Home » Când, unde, cum » Mimosa pudica, planta neobișnuit de sensibilă. De ce se mișcă atunci când o atingi

Mimosa pudica, planta neobișnuit de sensibilă. De ce se mișcă atunci când o atingi

Manolică Anca / 01.10.2021, 16:40
Mimosa pudica, planta neobișnuit de sensibilă. De ce se mișcă atunci când o atingi

Mimosa pudica este o specie de plantă tropicală originară din Caraibe și America de Sud și Centrală. Planta a devenit cunoscută în întreaga lume datorită capacității sale de a reacționa atunci când este atinsă sau agitată. Iată cum se explică acest lucru.

Mimosa pudica, planta extrem de sensibilă

Mimoza sau Mimosa pudica, așa cum este denumită științific, este o specie de plante tropicale din ordinul Fabales, familia Fabaceae. Aceasta crește sub formă de tufe, are o tulpină lemnoasă, frunze lenticulare ce se prind perechi și înflorește în perioada iulie-august.

Deși specia este originară din Caraibe și America de Sud și Centrală, ea a devenit cunoscută în întreaga lume pentru capacitatea sa de „reacție” atunci când este atinsă sau agitată. De fapt, în engleză ea este numită „touch-me-not”, planta „nu mă atinge”.

Dar ce mecanism se află în spatele acestui răspuns rapid? La fel ca multe alte specii de plante, planta sensibilă își poate schimba orientarea frunzelor în funcție de condițiile de lumină, închizându-se noaptea și deschizându-se în timpul zilei, într-o mișcare numită nictinastie sau mișcări de somn, despre care se crede că sunt folosite pentru a evita pierderile de căldură.

Mimosa pudica, planta neobișnuit de sensibilă
Mimosa pudica, planta sensibilă la atingere

De ce se mișcă atunci când o atingi

Caracteristic plantei este reflexul de apărare: atingerea plantei, scăderea temperaturii sau lipsa luminii determină frunzele să se restrângă. Mișcările induse în frunze de stimuli mecanici sau electrici sunt cunoscute sub numele de sismonastie, care apare doar la plantele carnivore cu frunze bilobate, cum ar fi Capcana lui Venus (Venus flytrap) sau Dionaea muscipula.

Mișcarea plantei este mecanism de autoaparare pentru a ține la distanță prădatorii și pentru a reduce consumul de apă prin evaporare.

Cum se îngrijește Mimosa pudica

Mimosa pudica vine din America, se regăsește atât în păduri, cât și în grădini. Primele semințe de mimoză auf ost aduse în Europa de botanistul englez Joseph Banks. Fiecare plantă poate produce până la 700 de semințe într-un an. Aceasta este sensibilă atât la atingere, cât și la condițiile de mediu. Iată cum trebuie îngrijită.

  • Trebuie udată regulat, astfel încât substratul să fie ținut la o umiditate constantă, dar fără ca apa să băltească.
  • Fertilizarea se face în perioada de creștere activă, în lunile mai-august, cu un îngrășământ special destinat plantele de interior cu flori. Atenție dacă muți planta, să nu deranjezi prea mult rădăcinile, deoarece este sensibilă și se poate usca.
  • Iubește lumina, așa că ar trebui poziționată în locuri însorite. Dacă este ținută în casă, pe timpul verii poate fi scoasă afară, într-o zonă cu soare.
  • Se dezvoltă optim la temperaturi între 20-30 de grade, dar poate tolera temperaturi de până la 10 grade Celsius.
Mimosa pudica, planta neobișnuit de sensibilă
Mimosa pudica, planta neobișnuit de sensibilă

Mimoza poate fi plantată cu încredere și în ghiveci, atât timp cât condițiile sunt apropiate de cele din natură. Are nevoie de pământ bun, umiditate și lumină din belșug. Așadar, ghiveciul trebuie pus întotdeauna lângă fereastră sau într-un loc în care planta primește soare dimineața. De preferat este ca vara, atunci când soarele arde cu putere, să nu fie lăsată direct în bătaia soarelui, pentru că i se pot usca frunzele. Umbra parțială este mult mai recomandaă în zilele toride.