Home » Life & Style » De ce asiaticii nu folosesc deodorant. Care este, de fapt, secretul care îi scapă de mirosul puternic al transpirației

De ce asiaticii nu folosesc deodorant. Care este, de fapt, secretul care îi scapă de mirosul puternic al transpirației

Manolică Anca / 28.12.2020, 16:40
De ce asiaticii nu folosesc deodorant. Care este, de fapt, secretul care îi scapă de mirosul puternic al transpirației

Da, ai citit bine, asiaticii nu folosesc deodorant! Dacă pentru tine acesta este produsul minune care te salvează de mirosul neplăcut al transpirației din zilele toride de vară sau din timpul antrenamentului fizic, ei bine află că acest produs nu este deloc necesar pentru asiatici. Și nu pentru că nu le pasă de cum miroase corpul lor, ci pentru că pur și simplu nu au nevoie. Iată secretul care răspunde la întrebarea „de ce asiaticii nu folosesc deodorant?”.

De ce asiaticii nu folosesc deodorant

Nimeni nu se naște cu axile mirositoare, deoarece transpirația produsă de corpul nostru este fără miros. Ceea ce produce mirosul sunt bacteriile care trăiesc pe piele și se hrănesc din transpirația și grăsimea corpului nostru. Însă, toate acestea se întâmplă din punct de vedere microscopic și nu în tot corpul.

Fiecare dintre noi avem două tipuri de glande sudoripare în corp. Glandele sudoripare ecrine sunt distribuite în tot corpul, în densități diferite. Secreția sa pe bază de apă reprezintă o formă de răcire a oamenilor. De cealaltă parte, glandele sudoripare apocrine sunt responsabile de producerea materialelor ce conțin grăsime. Acestea se regăsesc, în principal, în zonele axilei și perianale, iar activitatea lor este principala cauză a mirosului de transpirație din cauza bacteriei care descompune compușii organici în glandele sudoripare ale acestora. Stresul emoțional este un factor important care duce la creșterea producției de transpirație a glandelor sudoripare, sau mai exact, transpirația deja prezentă în corpul tubular este împinsă înafară.

Asiaticii nu au gena ABCC11 în organism
Asiaticii nu au gena ABCC11 în organism

Asiaticii au mai puține glande apocrine

Genetic vorbind, asiaticii au mai puține glande apocrine decât alte rase. Însă, conform brightside.me, în urma unor studii recente ale Universității din Bristol, s-a descoperit faptul că mirosul sau axilele depind de o anumită genă numită ABCC11. Există două feluri de variante ale acestei gene, G, cea mai comună și A, cea care nu miroase. Mai mult, aceeași glandă este responsabilă și de producția de ceară din urechi. Cei care au tipul A au ceara uscată, unii având chiar pudră în loc de tipul de ceară ca pasta.

Inițial, oamenii de știință au crezut că această genă este responsabilă doar de consistența cerii de urechi, făcându-o fie uscată, fie umedă. De fapt, s-a descoperit că  80% până la 95% dintre oamenii din Asia de Est au ceară uscată, în timp ce africanii și europenii au ceara umedă. Și în mod surprinzător, consistența cerii este legată de mirosul axilelor.

Astfel, s-a dovedit că asiaticii au o afecțiune genetică specială adică lipsa genei, ABCC11. Acest lucru face ca ceara să se usuce, deoarece nu există substanța care să hrănească bacteriile. Același lucru se întâmplă și în cazul transpirației lor: nu miroase, deoarece bacteriile rămân „flămânde”, dat fiind că asiaticii nu produc această substanță pentru hrana lor.

Cu toate acestea, multe dintre asiatice aleg să folosească deodorant, chiar dacă nu au această „genă mirositoare”. Oamenii de știință din domeniul geneticii sugerează că presiunea din partea societății este motivul pentru care unii dintre noi continuăm să urmăm diferite rutine igienice inutile pur și simplu pentru că „toți ceilalți o fac”.