Home » Life & Style » Cum se face maioneza de post. Rețeta, explicată pas cu pas

Cum se face maioneza de post. Rețeta, explicată pas cu pas

Manolică Anca / 31.03.2021, 14:11
Cum se face maioneza de post. Rețeta, explicată pas cu pas

Maioneza este preferata tuturor gospodinelor pentru salate sau aperitive delicioase. Însă, în perioada postului, nu se pot folosi ouă pentru a face maioneza. Din fericire, există alte ingrediente din care poți prepara o maioneză de post la fel de delicioasă. Unde mai pui că se face și mult mai repede, iar gustul este ca cel al maonezei clasice. De asemenea, este mult mai sănătoasă decât ceea ce regăsim pe rafturile magazinelor. Iată cum se face maioneza de post, pas cu pas.

Cum se face maioneza de post

O maioneză de post, vegană, simplă care se prepară extrem de rapid. Gustul este la fel ca cel a maionezei clasice și poate fi folosită exact ca pe maioneza obișnuită, la orice fel de preparat dorești. În plus, poate fi păstrată și mult mai mult timp la frigider pentru că nu are în compoziția sa niciun ingredient de origine animală. Această rețetă este pentru cantități mari, însă gramajul ingredientelor poate fi oricând înjumătățit, pentru a prepara fix cât ai tu nevoie. Iată cum se face maioneza de post.

Ingrediente

  • 500 ml de ulei cu gust neutru
  • 250 ml de lapte de soia
  • 100 g de muștar
  • jumătate de linguriță de sare
  • o lingură de suc de lămâie
  • jumătate de linguriță de turmeric

Mod de preparare

Este extrem de ușor de preparat maioneză de post și nici nu ai nevoie de prea multe ingrediente. Uleiul poate fi de floarea soarelui, porumb, struguri, ulei de măsline, oricare, după placul fiecăruia. Pe de altă parte, în ceea ce privește laptele, maioneza va ieși doar cu lapte de soia, nu și cu alte tipuri de lapte vegetale. Însă nu trebuie să te sperii de acest lucru. Laptele de soia se găsește în toate supermarketurile și este foarte bun la gust.

Maioneza de post este foarte simplu și rapid de preparat
Maioneza de post este foarte simplu și rapid de preparat

Așadar, haide să vedem cum se face maioneza de post. Se adaugă toate ingredientele într-un bol adânc: uleiul, laptele de soia, muștarul, sarea și turmericul, cu excepția sucului de lămâie, care se va adăuga ulterior, pentru a evita riscul de a nu emulsiona maioneza. Se introduce mixerul până la baza bolului, se mixează câteva secunde, după care se ridică ușor la suprafață. Maioneza este aproape gata, nu mai lipsește decât să se adauge sucul de lămâie, după care să se mai mixeze puțin și gata, este numai bună de consumat.

Această maioneză se poate folosi la mai multe preparate, precum salata boeuf, salata de vinete sau din oricare alte legume. După preferințe, mai poate fi ajustat gustul de lămâie, de sare sau, de ce nu, se poate adăuga usturoi sau sos picant pentru o maioneză picantă.

Maioneză de post cu cartofi

Această rețetă este la fel de ușor de preparat, cu ingrediente pe care le ai la îndemână și care nu îți încarcă bugetul de cumpărături. Iată cum prepari această rețetă.

Ingrediente

  • doi cartofi
  • o ceașcă de ulei
  • zeama de la o lămâie
  • muștar
  • sare și piper

Mod de preparare

Cartofii se curăță și se fierb foarte bine în apă cu sare. După ce au fiert se lasă puțin la răcit și apoi se fărâmă. Peste,  se adaugă puțin câte puțin uleiul, zeama de lămâie și muștarul, în timp ce se mixează. La final, potrivește de sare și piper, după gust. În loc de cartofi se poate folosi o țelină mare.

Spor în bucătărie și poftă bună!