Home » Life & Style » Oymyakon, cel mai friguros oraș de pe Pământ. Unde se află și ce temperaturi se înregistrează aici

Oymyakon, cel mai friguros oraș de pe Pământ. Unde se află și ce temperaturi se înregistrează aici

Voicu Costin / 13.01.2022, 19:40
Oymyakon, cel mai friguros oraș de pe Pământ. Unde se află și ce temperaturi se înregistrează aici

Dacă vă gândeați că cel mai friguros loc de pe lume se află în Groenlanda sau în Alaska, ei bine nu este așa. Cel mai friguros loc de pe planetă se află în altă zonă a Pământului și sigur nu este o destinație potrivită pentru cei ce iubesc soarele și căldura. Temperaturile pot fi atât de scăzute în unele zile că și mercurul din termometre coboară extrem de mult. Haideți să vedem care este cel mai friguros orașde pe Pământ!

Care este cel mai friguros oraș de pe Pământ

Rusia este cunoscută pentru unele zone în care temperaturile din termometre pot scădea lejer sub temperaturile de 0 grade Celsius. Așa se întâmplă și în cel mai friguros oraș din Rusia localizat în nord-estul republicii Yakutia. Oymyakon este de fapt o localitate mică, unde se află în prezent aproximativ 500 de locuitori. Tradus în limba română, numele orășelului ar fi „apa care nu îngheață”, lucru care cu siguranță nu se întâmplă având în vedere temperaturile extrem de scăzute.

Numele nu i se datorează unui mare războinic din istorie ci unui izvor termal care se află în apropiere. Localitatea este cunoscută și sub numele de „polul gerului” deoarece temperatura medie în luna ianuarie este de -50 de grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în Oymyakon a fost de – 71,2 grade Celsius și a fost măsurată de omul de știință Serghei Obrychev.

Temperatura înregistrată de omul de știință a fost și inscripționată pe monumentul de la intrarea în oraș. Aceste temperaturi scăzute sunt cauzate de climatul subarctic extrem care se întâlnește în această regiune.

Curiozități despre cel mai friguros oraș de pe planetă

  • În afară de locația sa în nordul îndepărtat, atitudinea sa este de aproape 1.000 de metri deasupra nivelului mării. Amplasarea sa face ca vânturile reci care se deplasează în acest loc să contribuie la frigul extraordinar. Aerul rece se deplasează în partea de jos a bazei împinge aerul mai cald afară din zonă.
  • Cei aproximativ 500 de locuitori din Oymyakon s-au adaptat la viața în climatul extrem subarctic. Acest lucru este valabil și pentru elevi, școala locală nu mai funcționează decât la temperaturi care ating limita de -55 de grade. Dar, de asemenea, populația locală duce o viață destul de normală.
  • Oymyakon este un loc sigur cu oameni drăguți și amabili. Cu toate acestea, nu înseamnă că nu este periculos. Oymyakon este unul dintre cele mai îndepărtate și extreme locuri de pe planetă. În plus, trebuie să călătorești pe una dintre cele mai îndepărtate rute din lume pentru a ajunge acolo. Condițiile meteorologice extreme și distanța sunt riscurile de care trebuie să fii conștient. De aceea nu ar trebui să călătorești niciodată singur acolo!
  • Localnicii nu pot cultiva nimic, astfel că principala lor sursă de hrană este carnea de ren şi de cal, peşte crud îngheţat şi supă de carne. Economia locală este reprezentată în principal de comerțul cu blănuri și pescuitul la copcă. Totodată, există un singur magazin aprovizionat doar cu produse de bază şi o singură şcoală.