Home » Life & Style » Curiozități despre Aristotel. 10 citate celebre despre viață de la unul dintre cei mai importanți filosofi ai Greciei Antice

Curiozități despre Aristotel. 10 citate celebre despre viață de la unul dintre cei mai importanți filosofi ai Greciei Antice

Voicu Costin / 08.03.2022, 14:56
Curiozități despre Aristotel. 10 citate celebre despre viață de la unul dintre cei mai importanți filosofi ai Greciei Antice

Aristotel a fost unul dintre cei mai importanți filosofi ai Greciei Antice, clasic al filosofiei universale, spirit enciclopedic şi fondator al unei școlii. Ca discipol al lui Platon a tras concluziile necesare din filosofia acestuia dezvoltând-o. A întemeiat și sistematizat domenii filosofice ca metafizica, logica formală, retorica, etica, politologia. Cine a fost cu adevărat Aristotel și ce învățături a lăsat acesta, oamenilor?

Aristotel și implicarea sa în istoria lumii

Scrierile sale acoperă multe subiecte, inclusiv: fizică, biologie, zoologie, metafizică, logică, etică, estetică, poezie, teatru, muzică, retorică, psihologie, lingvistică, economie, politică, meteorologie, geologie și guvernare. Aristotel a oferit o sinteză complexă a diferitelor filosofii existente înainte de el.

Se știu puține lucruri despre viața lui. Aristotel s-a născut în orașul Stagira din nordul Greciei. Tatăl său, Nicomachus, a murit când el era doar un copil. După moartea părintelui său, Aristotel a fost crescut de un tutore. La șaptesprezece sau optsprezece ani a intrat în Academia lui Platon din Atena și a rămas acolo până la vârsta de 37 de ani.

La scurt timp după moartea lui Platon, Aristotel a părăsit Atena și, la cererea lui Filip al II-lea al Macedoniei, i-a fost mentor lui Alexandru cel Mare începând cu anul 343 î.Hr. S-a întors la Atena în anul 335 i.Hr. și și-a înființat propria școală, Liceum, într-o zonă dedicată zeului Apollo, în centrul orașului.

Lyceum a fost un loc public unde Aristotel a predat, a cercetat și a scris (Lyceum-ul a fost deschis în Atena pentru public în 2014 și poate fi vizitat zilnic). Deși Aristotel a scris multe tratate și dialoguri, doar aproximativ o treime din producția sa a fost publicată. A murit un an mai târziu în Chalcis, pe insula Eubea.

Aristotel a scris pe larg despre numeroase subiecte, dar doar aproximativ o cincime din lucrările au fost salvate conținând texte din diferitele domenii pe care le-a studiat. Deși se spune că a fost lăudat pentru stilul său de a scrie, operele sale care au supraviețuit timpului sunt în mare parte sub formă de notițe, probabil pentru propria utilizare, mai degrabă decât destinate publicării.

10 citate celebre despre viață

Ne-am propus să trecem în revistă unele dintre cele mai cunoscute citate despre viață care-i aparțin lui Aristotel. Iată ce învățături a lăsat în urma sa!

  1. Cunoaşterea de sine este începutul oricărei înţelepciuni.
  2. Plăcerea muncii aduce perfecţiunea acesteia.
  3. În momentele cele mai întunecate trebuie să ne concentrăm pentru a vedea lumina.
  4. Măiestria nu este niciodată ceva întâmplător. Este rezultatul dorinţei mari, a unui efort sincer şi a unei execuţii inteligente. Aceasta reprezintă o alegere înţeleaptă a mai multor alternative.
  5. Nu există genii mari, fără un amestec de nebunie.
  6. Cei care cunosc, fac. Cei care înţeleg învaţă.
  7. A fugi de probleme este o formă de laşitate şi, deşi este adevărat că sinuciderea înfruntă moartea, el o face nu pentru un scop nobil dar pentru a scăpa de ceva rău.
  8. Nu veţi face nimic în lumea aceasta fără curaj. Este cea mai mare calitate a minţii, urmată de onoare.
  9. Fără prieteni nimeni nu ar alege să trăiască, deşi el a avut toate celelalte lucruri.
  10. Omul înţelept nu se expune inutil pericolului, deoarece există lucruri de care îi pasă suficient, dar el e dispus în momente cruciale, să-și dea chiar viaţa ştiind că, în anumite condiţii, nu merită să trăiască.