Home » Life & Style » Cum și de ce a ajuns Parisul să fie numit Orașul Luminilor. Scurt istoric și semnificații

Cum și de ce a ajuns Parisul să fie numit Orașul Luminilor. Scurt istoric și semnificații

Voicu Costin / 27.03.2022, 20:07
Cum și de ce a ajuns Parisul să fie numit Orașul Luminilor. Scurt istoric și semnificații

„La vie en rose” este melodia franţuzoaicei Édith Piaf, una dintre cele mai mari cântărețe pe care Franța le-a dat lumii. Unul dintre orașele lumii unde multă lume și-ar dori să ajungă măcar o dată în viață este fără îndoială Parisul. Tot el este denumit și Orașul Îndrăgostiților. Unic în felul său ca oraș, acesta cuprinde numeroase obiective și atracții turistice. Acesta mai are însă și o altă denumire, Orașul Luminilor. Oare de ce i se spune așa?

Parisul, „Orașul Luminilor”

Denumirea Parisului ca „Oraș al luminilor” datează încă din secolul al XVII-lea. Această denumire a luat naştere din perioada domniei regelui Ludovic al XIV-lea. După o perioadă îndelungată de războaie și lupte civile interne, regele Soarelui, așa cum era supranumit Ludovic al XIV-lea, a decis că vrea să restabilească credința oamenilor în lege și în ordine.

În acel secol, Parisul era un oraș periculos, unde hoții și criminalii își făceau de cap. Pentru a împiedica acest lucru, municipalitatea a venit cu două propuneri. Prima avea în vedere mărirea numărului de polițiști pe străzi, iar cea de-a doua avea să implementeze un iluminat  cu felinare și torțe.

Astfel, Ludovic al XIV-lea l-a numit drept primul locotenent general al poliției pariziene pe Nicolas de la Reynie. Acesta a dat ordin la 15 martie 1667, că locuitorii orașului să fie obligați să aprindă lumânări și lămpi cu ulei la ferestre. În acest mod, cetățenii francezi puneau umărul la inițiativa poliției de a descuraja hoții și criminalii să mai producă nelegiuiri.

Ulterior, iluminatul stradal s-a răspândit în toată lumea, însă Parisul a rămas „Orașul luminilor” până în prezent.

Cel mai strălucitor loc de pe Pământ

În momentul de față, Parisul este unul dintre cele mai bine iluminate orașe din lume, având aproape 300 de „lumânări și felinare” precum clădiri, fântâni, biserici, statui și monumente. În același timp, în capitala franceză există 37 de poduri care traversează Sena, iar 33 dintre acestea sunt iluminate.

Celebru pentru spectacolul de lumini aprins în fiecare an cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Parisul dă dovadă că este considerat Orașul luminilor. În preajma sărbătorilor de Crăciun, municipalitatea instalează peste 2,5 kilometri de ghirlande de beculețe, între Place de la Concorde și Arcul de Triumf.

Concomitent, cei 450 de copaci aflați pe celebrul bulevard Champs-Elysées sunt decorați cu mii de luminițe. Însă, dincolo de tradiționalele decorațiuni de Crăciun, cel mai cunoscut și mai reprezentativ punct de atracție din Paris rămâne Turnul Eiffel. Acesta este simbolul Parisului, iar fiecare persoană care vizitează Orașul Luminilor are cel puțin o fotografie cu măreața structura pariziană.

El strălucește în fiecare noapte ca un adevărat diamant, datorită celor 40 de km de ghirlande care numără aproximativ 20.000 de beculețe.

Curiozități despre Paris

  • Numele Paris derivă de la primii săi locuitori, tribul galic cunoscut ca Parisii. Orașul era denumit Lutetia, în perioada romană între secolul I și al VI-lea, dar în timpul domniei lui Iulian Apostatul (360-363), numele orașului a fost schimbat în Paris.
  • Parisul a fost unul dintre cele mai mari orașe ale lumii occidentale pentru aproape 1000 de ani, înainte de secolul al XIX-lea și cel mai mare oraș din lume între secolele XVI-XIX.
  • Acesta găzduiește sediul mai multor organizații internaționale, cum ar fi: UNESCO, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Camera Internațională de Comerț.
  • Parisul este considerat unul dintre cele mai verzi și mai locuibile orașe din Europa. De asemenea este unul dintre cele mai scumpe.
  • Parisul și regiunea sa conțin 3.800 de monumente istorice și patru Locuri din Patrimoniul Mondial UNESCO.