Home » Când, unde, cum » Unde este cel mai frig în România. În acest loc se înregistrează și temperaturi de minus 30 grade Celsius

Unde este cel mai frig în România. În acest loc se înregistrează și temperaturi de minus 30 grade Celsius

Alexandru Cazacu / 11.01.2022, 12:22
Unde este cel mai frig în România. În acest loc se înregistrează și temperaturi de minus 30 grade Celsius

Cu siguranță, mulți dintre noi ne-am pus întrebarea unde este cel mai frig în România. Ei bine, putem spune că Întorsura Buzăului este cea mai geroasă localitate din țara noastră. Situat în județul Covasna și cu o populație de aproximativ 7.500 de locuitori, în acest mic orășel s-au înregistrat în ultimii ani unele dintre cele mai scăzute temperaturi.

Unde este cel mai frig în România. Aici s-au înregistrat chiar și valori termice de -30 de grade Celsius

În fiecare an, la Întorsătura Buzăului se înregistrează temperaturi extrem de mici, care pot ajunge chiar și sub -30 de grade Celsius. Pentru a ne da seama cât de frig este în această localitate, deși în ultimii ani iernile au fost blânde în multe zone din țară, în Întorsătura Buzăului s-au înregistrat cele mai scăzute valori termice. După cum spun chiar unii locuitori ai orașului, în fiecare iarnă sunt cel puțin 10 zile în care gerul este năprasnic.

„În zilele geroase, oamenii ies din case doar la amiază. Se duc la magazin să-și ia pâine, țigări și chibrituri. Uneori îngheață apa în țevi și oamenii rămân și fără apă potabilă”, spunea Ionuț, un locuitor din Întorsătura Buzăului, în urmă cu câțiva ani, potrivit libertatea.ro.

Pentru a face față gerului crunt, oamenii fac toată iarna focul în sobe, pentru că centralele de apartament nu reușesc să facă față frigului. Se pare că unele persoane țin și aragazul deschis pentru mai multă căldură.

Temperaturi apropiate de recordul absolut

Întorsura Buzăului mai este numit și „Mica Siberie”, În 2016, pe 1 ianuarie la Întorsura Buzăului s-au înregistrat temperaturi de -31,7 grade Celsius. Câteva zile mai târziu, pe 8 ianuarie au fost -34,7 grade Celsius, iar un an mai târziu, pe 20 ianuarie 2017 s-au înregistrat -29,5 grade Celsius.

Iar asta nu e tot, deoarece în anii precedenți, în Întorsătura Buzăului au fost chiar și minus 36 de grade. Conform sursei citate, oficial, cea mai scăzută temperatură înregistrată în România (-38.5°C) a fost în anul 1942, la Bod (județul Brașov).

Locul cu cele mai scăzute temperaturi din România
Locul cu cele mai scăzute temperaturi din România

Celălalt pol al frigului din România

Întorsătura Buzăului nu este singurul loc din România unde se înregistrează anual temperaturi extrem de scăzute. Se pare că celălalt pol al frigului este în inima Harghitei. Mai exact, este vorba despre Miercurea Ciuc. Și aici se înregistrează unele dintre cele mai scăzute temperaturi din România. Ba chiar mai mult de atât, diferențele de temperatură între noapte și zi pot fi în sezonul rece chiar și de 20 de grade Celsius.

De altfel, potrivit datelor de pe eldoradocountyweather.com, în luna ianuarie 2017, orașul Miercurea Ciuc a fost considerat polul frigului la nivel european, după ce pe 11 ianuarie, în această localitate din Harghita se înregistrau -28,7 grade Celsius. Așadar, Miercurea Ciuc devenea la vremea respectivă cel mai rece loc de pe Bătrânul Continent, urmat în clasament de unele localități din Norvegia, iar apoi de Sibiu, unde se înregistrau în aceeași dimineață valori de -26,8 grade Celsius, potrivit digi24.ro.

Așadar, aceste două zone se disting în România ca fiind în fiecare an locurile cele mai geroase din România.