Home » Life & Style » Cum verifici gradul de compensare pentru un medicament de care ai nevoie

Cum verifici gradul de compensare pentru un medicament de care ai nevoie

Manolică Anca / 11.12.2020, 10:44
Cum verifici gradul de compensare pentru un medicament de care ai nevoie

Dacă ești asigurat în sistemul medical de stat și te regăsesti pe lista unui medic de familie, înseamnă că poți beneficia și tu de anumite medicamente compensate. Dar cum verifici gradul de compensare pentru un medicament? Este întrebarea pe care mulți români și-o pun, iar noi venim cu răspunsul.

Ce este o rețetă compensată și cine poate beneficia

O rețetă compensată este un tip de rețetă prescrisă de medicul de familie sau un medic specialist, unei persoane asigurate în sistemul medical de stat. În acest sistemul medical sunt asigurate persoanele care realizează venituri din diferite surse și care plătesc lunar contribuția obligatorie la Casa Națională de Asigurari de Sănătate – CNAS. De asemenea, pot beneficia de această asigurare și unele categorii de persoane care nu plătesc această contribuție. Vezi lista aici.

Pentru a beneficia de o reteță compensată, trebuie să obții de la CNAS un card nominal de asigurat (care atestă faptul că este asigurată) și să te înscrii pe lista unui medic de familie. Cu ajutorul acestei rețete, vei putea primi de la farmacie medicamentele de care ai nevoie, conform recomandării medicului, în mod gratuit (compensare totală) sau vei plăti doar o parte din suma (compensare parțială).

Iată care sunt, conform legii, persoanele care pot beneficia de rețete gratuite (decontare 100%):

  • Copiii până în 18 ani;
  • Tinerii între 18 și 26 de ani dacă sunt elevi, studenți sau ucenici și dacă nu au venituri obținute din muncă;
  • Gravidele și lăuzele;
  • Persoanele diagnosticate cu anumite afecțiuni cronice, precum diabetul zaharat, cancerul sau bolile rare;
  • Persoanele incluse în legi speciale – persecutate politic sau pe criterii etnice, veterani de război, văduvele veteranilor de război, revoluționari, persoane cu handicap.
Rețetă eliberată de medicul de familie
Rețetă eliberată de medicul de familie

Cum verifici gradul de compensare pentru un medicament

Lista poate fi verificată AICI.

Doar anumite medicamente se regasesc pe lista celor compensate, pentru care statul, prin CNAS, suportă costul total sau parțial. Lista cu medicamentele compensate poate fi consultată la medicul de familie, în farmacii sau online, pentru a putea afla dacă medicamentul pe care îl cauți este compensat parțial sau în totalitate. De asemenea, medicamentele compensate pot fi ridicate numai de la farmacii care au, la rândul lor, contracte încheiate cu CNAS.

În prezent, sistemul de compensare a medicamentelor de către CNAS cuprinde 6 liste speciale, fiecare beneficiind de un anumit tip de decontare. Iată care sunt acestea:

  • Sublista A (compensare 90%)
  • Sublista B (compensare 50%)
  • Sublista C1 (compensare 100%)
  • Sublista C2 (compensare 100%)
  • Sublista C3 (compensare 100%)
  • Sublista D (compensare 20%).
Sistemul de compensare a medicamentelor cuprinde 6 liste speciale
Sistemul de compensare a medicamentelor cuprinde 6 liste speciale

Până când se prescrie un medicament compensat sau gratuit

Așa cum există în ceea ce privește prescrierea și eliberarea unei rețete compensate, trebuie să știi că legislația prevede și reguli anumite reguli cu privire la valabilitatea acestei rețete și perioadele pentru care poate fi prescris tratamentul pe o singură reteță. Astfel, perioadele diferă în funcție de tipul de afecțiune.

  • Afecțiuni acute (faringită, gripă, pneumonie): tratamentul poate fi prescris pentru cel mult 7 zile;
  • Afecțiuni subacute – durată între 8 – 10 zile
  • Afecțiuni cronice (diabet zaharat, afecțiuni cardiovasculare, oncologice): tratament pentru 30/31 de zile.

Există și situații speciale:

  • Pentru bolnavi cu boli cronice stabilizate și care urmeaza o schemă terapeutică stabila, medicii de familie pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile;
  • Rețeta eliberată la externarea din spital va cuprinde tratamentul necesar pentru cel mult 30 de zile.

De asemenea, medicul de familie poate prescrie rețete compensate pacienților cu schema de tratament stabilă, în baza unei scrisori medicale de la medicul specialist si numai după ce acesta, aflat în contact cu o casă de asigurări de sănătate, a prescris pacientului prima reteță.