de a aprinde o țigară.

3. Înlocuiește țigările cu alte produse care conțin nicotină – lipsa nicotinei poate genera adesea stări de ervozitate, frustrare, depresie, iritabilitate, neliniște. Dorință de a mai consuma „doar o țigară” poate fi copleșitoare, însă metodele de înlocuire a nicotinei pot fi folositoare. Studiile au arătat că pastilele, guma de mestecat cu nicotină, patch-urile de nicotină dublează șansele de a reuși să te lași de fumat, atunci când sunt consumate în cadrul unui program bine organizat.

4. Cum poți renunța la fumat? Încearcă un tratament medicamentos – pentru a îți fi mai ușor să renunți fără să apelezi la produsele menționate anterior, cere-u medicului tău să îți prescrie medicamente destinate acestei probleme.

5. Găsește-ți un aliat – anunță-ți prietenii, familia și colegii de serviciu, pentru că încurajările lor îți pot fi de folos. De asemenea, te poți înscrie într-un grup de suport sau consiliere. Terapia cognitiv-comportamentală este un tip de consiliere care te poate ajuta să descoperi și să urmezi o serie de strategii anti-fumat.

6. Cum poți renunța la fumat? Evită alcoolul și alte activități care îți pot declanșa pofta de fumat – în situația în care și consumul de cafea te îmbie la fumat, înlocuiește-o cu ceaiul pentru câteva săptămâni. De asemenea, dacă obișnuiai să fumezi după masă, încearcă să faci altceva în acest timp: mestecă o gumă sau spală-te pe dinți.

7. Gestionează mai bine stresul – unul din principalele motive pentru care oamenii fumează este faptul că nicotiva, spun ei, îi ajută să se relaxeze. Odată ce te lași de fumat, va trebui să găsești o altă modalitate de a scăpa de stres. Optează pentru masaj, sport, muzică relaxantă și, pe cât posibil, încearcă să eviți situațiile stresante în primele săptămâni de „cură anti-fumat”.

8. Curăță bine casa – odată ce ai luat această decizie, aruncă toate brichetele și scrumierele din casă. De asemenea, spală-ți toate hainele care încă miros a țigară, curăță covoarele, draperiile precum și alte obiecte casnice în care s-a impregnat mirosul.

9. Cum poți renunța la fumat? Fă multă mișcare! – activitatea fizica te ajută să reduci pofta de nicotina. Atunci când tânjești tare după o țigară, ieși la alergat în parc. Și exercițiile ușoare, precum mersul pe jos sau grădinăritul sunt de ajutor. Mai mult, caloriile arse te vor ajuta și să scazi în greutate.

Cum poți renunța la fumat
Cum poți renunța la fumat

10. Consumă fructe și legume – Evită să ții diete în timp ce te lași de fumat. Privarea de anumite alimente poate avea un efect invers. Poți opta, în schimb, pentru mai multe fructe, legume și produse sărace în grăsimi.

11. Nu renunța nicio secundă la ceea ce ți-ai propus – sigur că este un proces destul de greu și vei avea momente în care vei simți că nu mai poți și că vrei să renunți. Examinează emoțiile și circumstanțele care îți induc dorința de a da înapoi de la planul pe care ți l-ați fixat și folosește-le pentru a îți întări convingerea de a renunța la fumat.

12. Cum poți renunța la fumat? Stabilește o recompensă – pe lângă beneficiile de care organismul tău se va bucura, unul dintre motivele pentru care merită să renunți la fumat este faptul că vei economisi bani. Alege ca, la un anumit interval de timp, să te răsplătești cu ceva ce îți place mult.

13. Renunță la fumat cu gândul la starea ta de sănătate – renunțatul la fumat aduce beneficii imediate asupra stării tale de sănătate. Îți scade tensiunea arteriala după numai 20 de minute. De asemenea, în cursul unei zile, dacă renunți să mai fumezi, nivelul de monoxid de carbon din sânge revine la normal. Între două săptămâni și trei luni, riscul de a suferi un atac de cord scade, iar plămânii vor începe să funcționeze mai bine. pe termen lung, scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, cancer pulmonar, precum și alte tipuri de cancer.