Home » Știri » Câte gânduri are un om pe zi și ce reprezintă o mare parte din ele. Informații importante de la psihologi care explică ce trăim

Câte gânduri are un om pe zi și ce reprezintă o mare parte din ele. Informații importante de la psihologi care explică ce trăim

Violeta Badea / 22.02.2021, 15:03
Câte gânduri are un om pe zi și ce reprezintă o mare parte din ele. Informații importante de la psihologi care explică ce trăim

Câte gânduri are un om pe zi și ce reprezintă o mare parte din ele. Informații importante de la psihologi care explică ce trăim. Pe parcursul unei zile ne trec prin minte tot felul de lucruri: cum să finalizăm un proiect, ce să mai gătim sau ne facem tot felul de griji în legătură cu situația de acasă. Acestea sunt doar câteva exemple, iar specialiștii atrag atenția că majoritatea grijilor sunt de cele mai multe ori exagerate. În continuare veți afla câte gânduri are un om pe zi și ce reprezintă o mare parte dintre ele.

Câte gânduri are un om pe zi și ce reprezintă o mare parte din ele

Într-o zi obișnuită ajungem să avem o mulțime de gânduri, iar îngrijorările pe care le avem ne pot copleși. De multe ori ajungem să fim irascibili, obosiți și ne simțim depășiți de situație. Specialiștii au efectuat anumite studii pe această temă și au constat că o persoană obișnuită, cu educație medie, are între 12.000 și 60.000 de gânduri pe zi. Pe când o persoană care are responsabilități manageriale și educație superioară ajunge până la 80.000 de gânduri într-o zi.

Studiile au fost realizate de National Science Foundation și spun că mintea noastră este ca un computer cu hardul plin, în care se tot adaugă fișiere. Astfel, omul trebuie să facă față unui val de informații. Îngrijorător este faptul că 80% dintre gândurile noastre sunt negative, iar 95% sunt gânduri repetitive.

Mihai Copaceanu a spus ca majoritatea grijilor noastre sunt nefondate si exagerate
Mihai Copaceanu a spus ca majoritatea grijilor noastre sunt nefondate si exagerate

Informații importante de la psihologi care explică ce trăim

Psihologul Mihai Copăceanu a explicat pentru postul de televiziune Digi24 că 97% din grijile noastre sunt de multe ori nefondate sau exagerate, deoarece au la bază un pesimism și o atitudine negativă. Ne trec prin minte lucruri minore, spre exemplu: ai impresia că ai uitat un lucru acasă, ți-e teamă că ai uitat lumina aprinsă sau te gândești care este primul lucru pe care îl ai de rezolvat la birou.

„Nu toate gândurile negative sunt disfuncționale. Dacă mi-e teamă că pic la examen, învăț. Dacă mi-e teamă că am uitat gazul deschis, mă întorc și îl închid. Sunt studii care arată însă că 97% din grijile noastre sunt de multe ori nefondate sau exagerate, deoarece au la bază un pesimism și o atitudine negativă”, a spus psihologul Mihai Copăceanu.

Acesta a declarat că în proporție de 85% din îngrijorări nici măcar nu se întâmplă. Conform anumitor statistici, oamenii sunt obișnuiți să pună răul înainte. Astfel, trei sferturi dintre cei care au participat la acest studiu au declarat că au depășit cu bine momentul critic care nu le dădea pace.

„Sunt recomandări pentru cum poți elimina gândurile negative, legat de sport, o alimentație sănătoasă și odihnă, dar în cazuri de anxietate și depresie nu ai cum să le elimini, pentru că zilnic fac parte din tine. Noi recomandăm să fie discutate, înțelese, chiar scrise pe o foaie sau chiar să fie folosite aplicații mobile anti-anxietate și anti-depresie. Cultural, pentru noi, ca români, punem tot timpul răul înainte, dar ne blocăm aici. Este firesc să ai îngrijorări, dar ele pot fi exagerate. Dacă ai temperatură nu înseamnă că ai Covid, dar poți face un test să verifici”, a precizat Mihai Copăceanu.