Home » Life & Style » De ce se usucă de fapt trandafirii toamna și cum poți să îi tratezi corect

De ce se usucă de fapt trandafirii toamna și cum poți să îi tratezi corect

Cojocaru Cristian / 04.10.2021, 15:23
De ce se usucă de fapt trandafirii toamna și cum poți să îi tratezi corect

Trandafirii sunt flori care pot înflori și toamna, însă trebuie să știi cum anume poți avea grijă de ei pentru a nu se usca și totodată care sunt remediile în acest sens.

Cum poți proteja trandafirii toamna

Trandafirul este, probabil, cea mai cunoscută floare din lume. Aceasta are o frumusețe aparte atât în timpul verii cât și pe perioada toamnei. Este un lucru des întâlnit ca aceste flori să se usuce la venirea toamnei însă dacă acest lucru se întâmplă brusc, ar trebui să îți pui câteva semne de întrebare. Acest lucru s-ar putea întâmpla din cauza unor boli sau dăunători, așa că este recomandat să inspectezi floarea.

Una dintre bolile care afectează florile este mana trandafirului și este provocată de o ciupercă denumită Peronospora Sparsa. Aceasta poate fi identificată destul de ușor, având în vedere că în partea de sus a frunzelor pot fi observate pete roșiatice. În timp, această boală avansează, iar petele vor începe să prindă o culoare gălbuie, devenind tot mai mari. Totodată, în partea de jos a frunzelor vor apărea și porțiuni de puf de culoare albă.

Un alt dăunător poate fi sfredelitorul tulpinilor sau Cossus cossus, fiind întâlnit cu precădere în zona de câmpie sau chiar și la munte, cuazând probleme acestor flori. Larvele atacă trandafirii, astfel că aceștia nu vor mai înflori, iar la scurt timp, se va usca. Acești dăunători au o culoare roșie-brună și pot fi foarte ușor de identificat. Desigur, uscarea poate proveni și din lipsa apei, așa că dacă știi că nu ai făcut acest lucru, ia în considerare această primă variantă, ulterior inspectează plantele dacă problema persistă.

trandafirii toamna
Este important sa stii cum trebuie sa ingrijesti corect trandafirii din gradina

Remediul în cazul plantelor uscate

În cazul în care ai observat una dintre aceste probleme, indicat este să știi ce măsuri să iei. În acest fel, vei ști ce tratamente să aplici, însă cu grijă pentru că trebuie să știi care sunt cele mai potrivite, astfel că o vizită la farmacia fitosanitare este cea mai recomandată. Una dintre soluțiile ieftine constă în zeama bordeleză. Aceasta o poți achiziționa de la magazin sau o poți prepara acasă, utilizând sulfat de cupru – piatră vânătă, cu lapte de var sau var stins.

Pentru 10 litri de soluție este necesar să pui o cantitate de 75 de grame de sulfat de cupru și 5 litri de apă caldă. Apoi, amestecă 120 de grame de var hidratat cu 40 de grame de var nestins împreună cu 5 litri de apă. Apoi, amestecă cele două soluții și stropește trandifirii uscați, însă ai grijă ca înainte de aplicarea tratamentului să fi curățat ramurile și frunzele uscate.

Dacă ai grijă să cureți periodic aceste ramuri uscate, vei pute preveni apariția bolilor, iar acest lucru pentru că ramurile uscate reprezintă locul perfect al ciupercilor dăunătoare, ascunzându-se acolo. Sfredelitorul tulpinilor poate fi combătut cu ajutorul unui tratament Champ 77 WG sau Funguran OH 50 WP.

La fel ca și în cazul de mai sus, ai grijă să cureți ramurile uscate precum și pe cele atacate înainte de a aplica tratamentul. Una dintre cele mai simple metode a-ți păstra trandafirii sănătoși este să previi din timp uscarea acestora. Astfel, îngrijirea tufelor de trandafiri este un proces foarte important dacă vrei să te bucuri cât mai mult de aceste flori minunate.