Home » Sănătate » Fumatul și operația de deviație de sept – cât timp trebuie să lași viciul deoparte

Fumatul și operația de deviație de sept – cât timp trebuie să lași viciul deoparte

Redactia Știri / 18.11.2020, 16:34
Fumatul și operația de deviație de sept – cât timp trebuie să lași viciul deoparte

Majoritatea persoanelor care se confruntă cu deviație de sept ajung la un moment dat să se lase pe mâna specialistului pentru o intervenție chirurgicală în vederea îmbunătățirii calității vieții. Înainte de a apela la operația de deviație de sept este necesar să afli de fapt cum decurge această intervenție și care este timpul estimat pentru vindecare. Evident, fumatul este o activitate care trebuie întreruptă în toată această perioadă, însă mai multe recomandări, dar și alte informații le puteți afla din materialul următor!

Ce înseamnă de fapt deviația de sept

Pentru început, este important să definim ce presupune de fapt deviația de sept și împrejurările în care ia naștere. Deviația de sept reprezintă acel perete care desparte fosele nazale. Acest perete ar trebui să fie drept, dar mulți pacienți care se confruntă cu această afecțiune îl au situat fie în partea stânga, fie în partea dreaptă.

Cu această problemă ne putem naște, poate să fie o moștenire genetică, sau putem să ajungem să o dobândim în urma unor traumatisme suferite în copilărie sau în urma unor accidente petrecute la un moment dat, care ulterior ajung la o deviație de sept.

Deviația de sept presupune de fapt îngustarea fluxului respiratoriu pe nas, adică respirăm mult mai prost decât ar trebui. Putem să facem o probă, să punem o oglindă la nivelul nasului și să respirăm, să vedem cum se aburește.

Ar trebui să se formeze două cercuri simetrice. Când avem o deviație de sept, pe partea stângă sau pe cea dreaptă, se va forma o buclă rotundă mult mai mică și atunci ne dăm seama că pe partea aia respirăm mult mai prost, explică dr. Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL, care ne învață astfel cum putem să descoperim dacă ne confruntăm sau nu cu o deviație de sept.

Deviația de sept presupune îngustarea fluxului respirator
Deviația de sept presupune îngustarea fluxului respirator

Ce se întâmplă cu corpul în urma deviației de sept. Principalele simptome

Persoanele care se confruntă cu deviația de sept observă că de-a lungul timpului, în cazul în care nu au apelat la o intervenție în acest sens, obstrucția nazală și respirația proastă se agravează. Și atunci apar alte probleme, cum ar fi: durerea de cap, tulburări de memorie, oboseală fizică și mentală.

Următoarele situații se înscriu pe lista simptomelor deviației de sept:

  • Ne trezim dimineața mult mai obosiți.
  • Nu mai respirăm corect. Respirăm de multe ori pe gură și nu pe nas.
  • Apar durerile de cap. În primă fază se vor resimți în special dimineața, apoi vor deveni permanente pe parcursul zilei.
  • Nu ne mai putem concentra la muncă. Întâmpinâm dificultăți în a întreprinde activități fizice din cauza oboselii fizice și asta pentru că nu respiră organismul corespunzător, nu primește oxigen așa cum e normal să se întâmple.
  • Sforăitul este un alt simptom, problemă de care mulți oamenii se plâng. Sforăitul are la bază această deviație de sept, întrucât se creează obstrucția fluxului respirator.
  • În același timp cu sforăitul apare și sindromul de apnee în somn, iar acest simtom se indentifică în momentul în care pacientul nu respiră pentru 10 secunde.

Există bineînțeles un tratament medicamentos pe care medicul îl poate prescrie pacientului, bazat pe medicamentele și spray-urile decongestinante, antihistaminicele, spray-urile nazale cu steroizi, tratament menit să controleze manifestările deviației de sept.

Pentru a îmbunătăți însă considerabil calitatea vieții și pentru a scăpa de problemele pe care deviația de sept le lasă în urma ei, specialiștii recomandă operația de deviație de sept.

Deviația de sept poate atrage și alte probleme medicale
Deviația de sept poate atrage și alte probleme medicale

Când ar trebui să facem operația de deviație de sept

În momentul în care suntem conștienți că avem deviație de sept și observăm consecințele negative pe care le are asupra vieții noastre, atunci putem să luăm în calcul operația, care are rolul să corecteze de fapt această problemă. Bineînțeles, medicul specialist va consulta istoricul medical al fiecărei persoane și va stabili pașii pe care trebuie să-i urmeze în această situație.

Important de reținut este faptul că dacă vă confruntați cu aceste simptome, vă treziți dimineața obosiți, aveți dureri de cap permanente, partenerul vă atrage atenția că în timpul somnului nu respirați cum ar fi normal sau vă atrage atenția în privința sforăitului puternic, atunci nu strică să faceți o vizită la cabinetul medicului în vederea programării pentru o operație de deviație de sept.

Sunt persoane care amână această intervenție, mergând pe ideea că s-au obișnuit cu simptomele respective, însă este important să știți că, dacă nu rezolvați această deviație de sept, afecțiunea va atrage după sine și alte probleme medicale.

Așadar, fără această operație de deviație de sept, calitatea vieții se strică, întrucât vor lua naștere și alte probleme de sănătate pe fondul afecțiunii. „Nu respirăm pe nas, nu se ventilează sinusurile cum trebuie, apar rinusinuzite acute și cronice, secrețiile din sinusuri pe care ar trebui să le eliminăm dintr-o răceală se duc în spatele nasului, curg în gât și  ajungem la faringo-amigdalită, la o inflamație cronică a faringelui și la senzația de durere în gât constantă. Pot să mai apară sângerări nazale permanente sau putem să facem otită”, precizează dr. Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL, în cadrul unui material realizat pentru canalul de Youtube MedLiveRo.

Este esențial ca pacienții să știe faptul că operația de deviație de sept durează în jur de o oră, iar după această intervenție i se poate recomanda pacientului să rămână internat în spital două zile. După intervenție, se pun niște bureței în nas, care să oprească sângerarea. Este normal ca în acest timp pacientul să resimtă un disconfort, să apară o ușoară durere de cap, pentru că respiră numai pe gură.

După aceste două zile, pacientul va fi externat, însă va fi nevoit să revină regulat la control în urma indicațiilor medicului specialist. Sunt cazuri însă când pacientul poate să plece acasă chiar în ziua intervenției, dar acest lucru va fi decis de specialist.

Fumatul este interzis cel puțin în prima lună după operația de deviație de sept
Fumatul este interzis cel puțin în prima lună după operația de deviație de sept

Cât durează procesul de recuperare de după operație

Este important de precizat faptul că vindecarea post-operatorie a unei deviatii de sept durează între 4 și 6 săptămâni. Așadar, pacientul trebuie să aibă răbdare și să știe că se va putea bucura de efectele acestei intervenții după aproximativ o lună. Tot atunci va putea respira normal.

În prima săptămână, nasul este înfundat din cauza inflamației mucoasei și a secrețiilor care apar acolo. Tocmai din acest motiv este important ca pacientul să meargă la medic regulat timp de o lună post-operatorie, pentru a i se curăța nasul de acele secreții care apar, dar și pentru ca medicul să vadă cum decurge vindecarea.

După 4-6 săptămâni de la intervenție, nasul este desfundat complet, iar atunci se poate observa de fapt succesul acestei operații. După acestă intervenție, este indicat ca pacientul să stea acasă, eventual cât mai mult în poziția de șezut, să nu fumeze cel puțin în prima lună de după operația de deviație de sept și să evite să stea în apropierea persoanelor care fumează, să nu depună efort fizic, să evite jocurile de echipă.

Acestea sunt unele dintre indicațiile care se recomandă imediat după deviația de sept, însă medicul specialist poate veni cu lămuriri și indicații în plus personalizate în funcție de evoluția stării de recuperare.