Home » Sănătate » Te îngrași dacă te lași de fumat? Specialiștii spun clar ce e de făcut imediat după ce renunți la țigări

Te îngrași dacă te lași de fumat? Specialiștii spun clar ce e de făcut imediat după ce renunți la țigări

Alexandru Cazacu / 23.02.2021, 14:21
Te îngrași dacă te lași de fumat? Specialiștii spun clar ce e de făcut imediat după ce renunți la țigări

Mulți oameni au auzi zvonuri precum că, te îngrași dacă te lași de fumat. Ei bine, cercetătorii din Statele Unite susțin că acest lucru este adevărat. Cu toate acestea, care este adevăratul motiv pentru care cei care renunță la acest viciu iau în greutate?

Te îngrași dacă te lași de fumat?

Mulți dintre cei care renunță la fumat au obiceiul să consume mai multă mâncare sau prezintă permanent nevoia de a mai ronțăi câte ceva. Dar care este motivul pentru care cei care se lasă de fumat fac acest lucru? Se pare că substanța conținută de fumul de țigară, nicotina, poate stimula activitatea creierului, care semnalează oamenilor să se oprească din mâncat atunci când sunt sătui, potrivit unei cercetări publicate în urmă cu câțiva ani.

Se pare că fumătorii care renunță la acest viciu, iau în primele două luni între 2 și 4,5 kilograme. Însă, Potrivit specialiștilor din Statele Unite, doar 10% dintre cei care se lasă de fumat iau în greutate considerabil, adică aproximativ 13 kg. Mulți dintre cei care fumează susțin că acesta este motivul pentru care nu renunță.

Te îngrași dacă te lași de fumat? Ce spun oamenii de știință

Cu toate acestea, ar putea duce descoperirea oamenilor de știință la tratamente care să-i ajute pe cei care vor să renunțe la fumat să nu i-a în greutate? Cercetătorii au descoperit legătura în timpul unui studiu pe șoareci. Aceștia dădeau animalelor o substanță bazata pe nicotina, iar dintr-o dată aceștia au început să mănânce mai puțin. Nicotina se depune pe suprafața celulelor și pe o serie de receptori, declanșând astfel dependența.

Oamenii de știință au constatat că această substanță activează și un receptor situat pe un set de neuroni în hipotalamus, o regiune ce reglează apetitul. Așadar, cercetătorii le-au dat nicotină animalelor, însă nu destulă încât să ajungă în această regiune, animalele au început să mănânce mai mult.

Te îngrași dacă renunți la fumat?
Te îngrași dacă renunți la fumat?

Deoarece acest viciu poate provoca afecțiuni foarte grave, câteva kilograme de care poți scăpa ulterior nu ar trebui sa îi descurajeze pe cei care vor să se lase de fumat. Cu toate acestea, fumătorii care au aceasta preocupare ar putea să încerce diferite tratamente pentru renunțarea la fumat, care au la bază nicotină.

Cum poți să te lași de fumat

Mai departe vă vom prezenta câteva metode prin care poți scăpa de acest viciu, dacă te-ai hotărât să renunți la el. Metode pe care poți să le încerci dacă vrei să te lași de fumat:

Consiliere

Potrivit multor studii, putem renunța mai ușor la fumat atunci când primim suport de la specialiștii în domeniul medical sau de la consilierii psihologi. Oamenii de știință au demonstrat prin studiile lor că, persoanele care cer ajutorul consilierilor în acest sens, au mai multe șanse să renunțe definitiv la fumat.

Înlocuirea nicotinei

De asemenea, cu ajutorul acestei metode putem renunța la fumat. Cunoscută ca și NRT, aceasta poate fi prescrisă de medici. NRT poate fi sub formă de plasturi, spray-uri, gumă sau tablete.

Sau poți să încerci pur și simplu să fumezi mai puțin. Astfel, poate reușești chiar să nu mai fumezi deloc.