Home » Life & Style » De ce nu îngheață vodka, chiar dacă o ții la congelator. Explicația e simplă

De ce nu îngheață vodka, chiar dacă o ții la congelator. Explicația e simplă

Voicu Costin / 01.02.2022, 10:18
De ce nu îngheață vodka, chiar dacă o ții la congelator. Explicația e simplă

Băuturile alcoolice nu îngheață la temperaturi scăzute, dar există însă și unele excepții, cum ar fi vinul și berea. Băuturile spirtoase sau cele cu un conținut mai ridicat de alcool nu îngheață în congelator. Există posibilitatea ca vodka să înghețe? Care este motivul adevărat?

De ce nu îngheață vodka?

Unele băuturi cu un conținut scăzut de alcool nu îngheață în congelator, cum ar fi vinul și berea. De multe ori depozităm băuturile alcoolice vara, când temperatura din termometre urcă foarte mult și vrem să ne bucurăm de o băutură rece, seara, după ce terminăm serviciul.

Cercetătorii dovedesc că dacă țineți berea în congelator, acest lucru poate determina creșterea volumului acesteia, care ar putea sparge sticla (în cazul în care băutura este îmbuteliată în sticlă și nu în ambalaj de plastic), nefiind recomandat ca berea și vinul să fie păstrate în congelator, cu excepția cazului în care doriți că acestea să se răcească rapid.

Având o cantitate mai mare de alcool decât berea și vinul, punctul de îngheț al alcoolului este mult mai mic decât punctul de îngheț al apei. Punctul de îngheț al apei este de 0 °C, iar cel al alcoolului pur din etanol trebuie să ajungă la o temperatură de -114 °C pentru a îngheța.

Berea și vinul îngheață rapid, deoarece au un conținut scăzut de alcool în comparație cu procentul de  alcoolul tare conţinut de vodka, whiskey, rom sau alte băuturi alcoolice. Procentul de alcool al acestor băuturi spirtoase poate ajunge până la 50%, față de 5-15% cât conține o bere, respectiv un vin sec.

Cu o concentrație de 40% alcool, vodka îngheață la aproximativ -27 °C. Deci, congelarea acestei băuturi este posibilă, doar în zonele cu temperaturi foarte scăzute ale lumii, cum ar fi Rusia sau Polul Nord.

Vodka nu este singura băutură alcoolică greu de congelat

Răcirea prea puternică a băuturilor alcoolice cu un conținut mai mare de alcool precum: whisky, rom, coniac, vin ars etc. pot duce la pierderea aromei și gustului intens, mai ales în cazul băuturilor obținute din plante sau cele cu tentă lemnoasă. De aceea, dacă doriți să răciți o băutură mai repede și nu aveți gheață la îndemână, o puteți răci în congelator, însă nu o țineți prea mult. Chiar dacă nu vor îngheța, băuturile menționate mai sus își vor pierde din aromă.

 Cum puteți congela vodka

Deși punctul de îngheț al acestei băuturi este scăzut, asta nu înseamnă că nu poate fi înghețată. Pur și simplu congelatoarele casnice nu au atât putere pentru a atinge punctul de îngheț al băuturilor spirtoase. Dacă vreți totuși să aflați cum o puteți îngheța aflați mai jos.

Un congelator de bucătărie tinde să fie setat la o temperatură de -18 °C, care nu este suficientă pentru a îngheța vodka. Cu toate acestea, dacă doriți cu adevărat să o înghețați, luați în considerare schimbarea tipului de congelator sau folosirea de gheață uscată (carbonică). Gheața carbonica este folosită în domeniul sanitar pentru a păstra unele seruri la temperaturi de congelare ( nr.ex. ser anti Covid). Aceasta poate congela lichidele la o temperatură de -78 °C.