Curiozități despre Aristotel. 10 citate celebre despre viață de la unul dintre cei mai importanți filosofi ai Greciei Antice

de:
08 03. 2022, 14:56
Curiozități despre Aristotel. 10 citate celebre despre viață de la unul dintre cei mai importanți filosofi ai Greciei Antice

Aristotel a fost unul dintre cei mai importanți filosofi ai Greciei Antice, clasic al filosofiei universale, spirit enciclopedic şi fondator al unei școlii. Ca discipol al lui Platon a tras concluziile necesare din filosofia acestuia dezvoltând-o. A întemeiat și sistematizat domenii filosofice ca metafizica, logica formală, retorica, etica, politologia. Cine a fost cu adevărat Aristotel și ce învățături a lăsat acesta, oamenilor?

Aristotel și implicarea sa în istoria lumii

Scrierile sale acoperă multe subiecte, inclusiv: fizică, biologie, zoologie, metafizică, logică, etică, estetică, poezie, teatru, muzică, retorică, psihologie, lingvistică, economie, politică, meteorologie, geologie și guvernare. Aristotel a oferit o sinteză complexă a diferitelor filosofii existente înainte de el.

Se știu puține lucruri despre viața lui. Aristotel s-a născut în orașul Stagira din nordul Greciei. Tatăl său, Nicomachus, a murit când el era doar un copil. După moartea părintelui său, Aristotel a fost crescut de un tutore. La șaptesprezece sau optsprezece ani a intrat în Academia lui Platon din Atena și a rămas acolo până la vârsta de 37 de ani.

La scurt timp după moartea lui Platon, Aristotel a părăsit Atena și, la cererea lui Filip al II-lea al Macedoniei, i-a fost mentor lui Alexandru cel Mare începând cu anul 343 î.Hr. S-a întors la Atena în anul 335 i.Hr. și și-a înființat propria școală, Liceum, într-o zonă dedicată zeului Apollo, în centrul orașului.

Lyceum a fost un loc public unde Aristotel a predat, a cercetat și a scris (Lyceum-ul a fost deschis în Atena pentru public în 2014 și poate fi vizitat zilnic). Deși Aristotel a scris multe tratate și dialoguri, doar aproximativ o treime din producția sa a fost publicată. A murit un an mai târziu în Chalcis, pe insula Eubea.

Aristotel a scris pe larg despre numeroase subiecte, dar doar aproximativ o cincime din lucrările au fost salvate conținând texte din diferitele domenii pe care le-a studiat. Deși se spune că a fost lăudat pentru stilul său de a scrie, operele sale care au supraviețuit timpului sunt în mare parte sub formă de notițe, probabil pentru propria utilizare, mai degrabă decât destinate publicării.

10 citate celebre despre viață

Ne-am propus să trecem în revistă unele dintre cele mai cunoscute citate despre viață care-i aparțin lui Aristotel. Iată ce învățături a lăsat în urma sa!

  1. Cunoaşterea de sine este începutul oricărei înţelepciuni.
  2. Plăcerea muncii aduce perfecţiunea acesteia.
  3. În momentele cele mai întunecate trebuie să ne concentrăm pentru a vedea lumina.
  4. Măiestria nu este niciodată ceva întâmplător. Este rezultatul dorinţei mari, a unui efort sincer şi a unei execuţii inteligente. Aceasta reprezintă o alegere înţeleaptă a mai multor alternative.
  5. Nu există genii mari, fără un amestec de nebunie.
  6. Cei care cunosc, fac. Cei care înţeleg învaţă.
  7. A fugi de probleme este o formă de laşitate şi, deşi este adevărat că sinuciderea înfruntă moartea, el o face nu pentru un scop nobil dar pentru a scăpa de ceva rău.
  8. Nu veţi face nimic în lumea aceasta fără curaj. Este cea mai mare calitate a minţii, urmată de onoare.
  9. Fără prieteni nimeni nu ar alege să trăiască, deşi el a avut toate celelalte lucruri.
  10. Omul înţelept nu se expune inutil pericolului, deoarece există lucruri de care îi pasă suficient, dar el e dispus în momente cruciale, să-și dea chiar viaţa ştiind că, în anumite condiţii, nu merită să trăiască.