Home » Life & Style » Cum să le ceri prietenilor să-ți fie nași. 4 idei pentru o abordare ca la carte

Cum să le ceri prietenilor să-ți fie nași. 4 idei pentru o abordare ca la carte

Ileana Mladinoiu / 22.10.2021, 15:06
Cum să le ceri prietenilor să-ți fie nași. 4 idei pentru o abordare ca la carte

Căsătoria este pecetluirea legăturii dintre un bărbat și o femeie în fața lui Dumnezeu și a oamenilor. Pentru a marca importanța extremă a acestei uniuni, celebrarea ei este un act public. Și, din cauza profunzimii sale, cuplul este obligat să aleagă martori oficiali care vor semna contractul de căsătorie, astfel încât să nu se producă în secret.

De ce criterii se ține cont pentru a fi martori/nași ai căsătoriei

În orașele în care căsătoriile sunt celebrate în comunități extrem de mici, fără invitați, este totuși obișnuit să se solicite martori oficiali, iar în cazul în care nu există nimeni care să joace acest rol, cel ce oficiază  ceremonia acționează automat ca martor recunoscut al unirii destinelor celor doi tineri.

Nu este suficient să considerăm oaspeții prezenți la ceremonie drept martori ai căsătoriei. Ei sunt niște reprezentanți ai tuturor oamenilor care asistă la marele evinement.

Potrivit obiceiurilor și tradițiilor larg răspândite, alegerea nașilor de nuntă se face pe baza unei palete variate de criterii. Prin chestionarea unui număr mare de viitoare cupluri cu privire la alegerea potrivită, răspunsurile diferă.

Pentru unii, nașii pot fi prietenii din copilărie, iar pentru alții prietenii făcuți pe parcurs la locul de muncă. Alții se gândesc la o soră dragă, o mătușă specială, un frate, verișor etc.

Conform eticii Împărăției lui Dumnezeu și având în vedere ceea ce reprezintă instituția căsătoriei, alegerea martorului căsătoriei nu poate fi lăsată la voia întâmplării sau a sentimentelor.

Așa cum alegerea soțului trebuie făcută într-un mod informat, la fel și alegerea unui martor de căsătorie trebuie să respecte anumite condiții prealabile.

Cum să le ceri prietenilor să-ți fie nași. Sfaturi și recomandări
Vreți să fiți nașii noștri?

Rolul unui martor al căsătoriei

Numim martor cuplul care va avea rol de nași. Prin căsătorie, în lumina cerințelor instituției căsătoriei, este bine să conștientizăm că martorul va fi ales pentru fiecare zi a existenței noastre. Drept urmare, martorul își asumă un fel de rol de gardian al creșterii, forței și constituirii cuplului. Acest rol i-ar cere lui/ei, experiență în relația de cuplu pentru a o putea împărtăși cu noul cuplu.

Martorul trebuie să fie o persoană pe care cuplul a validat-o ca atare, de comun acord. De obicei, martorii sunt persoane pe care cuplul le apreciază, le respectă. Sunt oameni corecți, fără părtinire pentru niciunul dintre partenerii de cuplu.

Fiind “gardienii” cuplului în curs de dezvoltare, ei sunt în prima linie în gestionarea tensiunilor, conflictelor și neînțelegerilor care ar putea apărea pe parcurs, capabili să restabilească pacea, echilibrul.

Martorii unei căsătorii au responsabilitatea de a fi exemplari, de a respecta instituția căsătoriei prin comportamentul lor în propriile case.

Este onorabil și respectabil să alegi pe cineva cu care ai o relație puternică de prietenie sau respect ca martor al căsătoriei. Căsătoria ca instituție este foarte codificată.

Prin urmare, ar fi avantajos să alegeți martori pe baza criteriilor menționate mai sus pentru a asigura o  creștere frumoasă a cuplului. Pentru aceasta, nu există loc pentru imaturitate, nici pentru emoții, cu atât mai puțin pentru sentimente.

Stabilitatea și calitatea relației de cuplu depind și de alegerea nașilor.

Nu este o alegere ușoară, pentru că fiecare din cei doi parteneri au câțiva prieteni dintre cei mai buni, așa că pentru martori limitarea la două persoane devine mai complicată. Alegerea va fi comună și se va îndrepta către cineva căruia să i se acorde un loc special în viața de cuplu, cineva care vine cu drag în noua familie.

Idei pentru o abordare ca la carte

Înainte, lucrurile erau simple. Logodnicii se prezentau acasă la familia pe care și-o doreau de nași cu un dar numit „plocon“. Se ducea o pasare (un curcan sau un pui mai gras), o sticlă de vin, grâu, ulei, zahăr și orice mai doreau viitorii fini să ofere.

Dacă stăpânul casei accepta “ploconul”, însemna că accepta și nășitul. Dacă îl respingea, era limpede că nu avea niciun chef să fie naș.

În vremurile actuale abordările de acest gen se fac altfel.

Cea mai mare tentație este sa puneți mâna pe telefon și să rezolvați scurt problema. Încercați să rezistați acestei tentații.

Cel mai potrivit mod de a-i aborda pe prieteni ar fi să le faceți o vizită sau să-i invitați acasă la voi.

Dacă doriți să păstrați tradiția „ploconului” (măcar la nivel simbolic), puteți pregăti un coșuleț cu bunătăți și un buchet de flori pentru nașă.

Aveți apoi posibilitatea să le vorbiți direct de la începutul vizitei sau să le propuneți abia după desert, la cafea. De regulă, cei doi vor avea nevoie de un timp oarecare să se consulte înainte de a va da răspunsul.

Dacă nunta nu reprezintă o surpriză și cei doi fac parte din anturajul vostru, vă sunt foarte apropiați, este posibil să se hotărască pe loc. Să nu vă arătați jigniți în caz de vă refuză, indiferent de motivele invocate de ei.

Lucrurile de care se mai ține cont cu sfințenie legate de nași sunt: nu pot cununa două persoane care trăiesc în concubinaj, cei ce nu sunt cununați religios, creștinii ce au altă religie în afară de cea ortodoxă. De asemenea, nu pot cununa doi frați sau tată și fiică.

Nu se aleg ca nași alcoolicii ori persoanele de moravuri ușoare. De retinut, starea financiară a nașilor nu e prioritate, pentru că legătura dintre nași și fini trebuie obligatoriu să fie una de suflet și pe termen lung.(ghidulmiresei.ro)

Cum să le ceri prietenilor să-ți fie nași. Sfaturi și recomandări prețioase

1.Puzzle din lemn/carton cu mesaje

Asortând-l cu un buchet de flori pentru viitoarea nașă și cu o sticlă de băutură cadou pentru viitorul naș, s-ar putea să găsiți rețeta sau ideea perfectă. Pe lângă scopul decorativ al puzzle-ului, acesta le va aminti întotdeauna nașilor de momentele frumoase trăite împreună cu voi.

Puzzle-ul cu mesaje îi poate lăsa să se înțeleagă că este vorba doar despre o simplă invitație la nuntă, cu o simplă imagine care dezvăluie treptat și continutul textului și transmiterea mesajului surpriză.

Livrarea lui se poate face pe ascuns direct la ușa nașilor. Va trebui să vă ascundeți și să așteptați un timp necesar asamblarii puzzle-lui.

Sau îl propuneți drept joc de societate într-o seară petrecută împreună, lăsându-i să asambleze singuri puzzle-ul ori punând cu toții piesă după piesă.

2.Tricouri personalizate

Într-un ambalaj frumos, oferiți-le prietenilor pe care ați pus ochii, mergând la ei acasă, un tricou pe care să se afle scris, de exemplu, “Vreți să fiți nașii noștri?”

3.Ceas personalizat

Dintr-o cutie, își poate face apariția un ceas mare, obișnuit, dar care să aibă un mesaj ca acesta: “Vă rugăm, acceptați să ne fiți nași!”.

4.Tablou personalizat

Nași pentru o zi, prieteni pentru toată viața” poate să fie mesajul inscripționat pe spatele tabloului sau într-un colț pe fața acestuia, fără a acoperi complet o imagine sugestivă.

Aflați la început de drum, e bine să vă sfătuim să nu-i căutați pe nași doar când aveți probleme. De aici înainte, ei fac parte din familia voastră. Considerați relația ca un privilegiu, cultivați-o și mențineți-o vie.

Domnul să vă dea harul de a alege oameni potriviți pentru cuplurile voastre, fără a fi mânați de emoții și sentimente, ci cu toată înțelepciunea și inteligența spirituală.