Home » Life & Style » De ce este bine să faci văruirea pomilor toamna și cum e recomandat să procedezi

De ce este bine să faci văruirea pomilor toamna și cum e recomandat să procedezi

Cojocaru Cristian / 19.09.2021, 17:24
De ce este bine să faci văruirea pomilor toamna și cum e recomandat să procedezi

Copacii sunt uimitor de adaptabili și de viguroși, oferind protecție atât pentru noi cât și pentru alte specii. Copacii tineri au nevoie de timp pentru a deveni puternici și au nevoie de puțin ajutor de la noi pentru a supraviețui primilor câțiva ani, astfel că văruirea pomilor trebuie făcută timpuriu, mai ales toamna.

Văruirea pomilor ajută planta și îți aduce beneficii și ție

Vopsirea trunchiului de copac este o metodă veche de a sigila trunchiurile și de a le proteja. De ce pictează oamenii copacii în alb? Vopsirea trunchiurilor de copac alb are mai multe scopuri și poate ajuta la protejarea puieților și copacilor foarte tineri de o varietate de daune. Această procedură de a vărui copacii în alb este adesea întâlnită în livezi și ferme de copaci.

Există mai multe scopuri, dar principalul dintre ele este acela de a preveni crăparea și despicarea scoarței noi, care poate permite introducerea de boli, insecte și ciuperci. Există unele dezbateri cu privire la eficacitatea văruirii trunchiului de copac. Cu siguranță redirecționează razele solare fierbinți de pe scoarța fragedă, însă dacă varul nu este ceea ce trebuie, sunt șanse ca acesta să facă mai mult rău decât bine.

Produsul adecvat pentru vopsirea trunchiului de copac este vopseaua din latex pe bază de apă.  Patru litri de vopsea se amestecă împreună cu cinci litri de apă. Un studiu de la Universitatea Cornell a constatat că vopseaua aplicată are o rezistență mai mare, atunci acesta va proteja mai bine copacul.

O altă metodă constă în amestecarea varului cu apă și cu un produs care protejează împotriva dăunătorilor solului. Nu folosi niciodată o vopsea pe bază de ulei, pentru că aceasta nu ar permite copacului să respire. Această vopsea ține la distanță și rozătoarele, astfel că trunchiul va fi mai rezistent și va preveni deteriorare acestuia.

văruirea pomilor
Varul va tine la distanta daunatorii care pot afecta sanatatea pomilor

Când este cel mai indicat să aplici varul alb

În timp ce unii experți spun să se folosească doar vopsea pentru interior, alții recomandă opusul. Într-adevăr, dacă vopseaua respectivă conține latex, atunci aceasta protejează mai bine. Reține, totuși, că unele vopsele pot conține aditivi care pot fi dăunători plantelor, așa că este necesar să verifici acest lucru în prealabil.

De fapt, ceea ce trebuie să faci este să cauți o vopsea cu bază organică, astfel că nu va mai trebui să te preocupi din acest punct de vedere. De asemenea, pe lângă culoarea albă, poți utiliza de fapt orice vopsea deschisă la culoare, obținând aceleași rezultate. Nu lua în calcul tonuri închise la culoare pentru că acest lucru va determina ca razele solare să fie atrase mai mult și implicit va dăuna scoarței copacului.

După ce ai amestecat vopseaua, cea mai bună metodă de aplicare este cu ajutorul unei pensule. Potrivit unor teste s-a demonstrat că pulverizarea vopselei nu va oferi o protecție adecvată și cu atât mai mult cu cât aceasta nu se va lipi corespunzător de scoarță. Un singur strat este suficient în orice condiții, cu excepția celor severe. Vopsirea trunchiurilor de copaci este o modalitate ușoară de a-ți proteja plantele de eventualii dăunători.

Procesul este unul ușor, ieftin și trebuie făcută doar o dată pe an în zonele meteorologice extreme. În cazul în care nu știi când se face acest lucru, află că vospsirea copacilor se poate efectua toamna sau primăvara. Dacă alegi să faci acest lucru primăvara, atunci va trebui să o faci după ce ai terminat procesul de tăiere și stropire și mai ales să o faci înainte ca pomii să înflorească. Dacă alegi să faci acest lucru toamna, atunci e bine să știi că poți face acest lucru abia după ce frunzele au căzut.