Home » Cum să faci orice » Cum se îngrijesc, de fapt, mușcatele și cum se plantează în grădină sau în ghiveci

Cum se îngrijesc, de fapt, mușcatele și cum se plantează în grădină sau în ghiveci

Ileana Mladinoiu / 05.10.2021, 12:12
Cum se îngrijesc, de fapt, mușcatele și cum se plantează în grădină sau în ghiveci

Se cunosc mai multe specii de mușcată. Cea mai întâlnită este specia cu flori mici, numeroase, grupate în inflorescențe globuloase, tip umbrele compuse, colorate în alb, roz sau roșu, numită științific Pelargonium zonale.

Cum se îngrijesc mușcatele și ce e bine să știi despre ele

Pelargonium zonale sau mușcata obișnuită are tulpina și ramificațiile groase cu tendința de a se lignifica la bază. Pe frunzele ei rotunde sau reniforme, se observă un discret cerc de culoare mai închisă. Această specie se cultivă atât în apartament (mai ales la fereastră), cât în grădină și balcon.

Florile mușcatei Peragonium zonale sunt simple sau involte și le putem vedea din primăvară până toamna, uneori și iarna. Există două forme de mușcate din această specie: cu port pitic (40-50 de cm) și cu port înalt (80-100 de cm).

Dintre celelalte specii amintim mușcata cu flori mari, Pelargonium grandiflorum, având diametrul până la 6 cm, colorate în roșu, roz, alb și petalele superioare cu pete catifelate negre sau roșii.

La această specie frunzele sunt dințate, cu marginile limbului ridicate în sus (mai ales frunzele tinere).

Se cunosc mai multe specii de mușcată. Cea mai întâlnită este specia cu flori mici, numeroase, grupate în inflorescențe globuloase
Mușcate

Cum se face înmulțirea mușcatei

Înmulțirea mușcatei se face prin butași confecționați din lăstari erbacei sau semilemnoși, primăvara (februarie-aprilie) sau în perioada august-septembrie.

În vederea înrădăcinării, butașii confecționați primăvara se înfig în ghivece cu nisip, iar cei de toamnă în ghivece cu pământ ușor (pământ de frunze amestecat cu nisip).

În cazul când se fac butași din specia Pelargonia zonale (mușcata obișnuită), este bine ca după tăiere aceștia să se lase o zi să se veștejească și apoi se plantează.

Plantarea mușcatei în ghivece

După înrădăcinare, se plantează în ghivece cu diametrul de 8 cm, într-un amestec format din mraniță, pământ de frunze, pământ de grădină și nisip.

Mușcata înflorește frumos și abundent toata vara, dacă este ținută la lumină și în încăperi răcoroase (12-14 grade C). De altfel, cele mai favorabile zone pentru cultura mușcatelor sunt cele mai răcoroase, de deal și munte.

Lucrări de îngrijire a mușcatelor

Ca lucrări de îngrijire se aplică udatul. Această lucrare, pe timpul verii, se face zilnic, însă nu în exces. Pe caniculă, se pot scufunda ghivecele cu mușcate în apă, dar pentru scurt timp. Este foarte important să folosiți ghivece care să permită scurgerea apei. Surplusul de apă din farfuria ghiveciului trebuie aruncat.

Apa necesară pentru udatul mușcatelor trebuie să fie la temperatura camerei. Acolo unde se poate, de preferat este apa de ploaie. Aveți grijă ca florile să nu intre în contact cu apa, pentru că le deteriorează.

O altă operațiune este ciupirea de două-trei ori a lăstarilor, pe măsură ce aceștia se lungesc cu câte o porțiune de patru frunze.

Fertilizarea mușcatei

Deoarece mușcatele sunt consumatoare de substanțe nutritive, în perioada de înflorire plantele trebuie să primească îngrășământ săptămânal sau cel puțin o dată la două săptămâni.

Specialiștii recomandă folosirea îngrășământului lichid special pentru mușcate.

Bolile și dăunătorii mușcatei

În general, mușcata este o plantă rezistentă. Cu toate acestea, poate fi atacată de dăunători. Depistați la timp, dăunătorii pot fi tratați cu substanțe din fitofarmacii.

Transplantarea mușcatei

Mușcata iernează bine dacă este ținută la lumină și la o temperatură de 8-10 grade C. Pelargonia zonale trebuie transplantată primăvara (martie-aprilie), într-un amestec nou de pământ.