Home » Life & Style » Cum să aranjezi un buchet de flori pentru a realiza cel mai plăcut aspect

Cum să aranjezi un buchet de flori pentru a realiza cel mai plăcut aspect

Ileana Mladinoiu / 16.12.2020, 18:49
Cum să aranjezi un buchet de flori pentru a realiza cel mai plăcut aspect

Că-s trandafiri, margarete, narcise, florile pot fi purtătoare de mesaje de dragoste sau sunt dotate cu nenumărate virtuți.

Foarte important ca atunci când le ai la dispoziție să ții cont de câteva principii generale, ca să realizezi un efect cât mai plăcut. Ne referim la modul de aranjare a unui buchet în glastră care depinde de fantezia și gustul fiecăruia.

Un buchet reușit trebuie să aibă cel puțin de două ori înălțimea vazei. Un buchet fără frunze e gol și trist. De aceea, în cazul florilor ale căror tije sunt lipsite de frunze, la alcătuirea buchetului folosim și frunze (de asparagus, ferigă, castan etc.).

Culoarea vasului trebuie să contrasteze cu culoarea florilor (de exemplu, nu trebuie puse garoafe albe într-un vas de aceeași culoare).

Din punct de vedere al formei și modului de alcătuire, buchetele pot fi rotunde, clasice (construite în formă de “L”, în formă de “S” etc.), minibuchetele, buchete înflorite cu rădăcini, buchete japoneze.

Cum să aranjezi un buchet de flori rotund

De obicei, buchetul rotund se face din același fel de flori și se realizează ținând florile într-o mână, toate cu cupa la aceeași înălțime, dispunând frunzele împrejur și tăind tijele în așa fel încât să rămână înalte cât de două ori înălțimea vasului.

Buchet rotund de trandafiri
Buchet rotund de trandafiri

Cum să aranjezi un buchet de flori clasic

Buchetul clasic se realizează folosind flori din același soi sau diferite feluri de flori combinate sau nu cu frunze. Se aleg 2- 3 tije lungi, dominante, frumos înflorite, în jurul cărora se atașează în forme diverse (ovale, piramidale etc.), celelate flori- mijlocul și mici- către exterior, echilibrând buchetul.

Cum se realizează minibuchetul

Se aranjează într-un vas pitic sau într-un păhărel. Se folosesc flori mici de sezon, chiar o singură floare. De exemplu, la decorarea mesei, când avem invitați, se poate așeza în dreptul fiecărui tacâm, într-o farfurie sau pahar scund, câte o singură floare fără codiță (garoafă, margaretă, tufănică, trandafir semiinflorit etc.). Tot într-o astfel de ocazie se pot folosi și câte 1- 2 flori de crăițe, însoțite de un fir de verdeață, așezate în păhărele de țuică sau de lichior.

Se poate folosi și următorul aranjament: într-un vas cu forma plată, ca o farfurie, cu înălțimea de 5- 10 cm, se așază câteva flori care să plutească la suprafața apei (viorele, trandafiri, flori de nufăr). În general, buchetele de flori așezate pentru decorarea unei mese nu trebuie să depășească înălțimea de 20 cm, pentru a nu împiedica ca mesenii, așezați vis-a-vis, să se privească.

Cum se realizează buchetul din plante înflorite cu rădăcini

Este buchetul cel mai greu de realizat. Se poate face într-o cupă, o compotieră veche sau alte recipiente, folosind plante mici, înflorite, scoase cu rădăcină și cu un bulgăraș de pământ (zambile, ghiocei, panseluțe, nu-mă-uita, violete, ciuboțica cucului). Bulgărașul în care se află rădăcinile se acoperă cu mușchi de pădure.

Aranjament de flori
Aranjament de flori

Cum se confecționează buchetele japoneze

La confecționarea buchetelor japoneze se poate folosi fie un singur fel de flori (numai garoafe, crini, freesia, bujori, dalii, crizanteme, stânjenei, gladiole etc.), fie combinații formate din două sau mai multe feluri de flori.

În cazul acestor buchete, asimetria este importantă. Se realizează mai ușor când se folosește un număr nepereche de flori (3, 5, 7 etc.).