Home » Life & Style » Ce e bine să bei după sală pentru refacerea mușchilor

Ce e bine să bei după sală pentru refacerea mușchilor

Manolică Anca / 09.12.2020, 17:49
Ce e bine să bei după sală pentru refacerea mușchilor

Ce e bine să bei după sală? Este întrebarea pe care mulți dintre cei care fac sport și-o pun adesea. Ca o regulă generală, aceștia trebuie să știe că lichidele consumate în urma exercițiilor fizice trebuie să compenseze apa pierdută prin transpiraţie, pentru a evita deshidratarea organismului.

Ce e bine să bei după sală pentru refacerea mușchilor

Orice activitate musculară produce căldură, pe care organismul trebuie să o elimine. În acest fel, el își va menţine o temperatură constantă. Iar în acest scop, cel mai eficient „sistem de răcire” este traspirația. Apa care se pierde prin acest proces trebuie compensată, altfel există riscul deshidratării. De aceea, este important ca orice sportiv să rețină că trebuie să bea apă înainte, în timpul şi după efectuarea exercițiului fizic.

Nu aştepta să îţi fie sete. Un deficit de apă de doar 2% este suficient pentru ca performanţa fizică să scadă cu 20%. Senzaţia de sete apare după ce sunt activați anumiţi receptori cerebrali de către modificări sangvine induse de deshidratare. Apriția acestui semnal indică faptul că deshidratarea este deja declanşată. De aceea, sportivii nu trebuie să aştepte apariţia senzaţiei de sete, ci trebuie să se hidrateze în mod constant.

Cea mai bună băutură care poate fi recomandată unui sportiv este apa. Este recomandat ca aceasta să fie la temperatura camerei. Trebuie evitat, pe cât de mult posibil, consumul apei cu gheață, pentru că acesta poate declanșa tulburări digestive, pulmonare sau respiratorii. De asemenea, sportivul trebuie să bea apă în cantităţi mici, pentru a evita umflarea stomacului şi instalarea disconfortului.

Tuturor sportivilor le este recomandat să consume apă înainte, în timpul și după antrenament
Tuturor sportivilor le este recomandat să consume apă înainte, în timpul și după antrenament

Toate apele minerale (plate, semiacidulate, acidulate) sunt bune pentru sportivi. Important este să fie consumate în cantitate suficientă. Acestea conţin minerale şi oligoelemente esenţiale oricărui organism:

  • Calciu – îmbunătăţește activitatea musculară şi întărește oaselor. Există ape minerale bogate în calciu care furnizează până la 500 mg de calciu la 1 litru de apă;
  • Sodiu – benefic împotriva crampelor musculare. Aceste contracturi dureroase apar frecvent din cauza deshidratării şi a lipsei de sodiu.
  • Magneziu – pentru reflexe. Acest element este esenţial pentru echilibrul nervos.

Ce nu e bine să bei după sală

Băuturile energice intră la capitolul ce nu e bine să bei după sală, pentru că ele dau un plus de energie. De aceea, este important de știut că ele trebuie consumate doar în timpul antrenamentului, nu și după aceea. După antrenament sistemul nervos trebuie calmat și trecut în regim de restabilire. Nu mai are nevoie de un plus de energie. În plus, nu trebuie uitat că majoritatea conţin foarte mult zahăr, ceea ce nu este recomandat sportivilor.

Pe această listă de băuturi care nu sunt recomandate să fie băute după sală se mai înscriu și alcoolul, băuturile răcoritoare, cafea sau sucurile. Pentru că, la fel ca și în cazul băuturilor energice, ele conțin la fel de mult zăhăr. Pe de altă parte, băuturile răcoritoarele sau cele care conțin cofeină sporesc deshidratarea, ceea ce nu este indicat să se întâmple, mai ales în cazul sportivilor.

Oboseala, pe care mulţi încearcă să o depăşească cu ajutorul acestor băuturi, este o stare firească în urma efortului depus. Organismul își revine singur, în doar câteva ore. O luptă cu oboseala nu va face decât să suprasolicite inima.