Home » Life & Style » Cum poți să previi formarea de gheaţă în exces în congelator. Sfaturi, sugestii și cel puțin 5 greșeli de evitat

Cum poți să previi formarea de gheaţă în exces în congelator. Sfaturi, sugestii și cel puțin 5 greșeli de evitat

Voicu Costin / 01.03.2022, 17:43
Cum poți să previi formarea de gheaţă în exces în congelator. Sfaturi, sugestii și cel puțin 5 greșeli de evitat

Electrocasnicele au fost inventate pentru a conferi oamenilor un confort în viața de zi cu zi. Sunt folosite de toată lumea și ajută la prepararea, păstrarea sau încălzirea unor produse alimentare sau preparate culinare. Frigiderul și congelatorul au fost concepute pentru a păstra mâncarea în stare proaspătă, respective pentru a congela unele produse proaspete sau de ce nu, pentru a răci într-un timp rapid anumite băuturi. Cum poți să previi formarea de gheaţă în exces în congelator?

Gheața din congelator nu este bună pentru alimente

Gheaţa acumulată în interiorul congelatorului este provocată de cele mai multe ori de umezeala care intră în contact cu serpentinele din interiorul acestuia. Micşorarea zonei de depozitare şi dificultatea de a închide perfect uşa congelatorului sunt principalele probleme în depuneri de gheață.

Inclusiv alimentele pot fi afectate prin depunerea excesivă a stratului de gheață pe acestea. Gustul poate să se schimbe, iar produsele proaspete, după o perioadă să nu mai aibă același gust. Alimentele se pot păstra foarte bine la congelator, dar o parte din ele vor suferi ușori modificări de gust și aspect, dacă depășesc câteva luni buni în mediul înghețat. Deshidratarea, expunerea la aer, schimbarea de temperatură din congelator pot fi și ele de vină pentru alterarea gustului produselor din congelatorul vostru.

Cum eliminăm gheaţa din congelator

Pentru a păstra alimentele congelate într-o stare cât mai bună şi a nu fi nevoit să dezgheţi congelatorul cât mai des, poți urma sfaturile:

  • Evită să deschizi congelatorul foarte des. La fiecare deschidere de uşă, în congelator intră umiditatea şi iese aerul rece. Umiditatea se transformă în gheaţă, iar temperatura din interiorul congelatorului creşte. El va consuma mai multă energie pentru a asigura temperatura setată de voi. De aceea, evitați să păstrați ușa congelatorului o perioadă prea lungă de timp. Inclusiv alimentele pot avea de suferit.
  • Nu pune alimente calde în congelator. Este exclus să depozitați alimente calde sau chiar fierbinți în congelator. În dorința de a răci mai repede un produs, avem tendința de a-l pune pentru o scurtă perioadă de timp în frigider sau congelator, dar acest lucru, nu face decât să strice buna funcționare a aparatelor electrocasnice. În congelator trebuie depozitate doar alimente reci sau la temperatura camerei.
  • Depozitează corect alimentele. Ținând alimentele depozitate într-un mod cât mai ordonat, vei avea destul spațiu pentru a păstra toate alimentele dorite. Încearcă să îți organizezi congelatorul pe categorii: legume, fructe, carne etc. Astfel, îţi va fi mult mai uşor să găseşti mai repede ceea ce cauți.
  • Gheaţa nu se acumulează rapid pe pachetele de alimente dacă le aşezi astfel încât să reduci la minimum spaţiile dintre ele. Pungile de plastic ar trebui să fie mai groase decât cele obişnuite pentru sandvişuri. În magazine puteți găsi pungi speciale de depozitare a alimentelor în congelator. Poți șterge alimentele de apă, dacă se regăseşte pe ambalajul acestora.  Astfel, vei putea preveni formarea de gheaţă.
  • De ținut minte că gheaţa se formează mai repede într-un congelator umplut până la refuz sau unul gol.