Home » Utile » 7 alimente pe care să nu le congelezi niciodată. Ce se păstrează la congelator, pentru cât timp și ce nu

7 alimente pe care să nu le congelezi niciodată. Ce se păstrează la congelator, pentru cât timp și ce nu

Voicu Costin / 21.01.2022, 14:27
7 alimente pe care să nu le congelezi niciodată. Ce se păstrează la congelator, pentru cât timp și ce nu

Congelarea alimentelor poate fi o idee bună atunci când vreți să păstrați produsele pentru o perioadă mai îndelungată. Cu toții știm că dacă le punem la frigider, după o anumită perioadă se vor învechi, dacă nu sunt gătite într-un anumit termen. Procesul de congelare ține produsele într-o stare bună pentru o lungă perioadă de timp. Ce alimente puteți congela și care sunt alimentele pe care să le evitați?

Ce alimente poți congela și pentru cât timp

  • Pâinea poate fi ținută la congelator până la 1 lună.
  • Cozonacul și prăjiturile fără creme sau glazuri pot fi ținute în congelator până la 6 luni.
  • Peștele se poate congela, doar dacă este foarte proaspăt. Poate fi păstrat în acest fel până la 6 luni.
  • Carnea – congelați doar carnea foarte proaspătă. Carnea de porc, pasăre sau vânat poate fi păstrată la congelator timp de 9 luni, iar cea de vită și miel, până la 1 an.
  • Legumele trebuie fierte înainte de congelare. În acest fel veți distruge enzimele care duc la pierderea culorii și gustului. Legumele se pot păstra în congelator până la 1 an.
  • Fructele congelați-le doar atunci când sunt coapte, dar încă suficient de tari. Dacă aveți fructe foarte coapte, le puteți congela sub formă de piure.
  • Untul poate rezista în congelator până la 6 luni. Brânzeturile tari precum parmezanul, cheddar sau gouda pot rezista la congelator până la 6 luni.

Alimentele care nu se congelează

  1. Roşiile. Dacă le congelezi, își vor pierde textura, mineralele și gustul.
  2. Legumele bogate în apă, precum castraveții, salata verde și ridichiile, inclusiv țelina crudă, își pierd textura și aroma atunci când sunt congelate, datorită conținutului ridicat de umiditate.
  3. Congelarea lui va face ca fructul de avocado să se strice și nu va mai putea fi consumat în siguranță.
  4. Prin congelare, aceasta se va îngroșa și se va cristaliza.
  5. Dressing-uri pentru salată și maioneză. Cel mai bine este să depozitați aceste articole în frigider.
  6. Pastele fierte și orezul nu se congelează, pentru că devin moi când sunt congelate și după decongelate.
  7. Cartofii întregi, cruzi, se păstrează cel mai bine într-o pivniță sau într-un alt loc răcoros și uscat. Cartofii au un conținut ridicat de apă și vor deveni apoși și moi atunci când sunt congelați și apoi dezghețați.

Cum puteți decongela corect alimentele

Cel mai indicat este ca decongelarea să fie făcută în frigider, pentru că la temperatura camerei, microorganismele pot începe să atace alimentele. Puteți folosi și cuptorul cu microunde pentru a decongela alimente. Acesta are o funcție specială pentru decongelare. Le puteți pune în apă rece la temperatura camerei.

Foarte important de reținut este că alimentele decongelate se gătesc în maxim 24 de ore!

Câteva reguli de bază atunci când congelezi alimentele

Cel mai bine ar fi să le alegeți pe cele special concepute pentru congelator. Datorită materialului din care sunt făcute, acestea nu permit umezelii să intre în contact cu produsele voastre. Puteți opta și pentru recipiente din aluminiu cu capac sau pentru cutii din plastic.

Puneți alimentele în pachete mici, pentru a le putea congela și decongela rapid, atât cât aveți nevoie. Nu este necesar să dezghețați o cantitate mare de carne dacă folosiți doar jumătate.