Home » Life & Style » Cum și de ce a ajuns degetul din mijloc să fie considerat obscen. Scurt istoric și semnificație

Cum și de ce a ajuns degetul din mijloc să fie considerat obscen. Scurt istoric și semnificație

Voicu Costin / 02.04.2022, 15:15
Cum și de ce a ajuns degetul din mijloc să fie considerat obscen. Scurt istoric și semnificație

Limbajul obscen exprimat de oameni este de cel mai multe ori verbal, dar poate fi și fizic. Adesea, când suntem nervoşi sau supărați pe o persoană, încercăm să o mustrăm cu câteva vorbe jignitoare, lucru pe care poate îl regretăm mai târziu. Dar sunt exprimate odată cu acestea și semne obscene fizice, cum ar fi degetul din mijloc. Care este povestea lui și de ce este considerat un gest insultător?

Cum a luat naştere semnul degetului din mijloc?

Potrivit filologilor din limbajul semnelor, degetul mijlociu este un simbol falic. În cazul culturilor occidentale antice, era folosit pentru a denigra pe cineva făcând aluzie la actul sexual.

În cazul grecilor, semnul face aluzie la penetrarea anală, iar în cazul romanilor ca reprezentare a aparatului reproducător masculin, degetul mijlociu reprezentând penisul, iar pumnul închis testiculele.

Ce reprezintă acest gest, potrivit limbajului semnelor

Gestul nu are același înțeles în toată lumea, deși există expresii echivalente. În Orientul Mijlociu, degetul mare orientat în sus, pe care noi îl folosim pentru a exprima expresia “OK”, înseamnă ceva similar cu arătarea degetului mijlociu și este considerat un semn de lipsă de respect.

În alte zone ale lumii, cum ar fi unele regiuni din Africa, palma întinsă este folosită pentru a numi pe altcineva bastard, iar degetele întinse și numărul lor reprezintă posibilii taţi.

Cum a luat naştere semnul în Roma Antică

Se crede că ar fi fost folosit de vechii romani, sub denumirea de digitus impudicus (degetul nerușinat, indecent sau ofensator), în special de împăratul Caligula. Este consemnat în scrierile istoricului Suetoniu, când Augustus Caesar l-a expulzat pe comediantul Pylades pentru că a încercat să atragă atenția publicului fluturând degetele mijlocii.

Acest gest nu a fost văzut cu ochi buni de către marele conducător al Romei Antice.

„Semnul obscen al degetului mijlociu este unul dintre cele mai vechi gesturi de insultă cunoscute”, spune antropologul britanic Desmond Morris. Chiar şi antropologii au descoperit vechimea gestului şi semnificaţia lui în întreaga lume.

Tot doctorul Morris afirmă că până și maimuțele fac gesturi cu degetele. Prin această afirmație, antropologul vrea să sugereze o legătură strânsă în gesturile făcute de oameni și cele exprimate de animale.

Răspândirea semnelor în toată lumea

Grecia este considerată leagănul civilizației europene, dovadă fiind numeroasele mărturii și scrieri care vorbesc despre țara care și-a pus amprenta pe istoria umanității. Când vine vorba de învățătură, se pare că grecii au reușit să ne lase ca moștenire și anumite gesturi, nu doar scrieri. Cea mai veche atestare a acestui gest datează din comedia grecească „Norii”, scrisă de Aristofan, în care personajul Strepsiade îi arăta degetul mijlociu personajului Socrate.

Acest gest a devenit cunoscut sub numele de katapygon. Se crede că gestul a fost adus în America de către imigranții italieni, care au populat atât partea latină, de Sud, cât și nordul anglo-saxon. De fapt, prima atestare a utilizării acestui semn obscen a fost făcută înainte de un meci de baseball din 1886, între Boston Beaneaters și New York Giants, când fundașul Old Hoss Radbourn a fost fotografiat făcând acest gest pe furiș, probabil către un membru al echipei adverse.

Până în zilele noastre, acest gest este considerat încă obscen și este catalogat ca lipsa de respect şi insultă. Îl veți surprinde alături și de alte gesturi ieșite din comun și acompaniat de jigniri.