Home » Sănătate » Cum să te lași de fumat, pe pași. Cele mai bune sfaturi de la cei care au reușit

Cum să te lași de fumat, pe pași. Cele mai bune sfaturi de la cei care au reușit

Manolică Anca / 13.10.2020, 17:20
Cum să te lași de fumat, pe pași. Cele mai bune sfaturi de la cei care au reușit

Cum să te lași de fumat? Mulți români caută răspunsul la asta. Fumatul reprezintă unul din cele mai dăunătoare obiceiuri pentru sănătate. Fiecare țigară fumată crește înzecit riscul îmbolnăvirii de cancer, de boli cardiovasculare, care, după cum bine știm cu toții, de cele mai multe ori conduc către deces.

Cea mai bună cale de a evita acest lucru este să te lași de fumat. Însă, cu toții vedem la cei din jur sau știm din propria experiență cât de greu este să și reușești. Această decizie este un act individual, nicidecum ceva ce poate fi impus de cei din jur. Cu atât mai enervant și mai greu este atunci când ești întruna apostrofat de cei apropiați să renunți la acest viciu.

Această decizie nu este atât de greu de luat pe cât de greu este de îndeplinit și să spui, la final: „Gata, am scăpat!”.

Cum să te lași de fumat, pe pași. Cele mai bune sfaturi de la cei care au reușit
Cum să te lași de fumat, pe pași. Cele mai bune sfaturi de la cei care au reușit

Cum să te lași de fumat. Pași

Dacă dorești o schimbare în viața ța și te-ai decis să renunți la fumat, să știi că ai făcut o alegere foarte bună. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta în acest demers:

  • Scapă de toate lucrurile ce te trimit cu gândul la fumat: pachetele de țigări ascunse, țigările de rezervă, brichete, scrumiere și, foarte important, nu îți cumpăra altele noi.
  • Gândește-te la o zi în care vrei să se întămple lucrul acesta și respect-o. Nu amâna pe a doua zi sau pe următoarea săptămână. Și ai grijă ca această dată să fie în viitorul cât mai apropiat.
  • Încearcă să eviți în totalitate fumul de țigară. Nu mai frecventa locurile în care se fumează, nu mai sta atât de aproape de prieteni atunci când fumează. Curăță și spală toate lucrurile care ar putea avea miros de țigară.
  • Odată cu renunțarea la fumat va apărea imboldul de a mânca mai mult, în speranța că vei uita de țigări. Încearcă în unele momente să mânânci o bomboană mentolată, fără zahăr, să bei un pahar de apă sau ceai sau un suc de guava, remediu ce te ajută să scapi de fumat. În plus, trebuie să ai mai mare grijă la ceea ce mănânci pentru că riscul de îngrășare este mai mare.
  • Încearcă să practici sport în aer liber de fiecare dată când ai ocazia. Acest lucru te va ajuta să eviți îngrășarea și va diminua nevoia inevitabilă de a fuma.
  • Descoperă-ți noi pasiuni, fă cât mai multe lucruri care îți plac și te relaxează, în așa fel încât să nu te mai gândești la fumat. Pictează, desenează, grădinărește, decorează, creează, ocupă-ți timpul cu cât mai multe activități frumoase.
  • Cere ajutorul familiei și al prietenilor ori de câte ori simți nevoia. Ei te vor sprijini mereu și îți vor da sfaturi bune ce îți vor ridica moralul. Iritabilitatea, anxietatea, depresia, neliniștea, disconfortul fizic, durerile de cap, tulburările de somn își vor face simțită constant prezența în tot acest proces.
  • Apelează la anumite remedii cu vareniclină și bupropion, ce ajută organismul să scape de dependența de țigări. Patchuri cu nicotină sau gumele de mestecat pot fi și ele soluții de moment ce te vor scăpa de simptomele de sevraj cauzate de absența nicotinei în sânge.
Cum să te lași de fumat, pe pași. Cele mai bune sfaturi de la cei care au reușit
Cum să te lași de fumat, pe pași. Cele mai bune sfaturi de la cei care au reușit

 Cele mai bune sfaturi de la cei care au reușit

Alex Gavriliu a vorbit despre experiența sa din momentul în care a decis să se lase de fumat, prin intermediul unui video postat pe canalul său de Youtube, în 2015.

A avut nenumărate încercări în acest sens, însă toate au fost un eșec. Consideră că abordarea lui de până atunci era greșită, însă în 2011 reușit să se lase de fumat.

„Acum patru ani am avut o abordare cu totul și cu totul diferită. Am zis în felul următor . Așa că am hotărât să nu mă mai lupt cu dependența pentru că mi-am dat seama de un lucru: nu dependeța de fumat se ducea să îmi cumpere mie țigări, nu dependența îmi aprindea țigara, nu dependența ducea țigara la gură, ci eu făceam toate aceste lucruri, cu mânuțele astea două. Am lăsat pofta și nevoia de fumat să existe în continuare, ceea ce am făcut în schimb a fost să nu mai duc eu cu mâna mea țigara la gură. Mi-am da seama că eu și dependența mea suntem separați și chiar dacă nu poți să controlez dependența de fumat, pot totuși să-mi controlez mâinile. Am hotărât ca mâinile mele să nu mai ducă țigara la gură. Cum în locul meu nu s-a găsit nimeni care să îmi ducă forțat țigara la gură, uite așa m-am lăsat de fumat!” a spus vlogerul.