Home » Life & Style » Cum poți să pregătești trandafirii pentru iarnă. Detaliile care îți pot fi de mare ajutor

Cum poți să pregătești trandafirii pentru iarnă. Detaliile care îți pot fi de mare ajutor

Balan Daniel / 20.11.2021, 11:41
Cum poți să pregătești trandafirii pentru iarnă. Detaliile care îți pot fi de mare ajutor

Iarna poate fi aspră și adesea grădinarii văd temperaturile mai scăzute ca pe o condamnare la moarte pentru plantele lor iubite. Dar, deși poate fi păcat să pierzi membri prețuiți ai grădinii tale, nu trebuie să fie un lucru sigur. Află cum poți să pregătești trandafirii pentru iarnă.

Trucuri ca să își pregătești trandafirii pentru iarnă

Când vine vorba de trandafiri, vremea de iarnă îi poate afecta. Soiurile de arbuști, cum ar fi trandafirii David Austin, sunt mai rezistenți și se pot descurca de la sine, dar trandafirii hibrizi vor avea nevoie de îngrijire suplimentară din partea ta pentru a trece de sezonul rece. Dacă ești un iubitor de trandafiri urmaează aceste sfaturi pentru supraviețuirea lor pe timpul iernii.

Oprește fertilizarea și tăierea trandafirilor la sfârșitul lunii august pentru a descuraja formarea unor noi creșteri care vor fi vulnerabile ăn timpul iernii. În loc să smulgi florile, lasă ultimele flori ale sezonului să se transforme în păstăi de semințe. Acest lucru va păcăli tufa de trandafiri că este gata pnetru sezon, astfel că va deveni latentă.

După primul îngheț, udă bine solul din jurul tufelor de trandafiri, asigurându-te că folosești suficientă apă pentru a pătrunde la câțiva centimetri adâncime. Motivul: Odată ce pământul îngheață definitiv iarna, tufa de trandafiri va trebui să aibă grijă de la sine. Dacă îi oferi o udare bună înainte de iarnă, acest lucru îți va garanta că își poate potoli setea pe timpul iernii.

Pe măsură ce îți pregătești grădina pentru iarnă, asigură-te că vei curăța și îndepărta frunzele căzute din jurul tufelor de trandafiri pentru a preveni iernarea bolilor și a insectelor din apropierea plantelor. Dacă frunzele respective sunt sănătoase în momentul curățării, poți face compost din ele pentru a fi folosite în mulci mai târziu.

După ce au venit și au plecat primele înghețuri, împachetează aproximativ 15 – 30 de cm de aditiv de sol pentru compost în jurul coroanei plantei pentru a-i proteja rădăcinile și altoiul. De obicei, îmbinarea greferi poate fi găsită la suprafața solului și de cele mai multe ori arată ca o cicatrice sau o linie noduroasă.

pregătești trandafirii iarnă
Imprejmuieste arbustul cu o plasa din sarma sau un gard, iar in interior aplica frunze si mulci

Cum poți proceda cu trandafirii cățărători

Dacă te aștepți la o iarnă mai blândă, poți, de asemenea, să încercuiești trandafirul cu plasă de sârmă sau un gard și să umpli spațiul respectiv cu frunze sau mulci. Nu încerca să folosești solul din jurul tufișului de trandafir ca mulci pentru că mutarea acestuia ar expune mai mult rădăcinile.

Trandafirii cățărători sunt deosebit de vulnerabili în timpul lunilor de iarnă și sunt expuși riscului de deteriorare de la vânturile puternice și uscate care vin odată cu vremea sezonieră. Pentru a-i proteja tulpinile, înfășoară-le împreună prin legături de paie la exterior pentru izolare. De asemenea, dacă optezi pentur a le da jos de tot, atunci așează-le la pământ, leagă-le tulpinile împreună și fixează-le în pământ. Finalizează procesul acoperindu-le cu un strat de mulci pentru protecție.

Cu toate că ar părea puțin ciudat dar ai putea tăia arbuștii la aproximativ o treime din dimensiunea lor actuală, atunci când te vei apropia de sfârșitul iernii. Această tăiere are drept scop pregătirea plantei pentru a scoate noii lăstari de îndată ce vremea începe să se încălzească. În timpul tăierii, asigură-te că ai îndepărtat orice bucată uscată din sezonul anterior.

Un ultim sfat de reținut pe măsură ce vremea de primăvară se apropie încet: nu uita să îndepărtezi stratul de mulci protector. Este o idee bună să-l ai iarna, dar odată ce pământul începe să se dezghețe, orice pământ îngrămădit în jurul tulpinii trandafirilor ar putea face ca acesta să putrezească din cauza umidității crescute și a temperaturii crescuite. Este, de asemenea, un loc ideal pentru ca insectele să se ascundă, ambele putând afecta planta ta.