Home » Life & Style » Cele mai utile metode pentru îngrijirea plantelor pe timp de iarnă. Ce e bine să faci

Cele mai utile metode pentru îngrijirea plantelor pe timp de iarnă. Ce e bine să faci

Cojocaru Cristian / 03.11.2021, 13:54
Cele mai utile metode pentru îngrijirea plantelor pe timp de iarnă. Ce e bine să faci

Momentul în care grădina trebuie pregătită pentru iarnă este tot mai aproape. Află care sunt cele mai utile metode pentru îngrijirea plantelor pe timp de iarnă și cum îți poți proteja plantele preferate în sezonul rece.

Cum trebuie să efectuezi îngrijirea plantelor pe timp de iarnă

Acum este momentul să ”puneți grădina în pat”, așa cum spun grădinarii când se pregătesc de iarnă. Acest proces este unul satisfăcător dar destul de trist totodată deoarece semnifică sfârșitul sezonului de vegetație, dar și a relaxării din grădină în timp ce îngrijești plantele sau pur și simplu te bucuri de frumusețea acestora.

Astfel, este necesar să știi cum să îți protejezi plantele pe timpul iernii, astfel încât grădina ta să poată renaște în noul an. În primul rând trebuie să știi de câtă protecție au nevoie plantele tale, astfel că este important să înțelegi ce crește în grădina ta. Află cât de rezistente sunt plantele tale, pentru că sunt șanse ca pe unele dintre ele să fi reprezentat o achiziție la impuls și să nu știi prea multe lucruri despre îngrijirea acestora.

Unele plante nu au nevoie deloc de ajutor pentru a supraviețui iernii. Plantele native sunt cu adevărat cele mai ușor de avut în grădina ta, deoarece au evoluat pentru a face față iernilor noastre umede și reci. De exemplu, copacii și arbuștii precum mesteacănul argintiu, ilfinul sau păducelul nu ar trebui să aibă nevoie de o atenție suplimentară. Bulbii precum clopoțelul sălbatic sunt deja în siguranță sub pământ, probabil că încep să scoată rădăcini gata pentru anul viitor.

Multe plante de grădină, cum ar fi floarea-soarelui și nasturtiums, sunt anuale, care oricum trăiesc doar un sezon. Unele plante perene de scurtă durată, cum ar fi violele, sunt rezistente, dar în timp, acestea se pot degrada. Ele cresc ușor din semințe, așa că este o idee bună să le tratezi precum niște plante anuale.

Elementele naturale precum vântul sau ploaia pot face ravagii plantelor noastre iarna. Suprasaturarea din cauza ploilor abundente poate provoca putrezirea rădăcinilor, în timp ce vântul poate crește daunele cauzate de frig sau poate provoca deshidratare. Dacă poți, transferă plantele vulnerabile în zone mai bine adăpostite. Mută-le la interior sau plasează-le lângă pereți, garduri sau alte plante mai rezistente.

Unele plante sunt rezistente în climatul nostru, dar nu le place excesul de umiditate în timpul iernii, așa că se pot descurca mai bine într-o seră sau o verandă unde pot rămâne uscate, sau le poți aduce în casă pentru a le menține în creștere peste iarnă. Dacă  mutarea plantelor sensibile nu este practică, asigură-te că acestea au suficient drenaj pentru a le proteja de ploile abundente. Ridică ghivecele de pe pământ pentru a evita înghețarea și despicarea acestora atunci când devine și mai rece.

îngrijirea plantelor iarnă
Ai grija sa cunosti plantele din gradina ta pentru a sti de cata protectie au nevoie

Protejarea plantelor de îngheț și zăpadă

Când temperaturile scad cu adevărat, plantele fragede pot fi protejate în trei moduri:

1. Mută plantele în ghivece

Mută plantele în ghivece într-o parte mai caldă sau mai adăpostită a grădinii sau într-o seră rece sau un cadru rece. Unele plante de grădină, cum ar fi daliile și gladiolele, sunt rezistente la rădăcini, dar nu sunt rezistente la lăstari. În general, ei vor muri până la pământ odată cu primul îngheț, dar rădăcinile, tuberculii sau bulbii ar trebui să supraviețuiască pentru a ridica lăstari anul viitor. Totuși, în părțile mai reci poate fi necesar să le ridici și să le depozitezi într-o șopron înainte de a le planta din nou primăvara.

Plantele în ghiveci care au rămas complet latente, cum ar fi begoniile sau fucsia fragede, cărora le-au căzut frunzele, vor fi destul de fericite într-o magazie întunecată peste iarnă. Alte plante care sunt încă verzi și cresc încet vor continua să aibă nevoie de lumină, așa că o seră rece ar fi mai bună. Dacă o plantă nu suportă gerul, va trebui să fie depozitată într-o seră încălzită sau într-o cameră răcoroasă și luminoasă din casă pe timpul iernii.

2. Adaugă mulci

Multe plante fragede vor beneficia de mulci peste rădăcinile lor pentru o protecție suplimentară iarna. Mulcii pot fi din compost de grădină, așchii de lemn sau mucegai pentru frunze. Ca un bonus suplimentar, va oferi solului substanțe nutritive pe măsură ce putrezește încet și va ajuta, de asemenea, la reținerea apei, astfel că va reduce udarea anul viitor.

3. Acoperă plantele

Dacă se prognozează îngheț, poți aplica temporar niște ziare vechi sau lână horticolă peste plante și ghivece. S-ar putea să ai nevoie de câteva straturi pentru plantele expuse dacă este deosebit de frig.

Alte sarcini de grădină pe timpul iernii

Nu este nevoie să cureți ultimele flori, capete de semințe, frunze căzute, fructe de pădure acest lucru pentru că fauna sălbatică se bazează pe acestea pentru hrană și adăpost. Astfel, lăsarea acestora în urmă ar putea reprezenta un colac de salvare pentru animale în lunile mai reci. Iedera este una dintre ultimele surse de nectar pentru insectele care zboară târziu și păsările se mulțumesc cu fructele sale și pe timpul iernii, așa că lăsaă orice tăiere până când ultimul fruct dispare, dacă poți.

Plantarea unui copac sau a unui gard viu în grădina ta are atât de multe beneficii, iar iarna este momentul perfect pentru a planta. De la culorile magnifice pe care le poate oferi, până la adăpostul pe care îl poate dezvolta și protecția grădinii tale, acest lucru reprezintă un mare beneficiu pentru colțul tău verde.

Gândește-te înainte la ce vrei de la grădina ta anul viitor. Când te gândești la plante noi, gândește-te la ce vor oferi acestea și la câtă întreținere va fi necesară astfel, o bună planificare acum ar putea economisi un efort mai târziu! De exemplu, adăugarea mai multor plante rezistente la colecția ta, cum ar fi copacii nativi, măghiranul și măghiranul sălbatic, ar putea însemna mai puțină muncă pentru a le proteja iarna viitoare și a reduce riscul pierderilor.