Home » Life & Style » Ce să scoți din salata de boeuf ca să nu te îngrașe. Sfatul prețios al nutriționistului

Ce să scoți din salata de boeuf ca să nu te îngrașe. Sfatul prețios al nutriționistului

Manolică Anca / 30.12.2020, 14:18
Ce să scoți din salata de boeuf ca să nu te îngrașe. Sfatul prețios al nutriționistului

Nu exită sărbători de iarnă fără o masă plină de bucate alese. Și, cu singuranță, unul din cele mai îndrăgite preparate de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor este salata de boeuf. Dar ce ne facem cu dieta? Cu toate că este un aliment complet care nu ar trebui să fie un pericol pentru silueta noastră, ei bine, preparatul se poate transforma într-o adevărată bombă calorică în anumite cazuri. Iată ce trebuie să scoți din salata de boeuf ca să nu te îngrașe.

Salade de gibier sau salată de boeuf

Salata de boeuf este o mâncare foarte populară în România, asemănătoare cu salata Olivier, cunoscută și sub denumirea de „rusească” în Republica Moldova. Se servește adesea ca felul întâi la ocazii festive sau ca „entrée”. Aceasta cuprinde morcovi, mazăre, fasole verzi, cartofi, carne de vită, toate fierte, precum și castraveți murați, fiind legate cu maioneză. La final, salata se ornează cu cu maioneză, măsline negre, mărar sau gogoșari murați, după preferințe.

Salata originală a fost preparată pentru prima dată în anul 1860 de bucătarul belgian Lucien Olivier. Aceasta avea denumirea franceză de „salade de gibier” la restaurantul Ermitaj (Эрмитаж), unul dintre cele mai mari și mai spectaculoase restaurante din Moscova. Fiindcă a fost păstrată secretă, aceasta s-a pierdut în anul 1905, atunci când restaurantul Ermitaj și-a închis porțile. Se știe doar că aceasta cuprindea delicatese scumpe, precum carne de vânat, raci și mazăre. Ulterior, numeroși bucătari din tot estul Europei au început să inventeze rețete asemănătoare, înlocuind însă ingredientele originale scumpe cu altele mai ieftine, precum carnea de pui sau de vită. De-a lungul timpului, salata de boeuf a devenit un fel de mâncare foarte comun în diferite țări ale lumii, fiecare adaptând propria rețetă.

Ce să scoți din salata de boeuf ca să nu te îngrașe.

Dacă salata de boeuf este unul dintre preparatele tale preferate, dar eviți să o mănânci pentru că ții la silueta ta, ei bine, în cele ce urmează vei afla de la nutriționistul, Mihaela Bilic, ce trebuie să scoți din salata de boeuf ca să nu te îngrașe. După cum probabil deja ți-ai dat seama, da, este vorba despre maioneză. Maioneza din belșug transformă preparatul, care se vrea dietetic prin definitie (salată), într-o bombă calorică.

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic
Medicul nutriționist, Mihaela Bilic

„Maioneza înseamnă ulei și fiecare lingură de ulei înseamnă 100 cal, indiferent de sortiment. Când e vorba de maioneză puteți socoti 80 cal pentru fiecare lingură, adică echivalentul unei felii de pâine. Salata de boeuf (fie ea și cu pui sau curcan în loc de vită) este un preparat de sezon care aduce laolaltă legumele și carnea fierte, murăturile și mazărea. Din punct de vedere nutrițional este un aliment complet, care conține toate categoriile de nutrienți: glucide, proteine și lipide. Singura mențiune este să fiți zgârciți cu maioneza, ea trebuie doar să lege ingredientele, nu să le acopere.” scrie Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Rețetă de maioneză dietetică, fără ulei

Dacă ai aflat ce trebuie să scoți din salata de boeuf ca să nu te îngrașe, ei bine, află că există o maioneză dietetică, care se prepară fără ulei? Această rețetă simplă înlocuiește cu succes reteța traditională de maioneză, în special pentru cei care vor sa mănânce sănătos sau sunt la dietă. Iată cum se prepară.

Ingrediente

  • 1 gălbenuș de ou fiert tare
  • 1 gălbenuș crud
  • 1 lingurpă de muștar simplu
  • 4 -5 linguri de brânza de vaci
  • sare

Mod de preparare

Într-un bol pentru mixer adaugă gălbenușul fiert si se sfârâmă bine cu ajutorul unei furculițe. Peste acesta, se adaugă gălbenușul crud și muștarul. Se mixează foarte bine, la viteză maximă. După ce s-a obținut o compoziție omogenă, care își mărește ușor volumul, se încorporează treptat brânza de vaci, mixând la vitezămedie. La final, se adaugă sare după gust.