Home » Când, unde, cum » Prin câte țări trece Dunărea. Tot ce trebuie să știi despre al doilea cel mai lung fluviu din Europa

Prin câte țări trece Dunărea. Tot ce trebuie să știi despre al doilea cel mai lung fluviu din Europa

Alexandru Cazacu / 09.11.2021, 16:15
Prin câte țări trece Dunărea. Tot ce trebuie să știi despre al doilea cel mai lung fluviu din Europa

După cum bine știm cu toții, Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră (Germania) și se varsă în Marea Neagră prin Delta Dunării. Cu toate acestea, hai să vedem prin câte țări trece Dunărea și ce orașe străbate. Iată ce trebuie să știi despre al doilea cel mai lung fluviu din Europa.

Prin câte țări trece Dunărea

Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră (Germania), are o lungime de 2.858 km, iar rețeaua hidrografică a bazinului dunărean este alcătuită din aproximativ 120 de râuri importante. Dintre acestea, cel mai mare afluent este râul Tisa.

Ei bine, după cum spuneam, cel mai lung fluviu din Europa este Volga, iar Dunărea este pe locul al doilea în ceea ce privește lungimea. Cu toate acestea, Dunărea este fluviul care străbate cele mai multe țări din lume. Mai exact, este vorba de nu mai puțin de zece țări, iar în ordinea traversării lor, acestea sunt următoarele:

  • Germania (de unde izvorăște)
  • Austria
  • Slovacia
  • Ungaria
  • Croația
  • Serbia
  • România
  • Bulgaria
  • Republica Moldova
  • Ucraina.

Cu toate acestea, bazinul de drenaj al Dunării se extinde și în alte nouă țări. De asemenea, Dunărea străbate patru capitale europene. Mai precis, este vorba despre Viena (Austria), Bratislava (Slovacia), Budapesta (Ungaria) și  Belgrad (capitala Serbiei).

Dunărea pe teritoriul țării noastre

Pe teritoriul țării noastre, Dunărea parcurge nu mai puțin de 1.075 kilometri, între localitățile Baziaș (unde intră în România) și Sulina, făcând granița cu Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina. Totodată, Dunărea reprezintă o importantă sursă de apă pentru agricultură, industrie și populație. De asemenea, fluviul are și o importanță deosebită pentru hidroenergie, piscicultură și navigație.

Este important să menționăm și faptul că, în România, cursul inferior al Dunării este împărțit în cinci sectoare, iar acestea sunt următoarele: defileul carpatic (144 km), sectorul sud-pontic (566 km), sectorul pontic oriental cu bălți (195 km), sectorul predobrogean (80 km) și sectorul deltaic (90 de kilometri).

Prin câte țări trece fluviul Dunărea
Care sunt țările prin care trece Dunărea. Tot ce trebuie să știi despre al doilea cel mai lung fluviu din Europa

Importanța Dunării în Europa

Cunoscută și sub denumirea de Amazonul Europei, Dunărea oferă peisaje incredibile, cu o floră și faună impresionantă. De asemenea, de-a lungul vremii, acest fluviu a fost o adevărată sursă de inspirație pentru pictori, poeți și compozitori.

Încă din vremuri de mult trecute, Dunărea a fost un drum comercial foarte important în Europa. Mai exact, fluviul a jucat un rol vital în așezarea și evoluția politică a Europei centrale și de sud-est. Malurile sale, mărginite de castele și fortărețe, formau granița dintre marile imperii, iar apele sale au servit drept o autostradă comercială vitală între națiunile bătrânului continent.

Chiar și în secolul XXI, fluviul și-a continuat rolul de importantă arteră comercială. De asemenea, apele Dunării au fost folosite pentru energia hidroelectrică, în special de-a lungul cursurilor superioare, iar orașele de-a lungul malurilor sale, precum și capitalele menționate mai sus, au depins de Dunăre, din punct de vedere al dezvoltării economice.

Totodată, Dunărea are o importanță economică deosebită pentru cele 10 țări pe care le străbate. Toate acestea folosesc fluviul atât pentru transportul de mărfuri, dar și la producerea de energie, alimentarea cu apă industrială și rezidențială, irigații și pescuit.