Home » Life & Style » Cum scapi de acnee. Ce e permis și ce e interzis cu desăvârșire în lupta împotriva coșurilor

Cum scapi de acnee. Ce e permis și ce e interzis cu desăvârșire în lupta împotriva coșurilor

Redactia Știri / 03.11.2020, 16:54
Cum scapi de acnee. Ce e permis și ce e interzis cu desăvârșire în lupta împotriva coșurilor

Manifestată în special în rândul adolescenților, acneea își poate face însă apariția și în cazul adulților. Chiar dacă în primă fază, cei care se confruntă cu această afecțiune a pielii sunt tentați să încerce tot felul de tratamente și pastile, cel mai bine ar fi să meargă la o consultație la medicul specialist. Organismul uman se comportă diferit de la persoană la persoană, motiv pentru care nu există o rețetă miraculoasă generală. Cu toate astea, există însă reguli care țin de o viață sănătoasă, reguli elementare ce pot avea un efect uimitor pentru pielea ta.

Acneea. 5 factori care mențin acneea sau o pot agrava

Chiar dacă nu este o afecțiune periculoasă, acneea poată lăsa în uma ei semne vizibile pe piele, un aspect inestetic, în momentul în care își face simțită prezența. Fiind o afecțiune care se manifestă prin apariția comedoanelor (coșurilor), și chiar a chisturi și nodolilor, efectele acneei se pot resimți și la nivel psihologic în rândul celor care duc o luptă aprigă cu această problemă. Multe persoane cărora acneea le-a dat de furcă au povestit că s-au confruntat și cu depresia.

În general, acneea lovește în rândul adolescenților, vârsta la care corpul se află într-o continuă transformare. Dar sunt situații în care afecțiunea se poate întâlni și la adulți. Deci, vârsta nu este neapărat un criteriu clar în ceea ce privește această afecțiune.

O greșeală des întâlnită în rândul celor care se confruntă cu coșuri este faptul că aceștia își sufocă pielea cu fel și fel de tratamente sau proceduri de cosmetică care în final se dovedesc fără rezultat. Fiecare organism reacționează diferit, motiv pentru care este esențială o consultație la medicul specialist pentru a identifica exact factorul care declanșează această problemă de ordin estetic pe piele.

În urma consultației, persoana respectivă poate să fie îndrumată de medicul dermatolog către anumite analize specifice pentru a observa care este de fapt cauza. În funcție de rezultat se poate trata apoi efectul.

Stresul și alimentația necorespunzătoare, printre factorii care pot agrava acneea
Stresul și alimentația necorespunzătoare, printre factorii care pot agrava acneea

Unii dintre cei mai importanți factori care mențin sau pot agrava acneea sunt:

  • alimentația
  • stresul
  • probleme hormonale (modificări hormonale)
  • reacțiile adverse ale unor medicamente (ex: medicamente care conțin corticosteroizi, testosteron sau litiu)
  • moștenirea genetică

În urma rezultatelor analizelor, medicul dermatolog poate trasa o direcție a tratamentului, ținând cont de cauză și efect.

Ce trebuie să elimini din alimentație ca să scapi de acnee

Una dintre cele mai frecvente greșeli întâlnite în lupta împotriva acneei este reprezentată de alimentație. Sunt produse pe care specialiștii le interzic cu desăvârșire, atunci când vine vorba de a scăpa de coșuri.

Alimentația necorespunzătoare poate întreține o acnee declanșată, atrag atenția specialiștii.  Anumite tipuri de lapte, în special de vacă, care sunt îmbogățite cu hormoni, mesele încărcate cu glucide (dacă mâncăm mult dulce la o masă), se încadrează la așa nu.

Prăjelile, grăsimile, cofeina, sucurile acidulate, ciocolata neagră, pastele, pizza, lactatele, consumul de zahăr în exces, produsele de tip fast food, acestea sunt doar câteva dintre produsele care ar trebui să fie eliminate din alimentație, în cazul în care îți dorești să scapi de acnee. Așadar, lupta împotriva acneei trebuie să înceapă cu o îngrijire la nivel interior, ca apoi să fie tratate efectele resimțite la exterior.

Pentru rezultate vizibile pe perioadă îndelungată, este necesar să aveți o dietă adecvată, căci astfel în ciuda tratamentului pe care îl urmați există riscul să vă întoarceți de unde ați plecat. Trebuie să fim atenți la ceea ce introducem în corpul nostru, întrucât prin consumul unor alimente se poate duce la o hipersecreție de sebum, deci la apariția coșurilor pe față.

Dacă se păstrează o alimentație corectă, iar persoana respectivă nu se confruntă cu alte probleme de tip hormonal, spre exemplu, sau cu alte afecțiuni care pot influența acneea, lupta împotriva coșurilor poate fi câștigată cu brio. Un medic dermatolog va ține cont de istoricul medical al pacientului și va îndruma persoana respectivă către analize specifice pentru a trage apoi concluziile în ceea ce privește situația medicală a acelei persoane.

Ce putem să mâncăm ca să nu facem acnee

Când începi curățenia la nivel alimentar, e bine să ai în vedere ce poți introduce în viața ta de zi cu zi, astfel încât să te bucuri de o piele sănătoasă și frumoasă. Alimentele care conțin zinc, vitaminele A și E aduc un aport benefic pentru pielea noastră și ajută la ameliorarea acneei.

Spanacul, pe lista alimentelor permise în lupta împotriva acneei
Spanacul, pe lista alimentelor permise în lupta împotriva acneei

Cei de la doc.ro au întocmit o listă cu alimente permise, iar pe aceasta se află:

  • fructele și legumele galbene și portocalii (morcovii, caisele, cartofii dulci);
  • spanacul, dar și alte legume frunzoase sau salate cu frunze de un verde închis;
  • roșiile;
  • afinele;
  • pâinea din grâu integral;
  • orezul brun;
  • quinoa;
  • carnea de curcan;
  • semințele de dovleac;
  • fasolea boabe, mazarea si lintea;
  • somonul, macroul;
  • nucile.

Obiceiuri greșite care favorizează acneea

Important de reținut este faptul că acneea nu este o boală infecțioasă. Acneea este, de fapt, o problemă de eliminare a sebumului din glande. În mod normal, dacă există un ritm normal de sebum, atât cât producem, atât se și elimină.

Dacă pacientul moștenește din familia sa glande sebacee foarte mari cu canale de eliminare foarte înguste, este normal ca acea glandă se înfundă, iar în acest punct se ajunge la apariția punctelor negre, punctelor albe sau a nodulilor în profunzime.

Un alt obicei care poate favoriza acneea este fumatul. Despre fumat s-a demonstrat, în special la femei, că numărul leziunilor acneice este proporțional cu numărul țigărilor care se fumează. Nu înseamnă că la bărbați nu este posibil, dar studiul a demonstrat că femeile sunt mai vulnerabile la acest lucru.

Anumite produse cosmetice favorizează apariția acneei
Anumite produse cosmetice favorizează apariția acneei

Dacă obișnuim să punem frecvent mâinile pe față, sunt șanse mari să ducem o bacterie pe piele.

Un alt factor care poate întreține sau chiar agrava acneea poate fi reprezentat de o rutină de îngrijire necorespunzătoare. Unele produce cosmetice joacă un rol negativ pentru piele, pot încărca porii. În plus, dacă se sare seara peste procesul de demachiere, efectele se vor resimți ulterior asupra tenului.